• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Záhadné šírenie nového kmeňa COVID-19: Slovenské hranice ostávajú otvorené, cestovné obmedzenia nemajú zmysel

Záhadné šírenie nového kmeňa COVID-19: Slovenské hranice ostávajú otvorené, cestovné obmedzenia nemajú zmysel

Aj v Rakúsku v uplynulých dňoch zaznamenali prvé prípady nákazy novým variantom koronavírusu SARS-CoV-2.

Muž z Colorada, ktorý sa v Spojených štátoch stal prvým potvrdeným pacientom s novým kmeňom koronavírusu šíriacim sa z Veľkej Británie, nemá žiadnu cestovateľskú anamnézu. Toto konštatovanie vyvolalo v odbornej aj laickej verejnosti znepokojenie a otázky.

Ako sa nová mutácia ochorenia COVID-19 dostala až do riedko osídlených častí Colorada? Anglický kmeň, ako sa jej hovorí, je totiž v USA stále pomerne zriedkavý. Odpoveď môže poskytnúť aj najnovší výskum zameraný na vplyv zatvorených hraníc na šírenie vírusu.

Prvýkrát sa pritom nový kmeň v Británii objavil už v septembri 2020, výraznejšie sa ale začal šíriť o dva mesiace neskôr a do 23. decembra už ho evidovali vo všetkých častiach Spojeného kráľovstva. Tento vývoj viac-menej potvrdzuje jeho najdesivejšiu schopnosť rýchlo sa šíriť.

Domino efekt

Niektoré európske krajiny začali následne uzatvárať svoje hranice. Zrejma však nie dostatočne rýchlo, nakoľko podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) anglický kmeň potvrdili behom decembra aj v Belgicku, Dánsku, Holandsku, Taliansku či v Austrálii.


Aj v Rakúsku v uplynulých dňoch zaznamenali prvé prípady nákazy novým variantom koronavírusu SARS-CoV-2. Rakúsky minister zdravotníctva Rudolf Anschober v pondelok oznámil, že vo Viedni na letisku identifikovali štyri nakazené osoby.


Všetci štyria nakazení majú podľa jeho slov len mierne príznaky a momentálne sú v karanténe. Dvaja infikovaní sú zo Slovenska, podľa agentúry Reuters ide o súrodencov, chlapcov vo veku deväť a desať rokov.


Ďalšou silnou zbraňou anglického kmeňa je aj to, že postihuje najmä ľudí do veku 60 rokov a deti. Klinické príznaky a smrtnosť sú však v porovnaní s pôvodným vírusom nezmenené.

Aj inde na Slovensku

Anglický vírus u nás potvrdil na svojej sociálnej sieti minister zdravotníctva Marek Krajčí v pondelok. „Odborníci ministerstva zdravotníctva už pred vianočnými sviatkami nepretržite analyzovali všetky dostupné informácie ohľadom novej mutácie koronavírusu,“ povedal v utorok.


Tak sa im podarilo odhaliť vírus vo vzorkách z Michaloviec. Autority zatiaľ nezverejnili údaje o tom, kto konkrétne sa nakazil, ale zdá sa, že na tom už nezáleží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž počíta s tým, že nákaza sa už rozšírila aj do ďalších častí Slovenska.


„Nakoľko tvar našej krivky je veľmi podobný ako krivka v postihnutých častiach Anglicka, je pravdepodobné, že nový variant vírusu dokážeme aj v ďalších častiach Slovenska, na čom sa momentálne pracuje,“ vyhlásil rezort v utorok.


Uviedli tiež, že vzhľadom na rozšírenie anglického kmeňa v iných častiach Európy, uzatváranie našich hraníc už nemá zmysel. Iné európske štáty totiž preventívne hranice voči britským cestovateľom v decembri uzatvorili, avšak zbytočne a medzitým už tieto opatrenia aj zrušili.

Uzatvorenie hraníc nepomáha

Ide o ďalší dôkaz toho, že uzatváranie hraníc štátov v súčasnej pandemickej situácii už nemá zmysel. Aj najnovšia štúdia odhaduje, že cestovné obmedzenia fungovali skôr na začiatku pandémie, ale počas roka boli stále menej a menej účinné.


Keď WHO vyhlásila v súvislosti s vysoko infekčným koronavírusom SARS-CoV-2 stav ohrozenia verejného zdravia, prekvapivo odporučila národom, aby hranice nechali otvorené. Ale takmer každý štát sveta túto radu ignoroval. Tušila WHO, že zatvorenie hraníc je zbytočné?

Na základe 29 štúdií, ktoré pracovali s teoretickými modelmi zobrazujúcimi vplyv cestovných opatrení na šírenie pandémie, kanadskí vedci zistili, že na začiatku ešte zatvorené hranice ako-tak fungovali a znižovali riziko vzniku nových ohnísk nákazy.

Cestovné obmedzenia

Najväčším dôkazom týchto záverov bola štúdia z čínskeho Wu-chanu, z ktorého sa pandémia postupne dostala do celého sveta. Uzatvorenie hraníc v prvých týždňoch však podľa výskumu zabránilo šíreniu takmer 80 percent infekcie do krajín mimo Číny.


Ďalšie modely podľa magazínu Nature ukazujú, že ak by počas mája 2020 ostal celý svet bez cestovateľských zákazov, ale pri dodržaní R.O.R. (rúška, odstup, ruky), tak by mali cestovatelia „na svedomí“ 10 percent nových prípadov v 102 krajinách sveta.

V septembri 2020 by však išlo už len zanedbateľné percentá. To naznačuje, že cestovné obmedzenia už teraz nemajú význam. Výnimku by mali mať podľa modelára Marka Jita krajiny s veľkým dopravným prepojením na iné štáty alebo regióny so slabým prenosom vírusu.


Spoluautor štúdie Jit, z London School of Hygiene & Tropical Medicine, si tiež myslí, že „krajiny by nemali inštinktívne tvrdiť, že iba kvôli pandémii by sme mali mať cestovné obmedzenia“. Ako ukázalo šírenie anglického kmeňa, zrejme má pravdu.

Všetko, čo vieme o novom kmeni COVID-19 potvrdenom na Slovensku. Bude proti nemu vakcína fungovať?

Nový kmeň koronavírusu je už aj na Slovensku, má oveľa vyššiu schopnosť šíriť sa

Otázky a odpovede: O novom anglickom variante vírusu SARS-CoV-2 s mutáciou na Slovensku

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie