• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Zamestnanci si za ťažkú prácu zaslúžia adekvátnu mzdu, europoslanci začali diskusiu o novej smernici

Zamestnanci si za ťažkú prácu zaslúžia adekvátnu mzdu, europoslanci začali diskusiu o novej smernici

Minimálna mzda v jednotlivých členských štátoch by mala byť aspoň na úrovni 60 percent mediánového zárobku.

Výbor Európskeho parlamentu (EP) pre zamestnanosť a sociálne veci začal diskusiu o návrhu smernice o adekvátnych minimálnych mzdách v Európskej únii.

Návrh Európskej komisie vytvára rámec pre zlepšenie primeranosti minimálnych miezd, pričom sa snaží brať do úvahy a úplne rešpektovať špecifické črty jednotlivých národných systémov, autonómiu sociálnych partnerov a slobodu v oblasti pracovných zmlúv, uviedol EP na svojej webovej stránke.

Za ťažkú prácu chudoba

Smernica o adekvátnych minimálnych mzdách je podľa spravodajcu návrhu Dennisa Radtkeho, nemeckého europoslanca z frakcie Európska ľudová strana, najdôležitejším sociálnym projektom v tomto desaťročí a ide o reálny míľnik k sociálnejšej Európe. „Ak uspejeme, bude to znamenať naozajstnú zmenu podmienok pre ľudí s nízkymi príjmami v EÚ,“ uviedol počas štvrtkového rokovania výboru Radtke.

Spravodajkyňa návrhu Agnes Jongeriusová, holandská europoslankyňa z frakcie Progresívna aliancia socialistov a demokratov, vo výbore konštatovala, že minimálna mzda v jednotlivých členských štátoch by mala byť aspoň na úrovni 60 percent mediánového zárobku a zároveň aspoň na úrovni 50 percent priemernej mzdy.


Údaje podľa jej slov ukazujú, že by to minimálnu mzdu dokázalo posunúť nahor vo väčšine členských krajín EÚ. Označila za neprijateľné, že v Európe stále máme ľudí, ktorí ťažko pracujú, ale aj tak žijú v chudobe.

Sociálna nerovnosť sa prehlbuje

Poukázala pritom na to, že nízke zárobky majú pracovníci v skladoch supermarketov, opatrovatelia chorých, doručovatelia potravín a balíkov či opatrovatelia detí, ktorí udržali fungovanie spoločností počas pandémie. Sociálna nerovnosť sa pritom podľa jej slov v Európe zvyšuje a preto treba konať.

V diskusii tiež zaznelo, že minimálne mzdy by mali byť vyššie ako je príjem považovaný za hranicu chudoby v jednotlivých členských štátoch. Okrem toho by to mal byť nástroj, ktorý by riešil mzdový dumping a neférovú konkurenciu na jednotnom trhu Európskej únie, pokiaľ ide o cenu práce.


Návrh smernice EK je otvorený pre pozmeňujúce návrhy zo strany členov výboru EP pre zamestnanosť a sociálne veci. Po schválení pozmeňujúcich návrhov bude návrh slúžiť ako východisková pozícia EP v rokovaniach o smernici s Radou Európskej únie.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie