• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Za posledných desať rokov na Slovensku mierne klesol podiel ženatých a vydatých

Za posledných desať rokov na Slovensku mierne klesol podiel ženatých a vydatých

Za posledných desať rokov na Slovensku mierne klesol podiel ženatých a vydatých. Kým v roku 2011 ich bolo 41,5 percenta, v minulom roku och bolo 40 percent. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa Štatistického úradu SR (ŠÚ SR) pre sčítanie obyvateľov Jasmína Stauder.

Najvyšší podiel ženatých a vydatých bol zaznamenaný v Prešovskom kraji (42,83 percenta) a najnižší v Banskobystrickom kraji (37,29 percenta). Počas vlaňajšieho sčítania obyvateľov bol najvyšší podiel ženatých a vydatých v Bratislavskom kraji (42,59 percenta).

Nechuť k manželstvu si naopak zachovali v Banskobystrickom kraji. Podiel ženatých a vydatých obyvateľov v ňom bol v roku 2011 38,18 percenta a v roku 2021 37,29 percenta.

Nízky a vysoký podiel slobodných

Obcami, kde podiel slobodných nedosahuje ani jednu štvrtinu obyvateľov, sú Krajná Porúbka (okres Svidník), Bystrá (okres Stropkov), Svetlice (okres Mezdiaborce), Oľšinkov (okres Medzilaborce) a Veľké Borové (okres Liptovský Mikuláš).


V Chminianskych Jakubovanoch (okres Prešov), Lipovci (okres Rimavská Sobota), Sáse (okres Revúca), mestskej časti Košíc Lunik IX, Žehre (okres Spišská Nová Ves), Slizkom (okres Rimavská Sobota), Bôrke (okres Rožňava) a Vaľkovni (okres Brezno) podiel slobodných prevyšuje tri štvrtiny zo všetkých obyvateľov.

Medzi krajskými mestami

Spomedzi obcí so štatútom mesta majú najvyšší podiel slobodných mestá Dobšiná (okres Rožňava), Medzev (okres Košice-okolie) a Krompachy (okres Spišská Nová Ves).

Naopak, najnižší podiel slobodných majú mestá Bojnice, Dudince (okres Krupina), Svidník a Štúrovo (okres Nové Zámky). Spomedzi krajských miest je najnižší podiel slobodných v meste Trenčín a najvyšší podiel v Bratislave.


Celkovo sa na Slovensku nachádza 77 obcí kde ženatí a vydaté dominujú a tvoria nadpolovičný podiel obyvateľov. V porovnaní krajských miest má najnižší podiel ženatých a vydatých mesto Bratislava (38,14 percenta), naopak, najvyšší podiel vykazuje mesto Prešov (43,10 percenta).

Podiel ženatých a vydatých

V rámci krajov Slovenskej republiky bol od roku 2011 nárast podielu obyvateľov v rodinnom stave ženatý a vydaté iba v Prešovskom kraji, kde podiel ženatých a vydatých vzrástol za posledných desať rokov o 1,16 percentuálneho bodu.

Vo všetkých ostatných krajoch Slovenskej republiky bol oproti roku 2011 zaznamenaný pokles podielu ženatých a vydatých obyvateľov. Najvýraznejší pokles zaznamenal Bratislavský kraj, kde pokles ženatých a vydatých klesol o 3,48 percentuálneho bodu na 39,11 percenta v roku 2021.

Najvyšší nárast

Najvyšší nárast podielu obyvateľov v rodinnom stave slobodný a slobodná bol zaznamenaný v Bratislavskom kraji (nárast o 4,24 percentuálneho bodu na 44,41 percenta) a Košickom kraji (47,01 percenta).


Košický kraj je taktiež krajom, kde bol počas SODB 2021 najvyšší podiel slobodných obyvateľov. Naopak, najmenší nárast obyvateľov v rodinnom stave slobodný a slobodná zaznamenal Prešovský kraj (nárast o 0,28 percentuálneho bodu, zo 44,90 percenta v roku 2011 na 45,18 percenta v roku 2021).

Obce so štatútom mesta

Na obecnej úrovni sa skokanom v sobášnosti stala obec Belejovce (okres Svidník). Kým v roku 2011 tu žilo 21,74 percenta obyvateľov so štatútom ženatý alebo vydatá, v súčasnosti je to 54,17 percenta.


Spomedzi obcí so štatútom mesta zaznamenali najvyšší nárast podielu ženatých a vydatých v meste Sabinov. Kým v roku 2011 ich podiel tvoril 39,85 percenta zo všetkých obyvateľov, v roku 2021 dosahuje 44,88 percenta.



Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie