• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Záchranári si nie sú vedomí protiprávneho konania, ich zadržanie na proteste kritizujú aj odbory a ambulantní lekári

Záchranári si nie sú vedomí protiprávneho konania, ich zadržanie na proteste kritizujú aj odbory a ambulantní lekári

Polícia a členovia Záchrannej zdravotnej služby počas protestu záchranárov pred parlamentom v utorok 14. decembra 2021.

Nie sme si vedomí protiprávneho konania, uviedol viceprezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov (SKZZ) Michal Weinciller na margo utorkového protestu záchranárov pred parlamentom. V tlačovej správe uviedol, že protestu sa zúčastnili jednotlivci, ktorí dodržiavali všetky opatrenia, boli zaočkovaní a bez náznaku akýchkoľvek výtržností slušne vyjadrili svoj názor.

„Považujeme za absurdné, ak dvaja záchranári skončia na štyri hodiny za mrežami len preto, že si dovolili upozorniť, že o pár rokov nebude mať kto zachraňovať občanov tejto krajiny,” dodal Weinciller.

Poďakovanie pred parlamentom bolo podľa komory posledným pokusom upozorniť, že sú tu záchranári, ktorých si krajina neváži, a teda ich možno ani nepotrebuje. Bolo symbolické, pretože aj predstavitelia štátu opakovane ďakovali zdravotníkom za odvedenú prácu počas pandémie, no všetky ostatné kroky ostali len v rovine sľubov.

Ministri i premiér záchranárov odignorovali

„Od jari počúvame od politikov, ministrov či premiéra o zvyšovaní platov, ktoré majú byť dorovnané k okolitým krajinám a majú tak zabrániť odlivu záchranárov a zdravotníkov zo systému. V čase mimoriadne napätej situácie, keď sú kolegovia unavení, vyčerpaní a frustrovaní nie len z pandémie, sa tieto slová dobre počúvajú,” vyjadril sa prezident komory František Majerský, jeden z dvojice políciou zadržaných protestujúcich.


Doplnil, že sa so záchranármi k tejto téme nestretol ani jeden minister zdravotníctva, ani premiér. Majerský tvrdí, že oslovili adresne všetkých 150 poslancov, aby odhlasovali zmenu rozpočtu a ďalších zákonov, no bez výsledku.


V utorok popoludní nakoniec niekoľkých záchranárov prijali poslanci na neformálnom zdravotníckom výbore. Tam podľa Majerského opäť deklarovali, že budú mzdové a ďalšie otázky postavenia záchranárov a zdravotníkov riešiť. Vo večerných hodinách sa v rozhovore vyjadril k požiadavkám záchranárov aj predseda vlády Eduard Heger.

Žiadne rokovania sa nekonali

„Pán premiér aj včera tvrdil, že so záchranármi rokuje a otázku financovania zdravotníkov je možné vyriešiť do konca roka. Žiadne rokovania však za rok neprebehli. Veríme, že to pán premiér myslí úprimne, že mu na krajine záleží rovnako ako nám a rokovania skutočne začnú,” dodal Majerský.


Komora sa v závere poďakovala všetkým kolegom, ktorí sa naprieč Slovenskom spojili pustením majákov a sirén a pripnutím čiernych stužiek vyjadrili vzájomnú súdržnosť. K protestu sa pripojili aj ďalšie záchranné zložky, vodiči z povolania a aj bežní občania.

Gesto urážky a poníženia

Požiadavky záchranárov plne podporuje aj Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP), ktorý zároveň odsúdil utorkové zadržanie protestujúcich. Podľa prezidentky združenia bolo pokojné zhromaždenie len prejavom zúfalstva z dlhodobého nevypočutia opakovaných pripomienok.


„Zadržanie protestujúcich záchranárov je gestom urážky a poníženia ich oprávnených nárokov, ktoré vyjadrovali pokojne a s ohľadom na dodržiavanie protipandemických opatrení, čo sa rozhodne nedá povedať o rôznych nedávnych antivaxerských protestoch, prípadne niektorých protestných zhromaždeniach politikov. Zásah proti záchranárom považujeme za degradáciu tých, ktorí si naopak zaslúžia našu obrovskú úctu a vďaku,” uviedla prezidentka ZAP Jaroslava Orosová.

Rovnaký názor na túto udalosť má aj Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR. Hovorkyňa zväzu Martina Nemethová v tlačovej správe uviedla, že


„tento postup polície voči záchranárom a zdravotníkom, ktorí sa tam zišli, aby upozornili na neriešenie nepriaznivej situácie v oblasti zdravotníctva, a to predovšetkým na akútnu potrebu navýšenia finančných zdrojov na zlepšenie finančného ohodnotenia zdravotníkov, za unáhlený, neadekvátny a absolútne v rozpore s toľko proklamovaným heslom Pomáhať a chrániť”.

Žilinka dal zásah preveriť

Minister vnútra a policajný prezident podľa prezidenta KOZ SR Mariána Magdoška dlžia zdravotníkom ospravedlnenie. Magdoško tiež skritizoval konanie politikov, ktorí sa vyjadrili, že pokuty udelené protestujúcim zdravotníkom z dôvodu neohláseného protestu, zaplatia.

Tieto vyjadrenie podľa jeho slov vyznievajú veľmi falošne. „Sú to to totiž práve poslanci Národnej rady Slovenskej republiky, ktorí môžu zmeniť daný stav, keďže zmeny v zákonoch môže prijať len parlament,” dodal aj na margo hlavného dôvodu protestov, ktorým je nedostatočné financovanie zdravotníckych pracovníkov.


Polícia mala voči protestujúcim záchranárom v utorok 14. decembra zasiahnuť citlivejšie. Myslí si to minister hospodárstva Richard Sulík (SaS), ktorý to povedal v stredajšej diskusnej relácii Rádia Expres Braňo Závodský naživo. Utorkový zásah policajtov označil za absurdný.


Generálny prokurátor Maroš Žilinka dal tento zásah preveriť. Krajskému prokurátorovi v Bratislave udelil povinnosť preskúmať zákonnosť, odôvodnenosť a primeranosť úkonov a rozhodnutí v trestnom konaní v súvislosti s ich zadržaním.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie