• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Zaočkovať treba aj 140-tisíc Rómov. Minister Lengvarský prezradil, ako sa bude vo vylúčených komunitách očkovať

Zaočkovať treba aj 140-tisíc Rómov. Minister Lengvarský prezradil, ako sa bude vo vylúčených komunitách očkovať

Kedy sa teda výjazdové tímy zamerajú aj na očkovanie v rómskych komunitách?

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) aktuálne rieši citlivú otázku očkovania vo vylúčených komunitách. V uplynulých dňoch a týždňoch preto rezort zdravotníctva rokoval so zástupcami rómskych komunít, ako aj s predstaviteľmi jednotlivých krajov.

Posledné veľké stretnutie sa uskutočnilo v pondelok 10. mája. Podľa ministra sa riešila aj otázka, či vylúčené spoločenstvá očkovať separátne alebo ich začleniť do systému výjazdových očkovacích tímov.

Mobilné tímy pod župami sa akutálne zameriavajú na očkovanie imobilných, starších či dlhodobo chorých ľudí. Minister sľubuje, že čoskoro pribudnú aj sociálne vylúčené spoločenstvá. Otázkou ostáva, kedy sa tak stane.

Sociálne vylúčené spoločenstvá

Za sociálne vylúčené spoločenstvá môžeme pokladať všetky marginalizované skupiny občanov žijúcich koncentrovane vo vymedzenom teritóriu. Ide najmä o rómske mestské getá a getá tvorené bezdomovcami, ako aj marginalizované rómske komunity.

S týmito skupinami sa spája vysoká miera dlhodobej nezamestnanosti, hmotná núdza, nízka úroveň vzdelanosti, nedostatočné hygienické návyky, nedostupnosť tovarov a služieb, výskyt sociálnopatologických javov a vysoká tolerancia k nim.


Je teda možné, že ochota očkovať sa bude medzi týmito ľuďmi nízka. Ako ich motivovať? A prečo je to dôležité, aby boli zaočkovaní?

Vymenované atribúty predstavujú pre zastavenie šírenia ochorenia COVID-19 vysoké riziko, preto je otázka nastavenia očkovacej schémy v týchto komunitách významná. Riešením by mohli byť mobilné očkovacie tímy, nie je ich však, zdá sa, dostatok.

Mobilné očkovacie tímy

Ako portál vZdravotníctve.sk informovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová, 13 mobilných očkovacích tímov majú vyššie územné celky (VÚC) a 44 nemocnice, ktoré ale očkujú primárne v zariadeniach sociálnych služieb (ZSS).


Celkovo je však podľa slov ministra nutné zaočkovať 140-tisíc ľudí iba v rámci rómskych komunít. Pri 13 výjazdových tímoch to môže trvať mesiace. Ďalším problémom je samotná vakcína. Aktuálne mobilné tímy očkujú vakcínami od konzorcia Pfizer a BioNTech.


V minulosti rezort predpokladal, že by na tieto účely mohla najlepšie poslúžiť americká vakcína od spoločnosti Johnson & Johnson, nakoľko je jednodávková. Tej však máme stále málo, do konca mája budeme mať k dispozícii iba 40-tisíc dávok.


Zrejme aj to je dôvod, prečo je minister Lengvarský naklonený riešeniu rómske komunity neseparovať a zaočkovať ich spoločne s ostatnými obyvateľmi naraz: „Padol návrh, ktorý by separoval rómske komunity, ale stratégia sa prijala taká, aby sme ich neseparovali.“

Zoznam obcí

Cieľom podľa Lengvarského slov bude, aby starostovia spoločne s rómskymi aktivistami presvedčili všetkých ľudí z tej-ktorej obce, bez ohľadu na pôvod, aby sa nechali zaočkovať. Podľa Eliášovej už pracujú na zozname obcí, ktoré by sa zapojili do pilotnej fázy.


Koordináciou očkovania prostredníctvom mobilných očkovacích tímov v obciach s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít je poverená splnomocnenkyňa vlády pre rómske komunity Andrea Bučková, ktorá tento zoznam pripravuje.

Bučková, aj v súvislosti s vládou schválenou Stratégiou pre rovnosť, inklúziu a participáciu Rómov do roku 2030, iniciovala stretnutie so štátnym tajomníkom rezortu Kamilom Százom, aby doriešili detaily akčného plánu.

Záujem v rómskych komunitách

Primárnym záujmom splnomocnenkyne vlády je podľa jej kancelárie zvýšiť dostupnosť očkovania aj pre ľudí, ktorí žijú v zraniteľnom prostredí, pretože dlhodobo čelia rôznym formám znevýhodnenia.


Podľa jej slov ide najmä o priestorové vylúčenie, ale aj digitálne znevýhodnenie, nízku mieru informovanosti a povedomia, čo má vplyv na prítomnosť a šírenie hoaxov. Na tieto tri oblasti sa chce sústrediť, čo potvrdila aj Eliášová.

Zvýšenie geografickej dostupnosti, zlepšenie informovanosti a osveta pri predchádzaní šírenia hoaxov by mali „nakopnúť“ záujem o očkovanie v rómskych komunitách.


„V tomto smere vynaložíme maximálne úsilie, aby sme boli samosprávam nápomocní, aj preto intenzívne komunikujeme s vedením ministerstva,“ uviedla na margo stretnutie Bučková.

Kedy sa začne očkovanie Rómov?

Zavedenie mobilných očkovacích jednotiek kancelária splnomocnenkyne veľmi oceňuje. Informácie o tom, že by zástupcovia rómskych komunít boli za separátne očkovanie, nemajú. „A nevidíme ani dôvod, prečo by to tak malo byť,“ dodala Bučková.


Kedy sa teda výjazdové tímy zamerajú aj na očkovanie v rómskych komunitách?


„Proces trošku trvá, pretože mobilných tímov nie je až tak veľa. Myslím si, že župy k tomu pristúpili veľmi zodpovedne a aktívne a podľa mojich informácií, už väčšina starostov bola oslovená a dáva dokopy dáta tak, aby výjazdové tímy mohli efektívne chodiť po regiónoch a očkovať ľudí,“ uviedol pre portál vZdravotníctve.sk Lengvarský.



Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Pondelok 18. marec 2024

horoskopy na dnes pondelok 18 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Pondelok 18. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Silnejúca intuícia bude vhodne podporovaná. Vyriešenie zamotanej situácie, ku ktorej ste nemálo prispeli, je na obzore. Venujte sa tvorivej činnosti, môžete dosiahnuť pekné výsledky.

Býk 21.4. - 21.5.

Nemali by ste dlho otáľať s rozhodnutím. Niekto na to netrpezlivo čaká. Priveľmi nešpekulujte a urobte to, čo cítite. Môžete sa spoľahnúť na intuíciu, že vám správne poradí.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Kto nepracuje, nič nepokazí. Držte sa dnes tohto hesla po celý deň. Pri roztržkách radšej ustúpte. Najlepším spoločníkom bude pre vás nejaká kniha.

Rak 22.6. - 22.7.

To, že dokážete spontánne rozhodovať, je dobre pre vašu prácu. Je výhodné byť rýchlejší ako tí ostatní. Popritom však nestrácajte chladnú hlavu, aby ste nevyrobili nijakú hlúposť.




Všetky Horoskopy pre Pondelok 18. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie