• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Zálohové platby za elektrinu päť až 6-krát vyššie ako vlani. Aj takéto „brutálne zvesti“ sú v januári realitou na Slovensku

Zálohové platby za elektrinu päť až 6-krát vyššie ako vlani. Aj takéto „brutálne zvesti“ sú v januári realitou na Slovensku

Na výkyvy na svetových trhoch a energetickú vojnu nemôžu doplatiť najslabší.

Štát zrejme zabudol v boji s drahými energiami na zraniteľných odberateľov energií mimo domácností. Ide o malé a stredné podniky, ktorým určuje cenu energií Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Odberateľom, ktorých ročná spotreba nepresahuje 30 megawatthodín v elektrine a 100 megawatthodín v plyne, už posielajú dodávatelia energií niekoľkonásobné vyššie zálohové platby.

„Brutálne zvesti“

Predseda parlamentného hospodárskeho výboru Peter Kremský plánuje situáciu so zainteresovanými čo najrýchlejšie riešiť.

„Už dnes a zajtra sa ako predseda hospodárskeho výboru parlamentu stretávam s predsedom Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, zástupcami energetických firiem i ministerstva hospodárstva. S týmto musíme niečo urobiť. Na výkyvy na svetových trhoch a energetickú vojnu nemôžu doplatiť najslabší. Ani najslabší podnikatelia a najmenšie obce,“ napísal na sociálnej sieti Kremský.

Podľa poslanca za OĽaNO drobným podnikateľom a rôznym združeniam, ale aj malým obciam, od začiatku januára začali chodiť „brutálne zvesti“.

Zálohová faktúra na elektrinu

„Volá sa to zálohová faktúra na elektrinu. Cena 500 až 650 eur za megawatthodinu bez DPH. Zhruba 5 až 6-krát viac ako vlani,“ upozornil Kremský, podľa ktorého je to výsledok regulácie energetiky a trhu s elektrinou, aká funguje na Slovensku.

Šéf hospodárskeho výboru pripomenul, že elektrina toľko stála na burze iba možno počas 2 až 3 týždňov v auguste, počas cenového výkyvu, keď zavládol strach z nedostatku zemného plynu v Európe.

„Teraz stojí 150 až 200 eur za megawatthodinu. Ale slovenskí živnostníci za ňu majú platiť trojnásobok počas celého roka??? To tak jednoducho nemôže byť!,“ zdôraznil Kremský.

ÚRSO upozorňuje, že ceny tepla do bytov treba fakturovať podľa nariadenia vlády

Výrobcovia a dodávatelia tepla sú povinní pri fakturácii ceny za dodané teplo do bytových objektov postupovať podľa nariadenia vlády a neuplatňovať voči uvedeným koncovým odberateľom ceny tepla schválené alebo určené od 1. januára 2023 rozhodnutím Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

Úrad o tom informoval v piatok s cieľom ozrejmiť aplikáciu nariadenia vlády o cenách tepla v regulovanej dodávke tepla v systémoch centrálneho zásobovania teplom (CZT).

Limit nárastu ceny tepla

Vláda určila limit nárastu ceny tepla pre koncových odberateľov v bytových objektoch nariadením z 15. decembra vo výške jednozložkovej hodnoty maximálnej ceny tepla naposledy schválenej alebo určenej ÚRSO pre rok 2022 zvýšenej o 15 %.

Zákonom, ktorým sa novelizoval i zákon o regulácii v sieťových odvetviach, bolo ustanovené, že regulovaný subjekt, ktorý vykonáva regulovanú činnosť, teda výrobu, distribúciu alebo dodávku tepla, a ktorému ÚRSO na prvý rok regulačného obdobia začínajúceho 1. januárom 2023 schválil alebo určil cenu cenovým rozhodnutím, môže uplatniť schválenú alebo určenú cenu najviac do výšky limitu nárastu ceny, ktorý určí vláda nariadením.

„Dodávky tepla v systémoch CZT pre ďalšie skupiny odberateľov tepla nie sú predmetom uvedeného naradenia vlády SR a zostávajú regulované na základe maximálnej ceny tepla stanovenej v rozhodnutí úradu,“ uviedol hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.

Vychádzajú v ústrety odberateľom

Úrad už dlhodobo upozorňuje, že maximálne regulované ceny tepla v roku 2023 sú ovplyvnené dramatickým nárastom trhových cien palív potrebných na výrobu tepla.

„Teplárenské spoločnosti majú zároveň možnosť uplatniť ceny tepla, ktoré sú nižšie ako maximálne regulované, a viaceré spoločnosti aj takto vychádzajú v ústrety svojim odberateľom,“ dodal Igaz.

ÚRSO súčasne upozorňuje, že výška preddavkových (zálohových) platieb za teplo je výlučne na dohode medzi dodávateľom tepla a odberateľom tepla a nie je v kompetencii ÚRSO do takejto dohody zasahovať. Z pohľadu úradu by zálohy mali reflektovať predovšetkým skutočne uplatnené cenníky za teplo a očakávané objemy spotreby tepla odberateľov.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie