• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Záujem o prácu na skrátený úväzok rastie, slovenské firmy ich však využívajú iba minimálne

Záujem o prácu na skrátený úväzok rastie, slovenské firmy ich však využívajú iba minimálne

Využívanie flexibilných pracovných úväzkov vzrástlo vlani vo štvrtine firiem.

Záujem o flexibilné úväzky medzi zamestnancami stúpa, ich ponuka však v minulom roku vzrástla iba u štvrtiny firiem. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu personálnej agentúry Grafton.

Záujem narastá

Slovensko je pritom v tejto oblasti dlhodobo pozadu oproti iným krajinám Európskej únie.

Skrátené alebo čiastočné pracovné úväzky u nás využíva len výnimočne 38 % spoločností, menej často štvrtina firiem a približne jedna tretina túto formu zamestnávania nevyužíva vôbec.

„Záujem o skrátené úväzky zo strany zamestnancov je čoraz väčší, zamestnávatelia však na tieto ich potreby reagujú len pomaly. V priebehu roku 2021 vzrástlo využívanie skrátených či čiastočných pracovných úväzkov iba u 28 % firiem,“ uviedol manažér personálnej agentúry Grafton Branislav Jančuška. Z jeho pohľadu tak firmy tento nástroj v boji proti nedostatku uchádzačov o prácu nevyužívajú dostatočne.

Najčastejšie využívajú zamestnávatelia čiastočné alebo skrátené úväzky na podporu preťažených zamestnancov alebo na preklenutie času, kedy sa nedarí nájsť zamestnancov na plný pracovný úväzok (33 %).

Zamestnávanie dôchodcov

O percento menej firiem ich využíva na dosiahnutie lepšej flexibility na pracovisku. Pre celý rad spoločností potom tieto úväzky predstavujú možnosť pokryť dočasné potreby a momentálne sezónne výkyvy (23 %), či obdobia, kedy nechcú alebo nemôžu najať zamestnancov na plný pracovný úväzok (20 %).

Na skrátené a čiastočné úväzky oslovujú firmy najradšej ľudí, ktorých už poznajú alebo s nimi majú nejakú skúsenosť. Najčastejšie sú to zamestnanci spoločnosti, ktorí sú aktuálne na rodičovskej dovolenke, ďalej podniky spolupracujú so svojimi bývalými zamestnancami v dôchodkovom veku.


V prípade pracujúcich dôchodcov využívajú kapacity svojich bývalých zamestnancov až sedemkrát viac ako v prípade osôb v dôchodkovom veku z iných zdrojov.

Najviac chorôb z povolania pribudlo v sektore zdravotníctva, na lekároch a sestrách sa odrazila náročná práca počas pandémie

Takmer 40 percent všetkých hlásených chorôb z povolania v minulom roku bolo v oblasti zdravotníctva. Vyplýva to zo správy o chorobách z povolania, ktoré zverejnilo Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI).

Správa NCZI uvádza 423 novopriznaných chorôb z povolania, z ktorých 163 prípadov bolo v zdravotníctve. V porovnaní s rokom 2020, kedy bolo hlásených v zdravotníctve 23 nových prípadov, vzrástol ich počet v roku 2021 o 140.

Na zvýšenej chorobnosti sa podpísala pandémia COVID-19. NCZI eviduje 139 žien a 20 mužov, ktorým počas práce v zdravotníctve vznikla choroba z povolania následkom infekcie COVID-19 a jeden prípad ohrozenia chorobou z povolania u špecialistu pracujúceho v zdravotníctve.

Podľa územia zdravotníckeho zariadenia bolo najviac, 175 chorôb z povolania v Košickom kraji. Nasledoval Banskobystrický a Žilinský kraj. Zdravotnícke zariadenia v Trnavskom a Nitrianskom kraji nenahlásili žiaden nový prípad.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie