• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Záchranná služba Košice slávila úspech, jej posádka vyhrala medzinárodnú súťaž

Záchranná služba Košice slávila úspech, jej posádka vyhrala medzinárodnú súťaž

Tímy riešili úlohy s tématikou urgentnej medicíny v denných aj nočných etapách a museli postupovať tak ako v reálnom výjazde.

KOŠICE 2. júna (WebNoviny.sk) - Posádka Záchrannej služby Košice zvíťazila na 23. ročníku medzinárodnej súťaže posádok záchranných zdravotných služieb, ktorá sa konala na konci mája v Jeseníkoch v Českej republike. Informoval o tom v tlačovej správe Marek Žifčák zo Záchrannej služby Košice.

Náročná konkurencia

Posádky Záchrannej služby Košice sa na súťaži opäť nestratili a potvrdili svoje už stabilné miesto medzi záchranárskou elitou. Súťaže sa zúčastnilo takmer 80 záchranárskych tímov z celého sveta.

V náročnej konkurencii posádok rýchlej zdravotníckej pomoci (RZP) jednoznačným spôsobom zvíťazila posádka v zložení: Michal Hudák, Lukáš Brož a Matej Andraščík, ktorí pracujú na staniciach Záchrannej služby Košice v regióne Poprad.

Súťažné posádky riešili odborné úlohy s tématikou urgentnej medicíny v denných aj nočných etapách a museli postupovať tak ako v reálnom výjazde. Úloh bolo celkovo 14.

Scenáre podľa skutočnosti

Záchranári si museli poradiť s udalosťou s hromadným postihnutím osôb pri nehode autobusu, ale aj s psychicky chorým mužom, ktorý vážne zranil svoju manželku a ohrozoval členov posádky Záchrannej zdravotnej služby (ZZS).

Taktiež museli ošetriť paraglajdistu, ktorý po páde z veľkej výšky utrpel závažné poranenia. V rámci súťažných úloh sa museli vysporiadať s prácou operátora na operačnom stredisku ZZS a zvládnuť spracovanie tiesňových volaní na linku 155.

Pri takýchto udalostiach sa posudzuje správne vyhodnotenie situácie, zvolenie správneho postupu, ošetrenie postihnutých, stanovenie diagnóz a určenie správneho smerovania do zdravotníckeho zariadenia. Takmer všetky scenáre súťažných úloh majú základ v skutočných výjazdoch ZZS.


Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa


Počasie