• Dnes je: Nedeľa 29. septembra 2024 meniny má Michal, Michaela

Za tri dni utieklo z Libanonu do Sýrie viac ako tridsaťtisíc ľudí, asi polovica z nich sú deti a mladiství

Za tri dni utieklo z Libanonu do Sýrie viac ako tridsaťtisíc ľudí, asi polovica z nich sú deti a mladiství

Približne 80 percent ľudí, ktorí prešli z Libanonu do Sýrie tvoria Sýrčania.

29.9.2024 (SITA.sk) - V dôsledku bojov medzi militantnou skupinou Hizballáh a izraelskými silami prešlo podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) za posledné tri dni z Libanonu do susednej Sýrie viac ako 30-tisíc ľudí.

Zástupca UNHCR Gonzalo Vargas Llosa vysvetlil, že zhruba polovicu týchto utečencov tvoria deti a mladiství.

Sýria trpí vlastnou krízou

Približne 80 percent ľudí, ktorí prešli z Libanonu do Sýrie tvoria Sýrčania, povedal tiež Vargas Llosa s tým, že zvyšok sú Libanončania.

„Teraz sú to, samozrejme, ľudia, ktorí utekajú pred bombami a ktorí prechádzajú do krajiny, ktorá už 13 rokov trpí vlastnou krízou a násilím,“ povedal novinárom v Ženeve prostredníctvom videa z libanonsko-sýrskej hranice. Sýria podľa neho čelí „hospodárskemu kolapsu“.

Útoky sa zintenzívnili

„Myslím si, že to len ilustruje, aké mimoriadne ťažké rozhodnutia musia Sýrčania aj Libanončania urobiť,“ poznamenal tiež Vargas Llosa.

Izraelské sily a Hizballáh sa navzájom ostreľujú od začiatku vojny medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy vlani v októbri. V ostatných dňoch napätie v regióne eskalovalo a vzájomné útoky sa zintenzívnili.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ukrajina je priekopníkom vo využívaní dronov, za ostatný rok nimi zasiahla vyše dvesto vojenských cieľov v Rusku

ukrajina je priekopnikom vo vyuzivani dronov za ostatny rok nimi zasiahla vyse dvesto vojenskych cielov v rusku

29.9.2024 (SITA.sk) - Ukrajina za ostatný rok pomocou bezpilotných lietadiel zničila alebo poškodila v Rusku viac ako 200 vojenských zariadení.

Ako referuje web Kyiv Independent, pre Forbes Ukraine to napísal ukrajinský minister obrany Rustem Umerov.

„Dnes ukrajinské bezpilotné lietadlá preletia viac ako tisíc kilometrov, dosiahnu Murmansk a Povolžie a ničia ruské ropné rafinérie a letiská,“ napísal Umerov a dodal, že medzi cieľmi ukrajinských síl boli riadiace strediská, letiská, lode, systémy protivzdušnej obrany a ruské vojenské základne.

Ukrajinská armáda sa ukázala ako priekopník v technológii bezpilotných lietadiel, ktorá využíva inovatívne spôsoby, ako podkopať ruskú personálnu a muničnú výhodu.


Počasie