• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Vysokoškolský titul bude možné aj odobrať, koalícia pripravila návrh zákona

Vysokoškolský titul bude možné aj odobrať, koalícia pripravila návrh zákona

Poslanec Peter Pčolinský (Sme rodina) si myslí, že je dôležité prinavrátiť dôveru vo vysokoškolský systém.

Koaliční poslanci na najbližšej schôdzi parlamentu 2. septembra predložia návrh novely vysokoškolského zákona, ktorá umožní rektorom odnímať vysokoškolské tituly.

Kto titul prideľuje, ten ho odníma

Ako informovala v tlačovej správe Dáša Macaríková z mediálneho tímu OĽaNO, novela by mala vstúpiť do platnosti od začiatku roku 2021 a bude sa vzťahovať na záverečné práce študentov odovzdané po januári 2021, keďže nezavádza princíp retroaktivity. Zavádza však princíp, „kto akademický titul prideľuje, ten ho odníma.“


Macaríkova priblížila, že o neplatnosti štátnej skúšky by po novom mohol rozhodnúť rektor univerzity. Urobiť tak môže v prípade, ak záverečnú prácu alebo jej časť preukázateľne nevypracoval absolvent, alebo absolvent úmyselne neoprávnene použil časť inej práce, či ju dokonca skopíroval celú a takto získal výhodu, ktorá mu dopomohla k ukončeniu štúdia.


Konať bude môcť tiež, ak bol absolvent právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin, ktorý mu dopomohol získať titul, teda ak o porušení pravidiel jeho získania rozhodne súd. Ako informovalo v tlačovej správe Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, návrh novely zákona inšpiroval český vysokoškolský zákon.


Za vysokú školu bude teda konať rektor, no návrh podá poradná komisia. Rozdielom oproti Česku je, že namiesto jedného akademika by mal byť prítomný aj právnik. Zmena doterajšieho vysokoškolského zákona je podľa ministerstva jednou z priorít nového vedenia.

Zásadný problém slovenského školstva

Jeden z predkladateľov novely, predseda Výboru Národnej rady SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport Richard Vašečka (OĽaNO) uviedol, že kauzy diplomových prác politikov odkryli zásadný problém slovenského vysokého školstva.


„Študenti sa musia učiť kvôli vzdelaniu, vedomostiam a nie len kvôli tomu, aby získali titul, ktorý síce vyzerá efektne na vizitke, ale nie je zárukou vzdelania. Na zvýšenie kvality štúdia však musíme urobiť podstatne viac zmien ako len túto,“ upozornil.


Novela je podľa neho prvým krokom k tomu, aby bolo slovenské vysoké školstvo kvalitnejšie a spravodlivejšie.


Podpredseda Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport Radovan Sloboda (SaS) uviedol, že je nevyhnutné nastaviť pravidlá tak, aby Slovensko malo funkčný systém, na základe ktorého sa predíde spochybňovaniu vysokoškolského vzdelania.


Podpredseda NR SR Juraj Šeliga (Za ľudí) podotkol, že vyvodenie osobnej zodpovednosti ostáva na každom individuálne, no upravili to, kto môže konať a získaný titul previnilcom odobrať. Poslanec Peter Pčolinský (Sme rodina) si myslí, že je dôležité prinavrátiť dôveru vo vysokoškolský systém.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie