• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Zásah voči medvedici s mláďaťom bol amatérsky a neodborný, kritizujú ochranárov poľovníci

Zásah voči medvedici s mláďaťom bol amatérsky a neodborný, kritizujú ochranárov poľovníci

Slovenská poľovnícka komora tvrdí, že už niekoľko rokov upozorňuje na neustále narastajúce problémy so zvyšujúcou sa populáciou medveďa hnedého, ktorá ohrozuje ľudí na vidieku.

Aktuálne päťčlenný Zásahový tím pre medveďa hnedého podľa Slovenskej poľovníckej komory nevyrieši súčasnú situáciu s rýchlo narastajúcou populáciou medveďa. Poľovníci to uviedli v reakcii na usmrtenie dvoch medveďov, samice a jedného mláďaťa, vo Vysokých Tatrách.

V noci z nedele na pondelok ich tam utratili štátni ochranári. Poľovníci poukázali na to, že po akcii ostali tri osirelé medvieďatá. Čin zásahového tímu označili za amatérsky a neodborný.

Podľa ich vyjadrenia prišiel po „rovnako spackanom prípade s medvedicou Ingrid“. Tá bola odstrelená ešte v júni 2017 v Liptovskej Kokave.

Ľudia nepredstavujú nebezpečenstvo

Slovenská poľovnícka komora tvrdí, že už niekoľko rokov upozorňuje na neustále narastajúce problémy so zvyšujúcou sa populáciou medveďa hnedého, ktorá ohrozuje ľudí na vidieku.

„Zásadne sa ohradzujeme proti tvrdeniam, že tento stav spôsobili poľovníci nevhodným prikrmovaním. Počet medveďov v prirodzenom prostredí ich výskytu už evidentne natoľko vzrástol, že schádzajú priamo k obydliam, kde si hľadajú ľahko dostupnú potravu a učia tomuto správaniu aj svoje mláďatá. Ľudia pre ne už v súčasnosti nepredstavujú nebezpečenstvo, čím medvede strácajú prirodzenú plachosť,“ uviedli.

Medvedicu s mladými sledovali dlhšie

Medvedicu so štyrmi mláďatami sledovali ochranári celý minulý rok. Pravidelne navštevovala nezabezpečené kontajnery v meste Vysoké Tatry. V novembri minulého roka sa vlámala do cukrárne v Hornom Smokovci. Podľa Ministerstva životného prostredia SR medvede nejavili známky plachosti a nereagovali ani na plašenie.


Pred samotným rozhodnutím utratiť medvedicu sa štátni ochranári zo zásahové tímu zaoberali aj inými možnosťami.


Jednou z nich bolo umiestniť mladé medvede do odchovného zariadenia. Dlhodobým pozorovaním medvedej rodiny to odborníci podľa rezortu vyhodnotili ako nevhodné riešenie. Ochranári sa obávali, že by medvedica mohla byť riziková pre človeka, preto napokon rozhodli o jej eutanázii.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie