• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

WHO potvrdila útoky na zdravotnícke zariadenia na Ukrajine, porušujú neutralitu zdravotníkov

WHO potvrdila útoky na zdravotnícke zariadenia na Ukrajine, porušujú neutralitu zdravotníkov

„Útoky na zdravotnícke zariadenia alebo pracovníkov porušujú neutralitu zdravotníkov a sú tiež porušením medzinárodného humanitárneho práva,“ konštatoval generálny riaditeľ WHO.

6.3.2022 (Webnoviny.sk) - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) potvrdila „niekoľko útokov na zdravotnícke zariadenia na Ukrajine, ktoré si vyžiadali viacero úmrtí a zranení“. Informuje o tom spravodajský portál televízie CNN, citujúc nedeľné vyhlásenie generálneho riaditeľa WHO Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa.

Ďalšie správy vyšetrujeme,“ konštatoval Tedros prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter, pričom však nemenoval Rusko. „Útoky na zdravotnícke zariadenia alebo pracovníkov porušujú neutralitu zdravotníkov a sú tiež porušením medzinárodného humanitárneho práva,“ dodal.

Dosiaľ WHO potvrdila šesť útokov na zdravotnícke zariadenia, povedal v nedeľu pre BBC šéf kancelárie WHO na Ukrajine Jarno Habicht.

WHO potvrdila útoky na zdravotnícke zariadenia na Ukrajine, porušujú neutralitu zdravotníkov

Rusi v nedeľu ráno spustili paľbu na evakuačný priechod pre civilistov, ktorí sa snažia ujsť z mesta Irpiň západne od Kyjeva. Informuje o tom spravodajský portál CNN.


V čase, keď miesto zasiahla pravdepodobne delostrelecká paľba, nakrúcali tam aj zahraničné médiá a cez priechod prechádzal prúd civilistov.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt


Podľa médií na mieste zahynuli najmenej traja civilisti, vrátane dvoch detí. CNN tieto údaje zatiaľ nedokázala nezávislo potvrdiť.


Putin by mal skončiť za mrežami, tvrdí posledný žijúci prokurátor z Norimberského procesu

Benjamin Ferencz, posledný žijúci prokurátor v Norimberskom procese s nacistickými predstaviteľmi v rokoch 1945 - 1946, vyhlásil, že ruský prezident Vladimir Putin by mal skončiť „za mrežami“. Povedal to v rozhovore pre britský The Mirror.


Zločiny, ktoré Rusko teraz pácha na Ukrajine, sú hanbou ľudskej spoločnosti. Zodpovední by sa mali zodpovedať za agresiu, zločiny proti ľudskosti a obyčajné vraždy. Čím skôr začnú ťahať zločincov pred súd, tým šťastnejší budeme,“ povedal Ferencz. Podotkol, že najprv by Rusko potrebovalo úplne novú vládu, aby Putina a jeho okruh najbližších spolupracovníkov mohli zatknúť a uväzniť.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Nepovažuje to však za nereálne a tvrdí, že Putin by napokon mohol skončiť vo väzení ako vodca bosnianskych Srbov Radovan Karadžič. „Je to veľmi realistické,“ dodal Ferencz, ktorý 11. marca oslávi 102. narodeniny. „Všetko, čo potrebujeme, je odhodlanie to urobiť, Rusi nežijú na Mesiaci. Chcem vidieť Putina za mrežami. Je to možné.“ skonštatoval.

Európska únia prijme ďalšie sankcie proti Rusku, ak neukončí vojnu, varuje Ursula von der Leyenová

Európska únia je pripravená prijať ďalšie sankcie proti Rusku, ak tamojší prezident Vladimir Putin nezastaví vojnu na Ukrajine. Podľa spravodajského webu CNN to v piatok uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

„Vieme, že tento konflikt sa ani zďaleka neskončil, a aby bolo jasné, sme pripravení prijať ďalšie prísne opatrenia, ak Putin nezastaví a nezvráti vojnu, ktorú rozpútal,“ povedala Von der Leyenová v Bruseli stojac vedľa amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena.

Pripojilo sa vyše 40 krajín

„Vďaka koordinácii so Spojenými štátmi sme spoločne navrhli, vyvinuli a zaviedli sankcie v rekordnom čase. Sankcie, ktoré demonštrujú naše odhodlanie prinútiť Putina, aby zaplatil cenu za svoju vojnu. Tieto opatrenia neberieme na ľahkú váhu, ale je jasné, že musíme konať,“ dodala.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Von der Leyenová uviedla, že viac ako 40 krajín sa teraz „čiastočne alebo úplne“ pripojilo k sankciám, pričom uviedla, že je to „dôkaz o odhodlaní globálnej komunity odmietnuť túto inváziu“.

Blinken pochválil Európsku úniu za jej reakciu na Rusko a povedal: „Táto únia je silná, je jednotná a koná.“

Musia vyvíjať tvrdý tlak

„Ak dovolíme, aby sa tieto princípy beztrestne porušovali, potom otvárame Pandorinu skrinku v každom kúte sveta, aby sa to opakovalo znova a znova,“ povedal.

Blinken taktiež varoval, že vojna na Ukrajine „sa možno tak skoro neskončí“ a že USA a európski spojenci musia na Rusko vyvíjať neustály tvrdý tlak. „Musíme to udržať, kým sa to nezastaví, kým sa vojna neskončí,“ skonštatoval.

Západná Ukrajina mala byť rozvrátená

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) zatkla niekoľko osôb spolupracujúcich s Ruskom, ktoré mali za úlohu pomáhať pri rozvrátení Ukrajiny a v jej západnej časti vyhlásiť samozvanú „Ukrajinskú federatívnu republiku“ podobnú separatistickej Doneckej a Luhanskej ľudovej republike na východe Ukrajiny.


Podľa SBU mala byť súčasťou plánovanej „republiky“ Zakarpatská oblasť susediaca so Slovenskom, ako aj mestá ako Ivanofrankivsk, Ľvov, Ternopiľ či Černivci.


Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie