• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Z vojnou zasiahnutej Ukrajiny utekajú pred Rusmi aj Rómovia, pripomína poslanec Peter Pollák mladší

Z vojnou zasiahnutej Ukrajiny utekajú pred Rusmi aj Rómovia, pripomína poslanec Peter Pollák mladší

Peter Pollák odsudzuje akékoľvek rozdiely pri poskytovaní humanitárnej pomoci.

9.3.2022 (Webnoviny.sk) - Koaličný poslanec Peter Pollák ml. (OĽaNO) inicioval nepretržitú účasť zástupcov z Úradu splnomocnenca vlády pre rómske komunity na slovensko-ukrajinskej hranici za účelom pomoci utečencom z rómskych komunít.

Ako hnutie OĽaNO informovalo v tlačovej správe, z inváziou zasiahnutej Ukrajiny totiž podľa poslanca utekajú pred Rusmi všetci, Ukrajinci, Rómovia či príslušníci z tretích krajín.

„Všetci sú ohrozovaní a nevidím dôvod, aby sme niekoho odsudzovali kvôli etnicite,“ skonštatoval Pollák.

Dodal, že odsudzuje akékoľvek rozdiely pri poskytovaní humanitárnej pomoci, ktorá by rôznym spôsobom znevýhodňovala ľudí na základe rasy, etnicity, či vierovyznania.

Rusko a Bielorusko by nemalo nijakým spôsobom participovať na medzinárodných športových podujatiach

Rusku a Bielorusku by nemalo byť povolené organizovať žiadne medzinárodné športové podujatia, uchádzať sa o ich organizáciu, ani by im nemali byť pridelené.

Individuálni športovci nominovaní Ruskom alebo Bieloruskom, športoví odborníci a tímy reprezentujúce ruský alebo bieloruský štát, by mali mať zakázané súťažiť v iných krajinách vrátane tých organizácií, miest alebo značiek, ktoré aktívne reprezentujú Rusko alebo Bielorusko, ako sú napríklad veľké futbalové kluby.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Zhodli sa na tom ministri zodpovední za šport z celého sveta. Za Slovensko sa pod ich spoločné vyhlásenie podpísal štátny tajomník rezortu školstva pre šport Ivan Husár.

Základ medzinárodného športu

„Nevyprovokovaná a neospravedlniteľná vojna Ruska proti Ukrajine, ktorú podporila bieloruská vláda, je ohavnosťou a hrubým porušením jeho medzinárodných záväzkov. Rešpektovanie ľudských práv a mierové vzťahy medzi národmi tvoria základ medzinárodného športu," zdôvodňujú ministri.

V spoločnom vyhlásení zdôrazňujú, že všade tam, kde je to možné, by sa mali prijať primerané opatrenia na obmedzenie sponzorstva a inej finančnej podpory od subjektov s väzbami na ruský a bieloruský štát.

Vyhlásenie podpísalo 26 krajín Únie

Medzinárodné športové federácie zároveň vyzývajú k tomu, aby prijali tieto zásady a oceňujú všetky tie, ktoré tak už urobili. „Vítame aj rozhodnutie Medzinárodného paralympijského výboru zakázať ruským a bieloruským športovcom súťažiť na Zimných paralympijských hrách v roku 2022 v Pekingu. Tieto obmedzenia by mali platiť dovtedy, kým nebude opäť možná spolupráca podľa základných zásad medzinárodného práva," uviedli signatári vyhlásenia.

Spoločné vyhlásenie podpísalo v utorok 8. marca 26 členských krajín Európskej únie (okrem Bulharska), ďalej Austrália, Island, Japonsko, Kanada, Kórejská republika, Nórsko, Nový Zéland, Spojené kráľovstvo, Spojené štáty americké a Švajčiarsko.

Slovensko uvažuje nad zmenou jadrového paliva, proces je však veľmi zdĺhavý

Slovensko uvažuje nad zmenou dodávateľa jadrového paliva. Proces však podľa predsedníčky Úradu jadrového dozoru SR (ÚJD) Marty Žiakovej vôbec nie je jednoduchý.

„Je to veľmi ťažké. Dá sa to v dnešnej technickej dobe, ale ten proces, keď začínate používať iné palivo, je dosť zdĺhavý.


Musíte preskúmať všetky bezpečnostné aspekty, ktoré sú s tým v rámci predpísaných požiadaviek spojené. Nemôže prísť k poškodeniu nielen samotného paliva, ale ani primárneho okruhu jadrového reaktora,“ povedala pred stredajším rokovaním vlády Žiaková.


Štyri slovenské jadrové bloky sú ruského typu a v súčasnosti odkázané len na jadrové palivo od Rusov. Predsedníčka však potvrdila, že o novom type jadrového paliva sa na Slovensku vážne uvažuje.


„Ale líder v tejto oblasti musí byť držiteľ povolenia, pretože on bude nakupovať palivo a my spolu s ním začneme posudzovať palivo, ktoré by sme chceli kúpiť,“ konštatovala Žiaková.

Predsedníčka ÚJD zhodnotila aj radiačnú situáciu na Slovensku. Podľa nej pre vojnu na Ukrajine nateraz neboli zaznamenané žiadne zmeny. „Ani medzinárodné organizácie ich nehlásia,“ uzavrela Žiaková.


Správa Ruskej tajnej služby FSB: Rusko môže vojnu len rôznymi spôsobmi prehrať, čaká ho katastrofa


Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie