• Dnes je: Streda 24. apríla 2024 meniny má Juraj

Výstavbu diaľnic na Slovensku brzdí najmä zdĺhavá príprava, súčasné zákony nedovoľujú stavať rýchlejšie

Výstavbu diaľnic na Slovensku brzdí najmä zdĺhavá príprava, súčasné zákony nedovoľujú stavať rýchlejšie

Novela zákona, ktorú pripravilo ministerstvo dopravy, má urýchliť prípravu kľúčových úsekov diaľnic D1 Turany – Hubová a Bidovce – hranica s Ukrajinou, D3 na Kysuciach a R4 od Prešova po hranice s Poľskom.

Hlavným problémom budovania diaľnic a rýchlostných ciest na Slovensku nie je ani tak ich samotná výstavba, ale pomalá príprava celého procesu.

Investičný riaditeľ a člen predstavenstva Národnej diaľničnej spoločnosti, a. s. (NDS) Stanislav Beňo hovorí, že tá je z hľadiska legislatívy veľmi komplikovaná a trvá príliš dlho, pokiaľ sa dostanú k začiatku realizácie.

Zrýchliť prípravu má podľa neho novela zákona o jednorazových mimoriadnych opatreniach v príprave niektorých stavieb diaľnic a ciest pre motorové vozidlá. Po tom, čo ju prezidentka Zuzana Čaputová vrátila parlamentu s viacerými výhradami, budú o nej poslanci opäť rokovať.

Urýchlenie pred výstavbou

„Novela, na ktorej príprave sme sa zúčastňovali spolu s ministerstvom dopravy, hovorí o urýchlení prípravy pred výstavou. To znamená, definuje iné míľniky, kedy v rámci prípravy oslovujeme ministerstvo financií cez Útvar hodnoty za peniaze a oni sa vyjadrujú k jednotlivým etapám prípravy,“ povedal v podcaste NDS Beňo.


Ako poznamenal, novela sa týka špeciálne diaľničných úsekov, o ktorých už vedia s takmer stopercentnou istotou povedať, kadiaľ pôjdu.


„V niektorých častiach stojíme a čakáme na to, kedy bude realizovaná štúdia, a kým bude hotová, potom po roku začíname niečo robiť. Hovoríme, dajte nám šancu, keď s takmer stopercentnou istotou vieme, kadiaľ cesta ide, a súčasne počas štúdie nechajte nás spustiť proces prípravy územného rozhodnutia,“ uviedol investičný šéf diaľničiarov.

Ušetriť vedia až 24 mesiacov

Dĺžka prípravy územného rozhodnutia a štúdie je podľa neho zhruba jedna k jednej, pričom v prípade platnosti zmien sú schopní ušetriť 18 až 24 mesiacov pri konkrétnych vybraných stavbách diaľnic D1, D3 a rýchlostnej cesty R4.


Pri hlasovaní koncom marca poslanci k pôvodným prioritným úsekom zaradili aj plánované celé trasy R2, R3 a R6.„Novela nijakým spôsobom neuberá právomoci Útvaru hodnoty za peniaze,“ tvrdí Beňo.


NDS má podľa neho napríklad v prípade chýbajúcich úsekov D3 vypracované a právoplatné územné rozhodnutia „To znamená, Útvar hodnoty za peniaze sa pred spustením stavebného povolenia v tomto roku k všetkým úsekom D3 vyjadruje. Ak niekto hovorí, že novela berie práva Útvaru hodnoty za peniaze, nie je to tak vôbec,“ dodal.

Kľúčové úseky diaľnic

Novela zákona, ktorú pripravilo ministerstvo dopravy, má urýchliť prípravu kľúčových úsekov diaľnic D1 Turany – Hubová a Bidovce – hranica s Ukrajinou, D3 na Kysuciach a R4 od Prešova po hranice s Poľskom.

Novela upravuje povinnosť pri vypracovaní jednej zo štúdií uskutočniteľnosti, ktorá sa po novom má pripravovať až po územnom konaní, čím sa dá ušetriť až 18 mesiacov. K novele zákona vzniesli vážne výhrady popri hlave štátu práve Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP) aj viacerí ekonomickí odborníci, verejné inštitúcie a mimovládne organizácie.


Zmeny v zákone pri hlasovaní koncom marca podporila veľká väčšina 137 poslancov naprieč politickým spektrom, pričom návrh rezortu dopravy predložil Miloš Svrček zo Sme rodina.

Proces trvá skoro 14 rokov

Dočasne poverený minister dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina) upozornil, že proces od začiatku prípravy po ukončenie výstavby diaľnic trvá priemerne štrnásť rokov.


„Žiaľ, súčasné zákony nám nedovoľujú byť rýchlejší, preto sa ich snažíme zmeniť,“ uviedol s tým, že situácia v mestách a obciach na hlavných ťahoch, ktoré nemajú obchvat alebo diaľnicu, sa pre rastúci počet áut zhoršuje. Názorový rozpor medzi ministerstvom dopravy a ÚHP zosilnel po tom, ako hlava štátu novelu vetovala.


Na podporu jej schválenia sa vyjadrili odborníci z Technickej univerzity v Košiciach, zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska či Slovenskej komory stavebných inžinierov. Tí tvrdia, že novela zákona pre urýchlenie prípravy diaľnic pomôže ich rýchlejšej výstavbe.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Utorok 23. apríl 2024

horoskopy na dnes utorok 23 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Utorok 23. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

V práci sa vám konečne otvoria nové šance. Mali by ste ich využiť najlepšie, ako len viete. Trochu húževnatosti a výsledky predbehnú očakávanie.

Býk 21.4. - 21.5.

Záležitosti tvojho srdca, ktoré sa zdali doteraz pomýlené sa začínajú prejavovať opäť ako reálne. Treba sa len viac angažovať a vyliezť zo svojej ulity.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Rozčaruje vás niečie rozhodnutie, ale nezúfajte. Aspoň už konečne budete vedieť, na čom ste. Ak porozmýšľate, prídete na to, že malo prísť už skôr.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes sa nebudete cítiť celkom vo svojej koži, čo sa prejaví striedaním nálad. Nedajte sa ovplyvniť momentálnou náladou na neuvážené činy, ktoré by ste neskôr mohli ľutovať.




Všetky Horoskopy pre Utorok 23. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie