• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Vznikne Národné kompetenčné centrum pre vysokovýkonnú výpočtovú techniku ako súčasť európskych projektov

Vznikne Národné kompetenčné centrum pre vysokovýkonnú výpočtovú techniku ako súčasť európskych projektov

Výpočtová kapacita centra bude dostupná akademickým pracoviskám, organizáciám verejnej správy, ale aj malým a stredným podnikom.

17.9.2020 (Webnoviny.sk) - Na Slovensku vznikne Národné kompetenčné centrum pre vysokovýkonnú výpočtovú techniku. Ako ďalej v tlačovej správe informovala hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Monika Tináková, vytvorenie centra je súčasťou projektov EuroCC a CASTIEL, v rámci ktorých bude vytvorená európska sieť 33 národných kompetenčných centier pre High Performance Computing (HPC) – Vysokovýkonnú výpočtovú techniku.

Zámerom projektov je odstrániť nedostatky v zručnostiach v oblasti HPC a zároveň podporiť spoluprácu a implementáciu najlepších postupov v Európe.

Národné kompetenčné centrá budú súčasťou siete EuroCC a budú pôsobiť na lokálnej úrovni s cieľom preskúmať dostupné kompetencie v oblasti HPC a identifikovať vedomostné medzery. Kompetenčné centrá budú koordinovať odborné znalosti v oblasti HPC na vnútroštátnej úrovni s cieľom uľahčiť prístup k európskym príležitostiam v HPC pre vedeckých a výskumných používateľov, verejný sektor a priemysel. Kompetenčné centrá budú taktiež poskytovať riešenia šité na mieru širokej škále používateľov,“ povedal v tejto súvislosti riaditeľ Centra spoločných činností SAV Lukáš Demovič.

Budovanie partnerstiev

Vrámci centra vznikne tím expertov, vzdelávací a informačný program, ako aj platformy na využívanie HPC pre slovenský verejný sektor.

Centrum tiež podľa SAV umožní budovať ďalšie partnerstvá v európskom HPC ekosystéme. Na vytvorení kompetenčného centra pracuje Centrum spoločných činností SAV – Výpočtové stredisko v spolupráci s Ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR.

Projekt CASTIEL bude podporovať spoluprácu a výmenu odborných znalostí v celej sieti EuroCC. V rámci projektu bude vytvorená celoeurópska mapa kompetencií, ktorá bude obsahovať informácie o dostupných prostriedkoch, ale aj vedomostných medzerách všetkých kompetenčných centier. Projekt podporí potenciálnu spoluprácu, výmenu najlepších postupov, zdieľanie vedomostí a odborných znalostí na medzinárodnej úrovni s cieľom odstrániť vedomostné medzery. CASTIEL bude koordinovať aktivity ako workshopy, „twiningové“ partnerstvá a pracovné skupiny zamerané na riešenie spoločných otázok,“ uviedol Demovič.

Posilnenie nezávislosti

Hlavným cieľom spomenutých projektov je zabezpečiť koordinovanú a celkovú vysokú úroveň odborných znalostí v Európe a to nielen v oblasti HPC, ale aj v príbuzných odboroch, ako je napríklad vysokovýkonná dátová analytika či umelá inteligencia.

Takéto európske znalosti a odborné vedomosti sú podľa SAV kľúčové pre posilnenie technologickej nezávislosti a konkurencieschopnosti Európy.

Cieľom spoločného podniku EuroHPC je vybaviť EÚ v roku 2021 infraštruktúrou na úrovni petascale (schopnou realizovať najmenej 1 015 výpočtov za sekundu), ktorá bude prípravou na exascale superpočítače schopné realizovať minimálne 1 018 výpočtov za sekundu a vyvinúť potrebné technológie a aplikácie na dosiahnutie plného rozsahu možností exascale okolo rokov 2022 až 2023.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie