• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Zástupcovia krajov pozvali Hegera za okrúhly stôl, chcú rokovať o financovaní Matovičovej prorodinnej politiky

Zástupcovia krajov pozvali Hegera za okrúhly stôl, chcú rokovať o financovaní Matovičovej prorodinnej politiky

Podľa názoru združenia má vláda všetky možnosti na to, aby našla zdroje na financovanie svojich priorít niekde inde než v rozpočtoch samospráv.

12.5.2022 (Webnoviny.sk) - Združenie samosprávnych krajov SK8 požiadalo predsedu vlády Eduarda Hegera o rokovanie o vplyve pripravovaného zvýšenia daňového bonusu na deti na financovanie samospráv. Združenie navrhlo, aby sa rokovania zúčastnil aj minister financií Igor Matovič.

Fungovanie samospráv je ohrozené

Zvýšenie daňového bonusu bez kompenzácie totiž bude mať podľa predsedu združenia a trnavského župana Jozefa Viskupiča negatívny vplyv na výšku výberu dane z príjmov fyzických osôb, ktorej podiel je hlavným zdrojom príjmov samospráv. Odhadovaný výpadok 830 miliónov eur do konca roka 2023 môže ohroziť ich fungovanie.

Samosprávy vítajú zámer na pomoc pracujúcim rodičom a nízkopríjmovým skupinám obyvateľov. Kraje, mestá a obce sú však podľa Viskupiča rovnako ohrozené infláciou, nárastom cien energií, či stavebných materiálov a treba im pomôcť.

„V opačnom prípade tí istí obyvatelia, ktorí získajú 100 eur na daňovom bonuse, tak prídu o verejné služby v oveľa vyššej hodnote,“ varuje predseda združenia.

Vláda má hľadať zdoje niekde inde

Na rokovanie predstavitelia združenia pôjdu s tézou, že ak sa kraje majú zúčastniť konsolidácie verejných financií, schodnou cestou môže byť, že nebudú mať ambíciu žiadať štát o kompenzáciu zvýšených výdavkov, ale štát by im nemal siahať na daňové príjmy.

Samosprávy by tak neprišli o podiel na výbere dane z príjmov fyzických osôb, ktorý sa v dôsledku pripravovaného zvýšenia daňového bonusu zníži o 830 miliónov eur koncom roka 2023.

Pokračovanie v praxi jednostranných zásahov do rozpočtov krajov bez konzultácie a kompenzácie považuje za neudržateľné porušovanie svojej fiškálnej autonómie, ktorá je garantovaná Európskou chartou miestnej samosprávy.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie