• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Za voľné byty v Bratislave si poriadne priplatíme, pretrvávajú ťažkosti s dostupnosťou stavebných materiálov

Za voľné byty v Bratislave si poriadne priplatíme, pretrvávajú ťažkosti s dostupnosťou stavebných materiálov

Ceny voľných bytov v Bratislave stúpli medziročne o 22,5 percenta. Vyplýva to z vyjadrenia risk manažéra a odhadcu cien nehnuteľností realitnej spoločnosti Lexxus Petra Ondroviča.

Ako uviedol, v prvých troch mesiacoch tohto roka ceny bratislavských rezidenčných nehnuteľností pokračovali v raste.

Priemerná cena voľných bytov sa podľa neho zvýšila o 240 eur, čo v percentuálnom vyjadrení predstavuje výrazný medzikvartálny rast o 7,4 percenta. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka priemerná cena narástla o 22,5 percenta a dynamika jej rastu sa zrýchlila.

Nahor išli ceny predaných bytov

V prvom kvartáli tohto roku rástla podľa Ondroviča aj priemerná cena predaných bytov. „Jej medzikvartálny prírastok bol však miernejší a dosiahol 5,4 percenta,“ uviedol s tým, že rozdiel oproti prvému štvrťroku 2021 bol výraznejší. „Ceny rástli o 26,2 percenta a tempo medziročného rastu sa mierne zrýchlilo,“ doplnil.

V úvodnom kvartáli tohto roka pretrvával podľa Ondroviča klesajúci trend ponuky rezidenčných nehnuteľností. „Počet voľných bytov v bratislavských novostavbách na konci prvého štvrťroka dosiahol niečo pod 1 600 jednotiek,“ skonštatoval s tým, že oproti rovnakému obdobiu roka 2021 zaznamenali pokles počtu bytov o 18,1 percenta. Počet dokončených bytov sa podľa neho zvýšil, pričom medzikvartálny rast dosiahol 40,4 percenta.

Komplikovanejšie schvaľovanie

Klesajúca ponuka bytov a dostupnosť nového bývania je podľa Ondroviča ovplyvnená viacerými faktormi – napríklad prísnejšie nároky na povoľovaciu dokumentáciu, či komplikovanejší schvaľovací proces.

„V súčasnosti sa k týmto faktorom pridávajú aj ťažkosti spojené s dostupnosťou a cenami stavebných materiálov, ktoré na jednej strane predlžujú termíny, na druhej predražujú výstavbu,“ priblížil. Ako dodal, na realitnom trhu je stále citeľný dopyt po nehnuteľnostiach.

Enormné navýšenie predajných cien

„Nedostatkom ponuky sa vytvára prirodzený tlak na predajné ceny, ktoré sa tak enormne navyšujú,“ vysvetlil Ondrovič s tým, že v rámci súčasného vývoja sa čoraz viac rozširuje skupina jednotlivcov, pre ktorých sa vlastné bývanie stáva viac-menej nedostupné.

Nejasný vývoj cien stavebných vstupov a hlavne dostupnosť jednotlivých materiálov budú viesť podľa Ondroviča k ďalšiemu predražovaniu už zazmluvnených nehnuteľností. „To bude prípad od prípadu rozdielne, ale bude množstvo projektov, kde sa reálna konečna kúpna cena pri odovzdaní, oproti cene zo zmluvy môže navýšiť aj o 30-35 percent,“ uzavrel.

Ponuka kancelárskych priestorov v Bratislave sa v dôsledku pandémie zvýšila, opačný trend zasiahol byty a domy

Ponuka kancelárskych priestorov v Bratislave sa v dôsledku pandémie a trendu práce z domu zvýšila. Vyplýva to z vyjadrenia risk manažéra a odhadcu nehnuteľností realitnej spoločnosti Lexxus Petra Ondroviča.

Obmedzený režim fungovania prevádzok počas pandémie spôsobil podľa Ondroviča súkromným spoločnostiam potrebu racionalizácie nákladov.


„Situácia viedla v mnohých prípadoch k poklesu nárokov na prenajaté priestory, prípadne pozastavenie alebo obmedzenie kúpy nových priestorov či k odstupovaniu od zakontrahovaných priestorov,“ vysvetlil. Ako dodal, na trhu sa tak počas dvoch rokov naakumulovala vyššia ponuka.

Trh s bytmi sa vyvíjal opačne

Opačne sa podľa Ondroviča vyvíjali podmienky na trhu rezidenčných nehnuteľností, teda trhu ponúkajúcom nehnuteľnosti na bývanie.

„Nedostatok ponuky na rezidenčnom trhu ovplyvnili najmä špekulácie v podobe vyčkávacej taktiky na strane investorov, ceny stavebných materiálov a prác, fungovanie procesov pri povoľovacích procesoch a nestabilný ekonomický vývoj, pričom dopyt kontinuálne naďalej rástol,“ skonštatoval Ondrovič.

Mnohí odstúpili od nájomných zmlúv

Zmena pracovného režimu a fungovania systémom práce z domu viedla u viacerých jednotlivcov k odstúpeniu od nájomných zmlúv. Pomer ponuky rezidenčných nehnuteľností určených na prenájom voči ponuke na predaj sa vyvíjal podľa Ondroviča rozdielne, v závislosti od regiónu.


„Napríklad v Bratislave tento pomer dosiahol v čase najvyššieho „peaku“ pomer 64 % ku 36 % v prospech nehnuteľností určených na prenájom,“ priblížil.


Ako ďalej poznamenal, redukcia prenajímaných plôch bola jedna z viacerých možností, ktoré spoločnosti využívali v rámci znižovania nákladov. Dôsledkom bol nárast objemu ponuky kancelárskych priestorov na prenájom.

Vývoj ovplyvňujú viaceré faktory


Čo sa týka nehnuteľností na bývanie, vývoj výstavby a novej ponuky je okrem zvýšeného záujmu o kúpu podľa Ondroviča ovplyvňovaný aj viacerými vonkajšími faktormi (vyššie nároky na povoľovaciu dokumentáciu, komplikovanejší schvaľovací proces a pod.).


„Aj počas pandémie záujem o kúpu rezidenčných nehnuteľností dosahoval stále relatívne stabilnú úroveň aktívnych obchodov,“ uzavrel.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie