• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Zamestnávateľ značkoval ľudí negatívnych na covid, chyby v ochrane osobných údajov robia aj zamestnanci

Zamestnávateľ značkoval ľudí negatívnych na covid, chyby v ochrane osobných údajov robia aj zamestnanci

Pandémia priniesla nové výzvy, ktorým sa museli prispôsobiť zamestnanci aj zamestnávatelia.

Rok 2020 bol pre ochranu osobných údajov tým najťažším. Skonštatoval to aj samotný Úrad pre ochranu osobných údajov SR, ktorý v tejto súvislosti vlani začal celkovo 219 správnych konaní.

Situáciu nezjednodušila ani často meniaca sa legislatíva, ktorá vždy nerešpektovala aj ochranu a spracúvanie osobných údajov.

Problematické boli aj protipandemické opatrenia o kontrole certifikátov potvrdzujúce očkovanie, ktoré nastolili otázky ohľadne možnosti spracúvania osobných údajov zamestnancov zamestnávateľom.

Nedostatok informovanosti

Problémy s nedostatočnou ochranou osobných údajov úrad eviduje naďalej. Aj počas prvých troch mesiacov tohto roka začal celkovo 58 správnych konaní.

Medzi najčastejšie chyby v tejto oblasti podľa Barbory Plavcovej Gombárskej zo spoločnosti Top privacy patrí porušovanie zásady transparentnosti. To znamená, že zamestnávateľ neinformoval svojich zamestnancov o tom, za akým účelom, akým spôsobom a v akom rozsahu spracováva jeho osobné údaje.


„Informovanosť je veľmi dôležitá, keďže častokrát išlo o údaje o zdravotnom stave zamestnanca, ktoré radíme do kategórie citlivých osobných údajov,“ dopĺňa Plavcová Gombárska.

Ďalšia skupina chýb sa týka predovšetkým certifikátov o bezinfekčnosti, ktorým sa zamestnanci museli preukazovať.

Nejasnosti v právach a povinnostiach

Ako hovorí Miriam Filová, hovorkyňa Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ), spočiatku nebolo jasné, či zamestnávatelia vôbec majú právo takéto potvrdenie pri vstupe na pracovisko vyžadovať.


Aj keď sa to neskôr vyjasnilo, problémy tým neskončili. Niektorí zamestnávatelia si totiž o testovaných osobách vytvárali evidencie, prípadne ich označovali.


Plavcová Gombárska sa napríklad počas svojej praxe stretla so žltými náramkami, ktoré zamestnávatelia dávali zamestnancom, ktorí sa preukázali negatívnym testom, aby tak ušetrili čas, ktorý by strávili kontrolou.


Takéto označovanie pritom podľa nej hrubo zasahuje do práv a slobôd každého označeného, ale aj neoznačeného zamestnanca.


„Úprimne, toto som z ľudského hľadiska a ako odborník v oblasti ochrany osobných údajov asi vnímala najhoršie, pretože označovať ľudí na poslušných a neposlušných považujem za hrubé porušenie princípov slobody a demokratickej spoločnosti,“ uviedla pre Webnoviny.sk Plavcová Gombárska.

Za všetko nemôžu len zamestnávatelia

Manažérka však zároveň dodáva, že mnohé pochybenia neboli zo strany zamestnávateľov spôsobené úmyselne, ale časovou tiesňou alebo samotnými nariadeniami vlády, ktoré museli dodržiavať.


Podobne aj Lucia Bezáková, hovorkyňa Úradu pre ochranu osobných údajov SR, uviedla, že by nebolo spravodlivé a pravdivé, keby sme zamestnávateľov označili za tých, ktorí najviac porušujú alebo zanedbávajú bezpečnosť spracovania osobných údajov.


Časť zodpovednosti nesú aj zamestnanci, ktorí kvôli zabezpečeniu ochrany zdravia pracovali z domu, čo zvyšovalo riziko úniku spracovaných údajov.


Plavcová Gombárska sa stretla na príklad aj s tým, že sa na pracovných počítačoch hrali deti zamestnancov a využívali ich na sťahovanie filmov. Ako hovorí, to mohlo veľmi rýchlo viesť k závažnému bezpečnostnému incidentu

Pochybenia treba riešiť

Takýmto situáciám sa dá predísť zavedením pravidiel a vzdelávaním zamestnancov. Situáciu zlepšuje, keď každý pracovník vie, ako má s takými údajmi pracovať, čo má a čo nemá robiť a kedy a komu hlásiť podozrivé operácie.


„Je tiež potrebné, aby, ak má na niečo podozrenie v súvislosti s možným zanedbaním ochrany osobných údajov, sa nebál túto informáciu odovzdať relevantnému nadriadenému, môže sa tak predísť vysokým škodám,“ radí Bezáková.


Taktiež je dôležité, aby zamestnanci dodržiavali zásadu mlčanlivosti, neotvárali pochybné maily a ich prílohy a na počítačoch mali silné heslá. Rovnako dôležité je, aby pravidelne absolvovali školenia o informačnej bezpečnosti a ochrane osobných údajov.


Zamestnanci majú tiež právo sa u zamestnávateľa informovať, ako chráni ich osobné údaje. Zamestnávateľ je totiž povinný mať vypracovaný dokument, v ktorom presne vysvetlí spracovanie údajov pre každý účel.


Prípadné pochybenie by mal potom zamestnanec prediskutovať so zamestnávateľom alebo osobou, ktorá má túto oblasť na starosti. Bezáková totiž upozorňuje na právo zamestnanca požadovať nápravu.

Je sa na koho obrátiť

Ak by k nej nedošlo a zamestnávateľ by v porušovaní svojich povinností pokračoval, môže sa zamestnanec obrátiť na Úrad pre ochranu osobných údajov s návrhom na začatie konania spolu s popisom a dôkazmi takéhoto protiprávneho konania.


Takýmto spôsobom vie úrad vykonať kontrolu rýchlejšie a prípadne odhaliť aj iné porušovanie povinností, za ktoré môže zamestnávateľovi hroziť pokuta až do výšky 10 miliónov eur.


Zamestnanec sa však v takomto prípade nemusí obávať o svoje miesto. „V prípade potreby a na žiadosť navrhovateľa je možné, aby v konaní bola jeho totožnosť utajená,“ dodala Bezáková.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie