• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Za elektrinu si mesačne priplatíme od 3 do 12 eur

Za elektrinu si mesačne priplatíme od 3 do 12 eur

„Dôslednou reguláciou sieťových poplatkov sa nám podarilo znížiť celkový nárast nákladov na elektrinu pre slovenské domácnosti v roku 2022,“ uviedol pre agentúru SITA hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.

Slovenské domácnosti si v tomto roku za elektrinu priplatia mesačne od 3 do 12 eur. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) to oznámil po schválení všetkých zložiek koncovej ceny elektriny.

Priemerná domácnosť žijúca v byte si priplatí necelé 3 eurá za mesiac.

Domácnostiam, ktoré využívajú elektrinu aj na kúrenie a ohrev vody, vzrastú náklady na elektrinu v budúcom roku o približne 12 eur za mesiac.

Dôsledná regulácia

„Dôslednou reguláciou sieťových poplatkov sa nám podarilo znížiť celkový nárast nákladov na elektrinu pre slovenské domácnosti v roku 2022,“ uviedol pre agentúru SITA hovorca ÚRSO Radoslav Igaz. Celkové navýšenie nákladov domácností na elektrinu bude v tomto roku asi o 20 % nižšie ako ÚRSO pôvodne avizoval začiatkom decembra a dostáva sa bližšie k úrovni roka 2020.

Dodávatelia žiadali pre extrémny nárast ceny elektriny na burzách zásadné navyšovanie cien. V niektorých prípadoch by podľa regulátora navrhované ceny mohli zvýšiť domácnostiam náklady na elektrinu v roku 2022 o desiatky percent navyše oproti úradom stanovenému spôsobu regulácie cien. „To sme odmietli akceptovať,“ zdôraznil Igaz.

Znížená tarifa za prevádzkovanie

Regulačnému úradu sa podarilo v cenovom konaní výrazne znížiť tarifu za prevádzkovanie systému, o približne 33 %. „To prispelo k zmierneniu dopadov nárastu ceny elektriny ako komodity na burzách na celkovú cenu elektriny. Regulované ceny elektriny v roku 2022 sa tak pre veľkú časť domácností dostávajú približne na úroveň pred pandemických regulovaných cien elektriny v roku 2020,“ konštatoval predseda ÚRSO Andrej Juris.

Konkrétne dopady na odberateľov budú závisieť od výšky spotreby elektriny, účelu využitia elektriny v domácnosti a ceny elektriny dohodnutej s dodávateľom. ÚRSO zároveň zdôrazňuje, že v cenovom rozhodnutí nestanovuje dodávateľom elektriny pevnú cenu, ale maximálnu cenu. Tá sa nemôže prekročiť. „Každý spotrebiteľ môže v rámci trhovej súťaže žiadať od svojho dodávateľa elektriny nižšiu cenu, prípadne ho môže zmeniť,“ uzavrel Igaz.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie