• Dnes je: Štvrtok 18. apríla 2024 meniny má Valér

Zamestnávatelia napísali Hegerovi, Matovičovi aj Lengvarskému. Upozorňujú na kritický stav zdravotníctva

Zamestnávatelia napísali Hegerovi, Matovičovi aj Lengvarskému. Upozorňujú na kritický stav zdravotníctva

Podpredseda vlády a minister financií Igor Matovič a premiér Eduard Heger

Súčasný stav v zdravotníctve dosiahol kritickú hranicu, ktorá môže čoskoro spôsobiť úplný kolaps celého rezortu a následne mať výrazne negatívne dopady na celú spoločnosť. Uvádza sa to v otvorenom liste, ktorý premiérovi Eduardovi Hegerovi, ministrovi financií Igorovi Matovičovi a ministrovi zdravotníctva Vladimírovi Lengvarskému zaslala Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ).

Základné imanie VšZP

AZZZ ich žiada o osobne angažovanie sa, aby sa podarilo odvrátiť hroziaci kolaps jedného z najdôležitejších sektorov, ktorý podľa členských zdravotníckych organizácií nastane už od začiatku mája tohto roka.


Z dodatočne ohlásených finančných zdrojov podľa AZZZ na zdravotnú starostlivosť je možné dnes použiť len 100 miliónov eur, keďže zvyšok sumy smeruje do základného imania VšZP alebo je len v podobe očakávaných dodatočných príjmov v budúcnosti.

Investícia do liekovej politiky

Ako ďalej píše AZZZ, ak chce mať Slovensko minimálne rovnakú dostupnosť liečby ako v okolitých krajinách, musí štát investovať do liekovej politiky aspoň 200 miliónov eur s postupným medziročným zvyšovaním o tri až päť percent.


Ak sa nič nezmení, viac ako 78 percent moderných onkologických liekov, ktoré má zvyšok Európskej únie k dispozícii už 10 rokov, podľa AZZZ zostane naďalej nedostupných. „Na financovanie zdravotníctva sa aj naďalej nahliada výlučne cez prizmu nákladov,“ upozorňuje AZZZ a žiada o urgentné stretnutie s adresátmi otvoreného listu.

Rezort sľubuje navyšovanie platov

„Pracujeme na reforme nemocníc, reforme ambulantnej siete a urgentnej zdravotnej starostlivosti,“ uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová v reakcii na otvorený list AZZZ. Dodala, že do konca júna rezort nastaví aj riešenie a potrebné kroky na zvýšenie platov zdravotníkom na Slovensku.

Ministerstvo dôrazne odmietlo obvinenia z nečinnosti v sektore a vyčíslilo, že do systému verejného zdravotného poistenia príde navyše 365 miliónov eur.

Peniaze sa dostanú k pacientom

Hovorkyňa rezortu zároveň upozornila, že Všeobecná zdravotná poisťovňa, ktorej štát zvýšil základné imanie o 120 miliónov eur, má najväčší podiel na trhu a zabezpečuje zdravotnú starostlivosť viac ako trom miliónom ľudí.


Ako podotkol rezort v stanovisku, k zvýšeniu základného imania môžu pristúpiť v prípade potreby aj akcionári súkromných zdravotných poisťovní.


Okrem spomenutých 120 miliónov eur ďalších 100 miliónov eur prinesie vyššia platba za štátnych poistencov a 145 miliónov eur vyšší výber poistného. Spolu tak ide o investíciu 365 miliónov eur do systému, pričom nasledovať budú ďalšie opatrenia, aby peniaze, ktoré majú slúžiť pacientom, k nim aj reálne prišli, uzatvára rezort svoje stanovisko.

Lengvarský avizuje zvýšenie platov zdravotníkov o stovky eur, je potrebný osobitný finančný balík

Platy zdravotníckych pracovníkov na Slovensku by sa mohli zvýšiť o stovky eur. V utorkovej diskusnej relácii televízie Joj Analýzy Na hrane to povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Platové ohodnotenie pracovníkov v zdravotníctve by mala vláda podľa neho vyriešiť do konca júna tohto roka.


„Je reálny záujem, aby sa platy zdravotníckych pracovníkov zvýšili,“ povedal. Avizované dofinancovanie zdravotníctva sumou 365 miliónov eur sa podľa ministra zdravotníctva použije len na kompenzáciu zvýšených cien energií a na pokrytie finančných nárokov vyplývajúcich z existujúcich mzdových automatov.


„Na zvýšenie platov bude musieť ísť osobitný finančný balík,“ zdôraznil. Podľa neho pôjde o zvýšenie miezd nad rámec súčasných mzdových automatov. O zvýšení mzdového ohodnotenia zdravotníckych pracovníkov sa podľa Lengvarského intenzívne rokuje.

Platy na Slovensku rástli vo všetkých 10 odvetviach, dvojciferne až v štyroch a najvýraznejšie v ubytovaní

Priemerná nominálna mesačná mzda na Slovensku vo februári medziročne vzrástla vo všetkých desiatich sledovaných odvetviach.


Najvýraznejšie vzrástli hrubé zárobky v ubytovaní, a to o 26,7 % na 821 eur.


Dvojciferný rast miezd vykázalo aj odvetvie predaja a opravy motorových vozidiel, kde mzdy stúpli o 14,3 % na 1 158 eur.

Zamestanci v IT si prilepšili o takmer 10 %

V maloobchode išli hrubé mzdy nahor o 12,2 % na 899 eur a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 11,4 % na 588 eur. Informoval o tom Štatisticky úrad SR.


Vysoký rast miezd bol aj v odvetví, v ktorom sú dlhodobo najvyššie mzdy na Slovensku. Ide o informačné a komunikačné činnosti. Hrubé zárobky tu stúpli o 9,9 % na 2 137 eur. O 6,3 % na 1 214 eur mzdy stúpli v priemysle, ktorý zamestnáva najviac ľudí na Slovensku.


Aj vo februári efekt zvýšenia miezd eliminovala vyššia inflácia, keď pokračovalo otváranie nožníc medzi nominálnou a reálnou mzdou.

Mzda klesla najviac v sektore dopravy

Priemerná mesačná mzda reálne vzrástla v šiestich z desiatich sledovaných odvetví. V štyroch odvetviach vykázala medziročný pokles.


Reálna mzda klesla najviac v doprave o 4,1 %, vo vybraných trhových službách o 3,8 %, v stavebníctve o 3,7 % a v priemysle o 2,5 %. Za dva mesiace tohto roka sa nominálna mesačná mzda medziročne zvýšila najvýraznejšie v ubytovaní o 26 % na 818 eur. Najnižší rast nominálnej mzdy zaznamenali vybrané trhové služby, o 3,7 % na 1 174 eur.


Po zohľadnení inflácie mesačná mzda ešte reálne vzrástla v šiestich odvetviach, najvýraznejšie v ubytovaní, o 15,9 %. Pokles reálnej mzdy nastal vo vybraných trhových službách o 4,6 %, stavebníctve o 2,8 %, doprave o 2 % a v priemysle o 1,4 %.

Slováci považujú súčasnú situáciu za zlú, v prieskume Eurobarometra označili najväčšie problémy

Za najdôležitejší problém, ktorým musí Slovensko v súčasnosti čeliť, považuje 56 percent Slovákov rastúce ceny, infláciu a náklady na život. Vyplýva to z výsledkov najnovšieho prieskumu Eurobarometer.


Ingrid Ludviková z tlačového oddelenia Zastúpenia Európskej komisie v SR upozornila, že dáta zbierali na prelome januára a februára, a tak nereagujú na vojenskú inváziu Ruskej federácie na Ukrajine.


Z najnovšieho Eurobarometra vyplýva, že 74 percent považuje vo všeobecnosti súčasnú situáciu za zlú. Aj ekonomickú situáciu na Slovensku vníma obdobný počet respondentov (76 percent) ako zlú.

Okrem spomínaných rastúcich cien, inflácie a nákladov na život označujú Slováci za najdôležitejšie problémy aj zdravie (33 percent), ekonomickú situáciu (28 percent), nezamestnanosť (13 percent), dôchodky (13 percent) či vzdelávací systém (deväť percent), štátny dlh (osem percent) a životné prostredie a zmenu klímy (sedem percent).


Novým problémom, ktorému musí Slovensko čeliť, sú dodávky energií. Tento problém označilo 10 percent opýtaných, čo je o deväť percentuálnych bodov viac ako v predchádzajúcom prieskume.



Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie