• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Vytváranie konfliktu medzi zamestnancami a živnostníkmi je len zásterkou, podľa INESS chcú politici míňať viac

Vytváranie konfliktu medzi zamestnancami a živnostníkmi je len zásterkou, podľa INESS chcú politici míňať viac

Vytváranie konfliktu medzi zamestnancami a živnostníkmi je len zásterkou hľadania nových zdrojov na stále grandióznejšie sľuby vlád

Na Slovensku nemáme problém nízko zdanených živnostníkov, ale vysoko zdanených zamestnancov. V publikácii zaoberajúcej sa daňovo-odvodovým zaťažením zamestnancov a živnostníkov to tvrdí analytik Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (INESS) Martin Vlachynský.

Tvrdí, že nové dane nepotrebujú samotné verejné financie, ale len politici s ambíciami míňať viac. Upozorňuje na to, že v roku 2012 vyzbierala verejná správa na daniach a odvodoch 20 miliárd eur a v roku 2019 to už bolo 32 miliárd eur.

„Pandemický pokles na 31 miliárd v roku 2020 a navrhovaný príjem na rok 2021 vo výške 33 miliardy eur nevypovedajú o žiadnej príjmovej katastrofe,“ uviedol analytik. Za katastrofu považuje výdavkovú stranu verejného rozpočtu.

Podiel vyskočil na 50 percent

Kým v roku 2012 tvorili verejné výdavky 37 % slovenskej ekonomiky, v pandemickom roku 2020 tento podiel vyskočil na skoro 50 %. „Vytváranie konfliktu medzi zamestnancami a živnostníkmi je len zásterkou hľadania nových zdrojov na stále grandióznejšie sľuby vlád,“ zdôrazňuje Vlachynský.

Analytik INESS upozorňuje na to, že odmena živnostníka má dve ekonomické zložky – podnikateľskú odmenu (zisk) a odmenu za prácu. Toto odzrkadľuje podľa Vlachynského aj takzvaná „bulharská konštanta“, teda číslo 1,486.

Byrokratický argument

Týmto číslom sa delí základ dane živnostníka na získanie vymeriavacieho základu pre odvody SZČO, pričom pri zamestnancoch sa táto konštanta nepoužíva. Táto konštanta akoby podľa analytika hovorila o tom, že „časť príjmu nie je mzdou, preto na ňu neuvalíme odvody“.


Paušálne výdavky samostatne zárobkovo činných osôb považuje analytik za uznanie toho, že existujú aj zákonom a reguláciami ťažko uchopiteľné náklady. „Je tu aj byrokratický argument. Paušálne výdavky zjednodušujú podnikanie, uľahčujú ľuďom vstup do sveta podnikania,“ uviedol analytik. Pri porovnaní s Českou republikou má podľa Vlachynského slovenský živnostník už dnes náročnejšie podmienky.

Cieľom sú aj férové dane

Finálna podoba daňovej a odvodovej reformy Slovenska bude známa o niekoľko týždňov. Začiatkom mája o tom informoval na brífingu minister financií Igor Matovič.


Navrhuje zaviesť príspevok 200 eur na dieťa mesačne až do jeho dospelosti, tiež zjednodušenie daňovo-odvodového systému tak, aby v prípade zamestnaneckého pomeru bola z ceny práce odpočítateľná len jedna daň a jeden odvod. Cieľom reformy sú aj férové dane, čo v praxi znamená, že všetci ľudia budú za rovnakú formu práce pre toho istého zamestnávateľa platiť tie isté dane a odvody.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie