• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Zatvorenie hraníc Kiribati nepomohlo a ľudia sa nakazili, krajina bola jedným z posledných nezasiahnutých miest

Zatvorenie hraníc Kiribati nepomohlo a ľudia sa nakazili, krajina bola jedným z posledných nezasiahnutých miest

Prezident Taneti Maamau prostredníctvom sociálnych médií vyhlásil, že vláda využíva všetky dostupné zdroje, aby zvládla situáciu a vyzval ľudí, aby sa dali zaočkovať.

28.1.2022 (Webnoviny.sk) - Kiribati, ktoré bolo jedným z posledným miest na Zemi, kam sa nerozšírilo ochorenie COVID-19, vyhlásilo núdzový stav. Keď sa po svete začal šíriť koronavírus, ostrovný štát v Tichom oceáne zatvoril svoje hranice a takmer dva roky sa im darilo brániť vírusu, aby dosiahol ich brehy.

Keď sa tento mesiac Kiribati konečne začalo otvárať, umožnilo to Cirkvi Ježiša Krista Svätých neskorších dní objednať charterový let, aby sa mohlo domov vrátiť 54 tamojších občanov. Mnohí z ľudí na palube pritom boli misionári, ktorí z Kiribati odišli pred zatvorením hraníc, aby mohli po svete šíriť vieru.

Nákaza sa rýchlo rozšírila

Úrady každého prichádzajúceho trikrát otestovali na neďalekom Fidži, požadovali, aby všetci boli zaočkovaní a po príchode domov ich ešte umiestnili do karantény s ďalším testovaním. Ani to však nestačilo.

Viac o téme: Koronavírus

Viac ako polovica pasažierov mala medzičasom pozitívne testy na koronavírus, ktorý už unikol aj do komunity, a z pôvodných 36 pozitívnych testov bolo v piatok už 181 prípadov.

„Všeobecne povedané, je to neodvratné. Dostane sa to do každého kúta sveta,“ konštatovala Helen Petousis-Harris, odborníčka na vakcíny z Aucklandskej univerzity na Novom Zélande. „Podstatné je získať potrebný čas na prípravu a zaočkovať čo najviac ľudí ako je to len možné,“ dodala.

Prezident vyzval na očkovanie

Zo 113-tisíc obyvateľov Kiribati je však plne zaočkovaných len 33 % a aspoň jednu dávku dostalo 59 %. Agentúra AP zároveň upozorňuje, že podobne ako mnohé ďalšie tichomorské štáty, aj Kiribati poskytuje len základnú zdravotnú starostlivosť. Podľa doktora Apiho Talemaitogu, ktorý vedie sieť lekárov na tichomorských ostrovoch, má Kiribati len zopár lôžok intenzívnej starostlivosti a v minulosti sa spoliehalo na to, že pacientov v najhoršom stave posielali na Fidži alebo Nový Zéland.

Kiribati otvorilo viacero karanténnych miest, zaviedlo zákaz vychádzania a lockdowny.

Pred tohtomesačnou epidémiou hlásilo Kiribati len dva prípady nákazy koronavírusom - pozitívne testy mali členovia posádky nákladnej lode, ktorej však napokon nepovolili zakotviť.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie