• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Vysoké hladiny ozónu v atmosfére ohrozujú párenie ovocných mušiek a môžu spôsobiť úbytok viacerých populácií hmyzu vrátane včiel

Vysoké hladiny ozónu v atmosfére ohrozujú párenie ovocných mušiek a môžu spôsobiť úbytok viacerých populácií hmyzu vrátane včiel

Hmyzie feromóny sú podľa vedcov založené na reťazcoch molekúl spojených dvomi uhlíkovými molekulami. Ozón má pritom schopnosť rozbiť tieto uhlíkové väzby a rozpustiť feromónové reťazce.

Úbytok hmyzu patrí medzi vážne klimatické hrozby súčasnej doby. Nedávna vedecká štúdia pritom ukázala, že úspešné párenie ovocných mušiek je narušené vysokými hladinami ozónu v atmosfére.

Realizované testy odhalili, že toxické ovzdušie spôsobuje u samcov ovocných mušiek nižšiu produkciu feromónov na prilákanie samíc k páreniu a ďalšie znepokojivé výsledky. Tento stav môže podľa vedcov viesť k výraznému zníženiu populácie ovocných mušiek a iného hmyzu.

Rovnaký problém môže mať aj iný hmyz

Samice ovocných mušiek si vyberajú svojich partnerov na reprodukciu prostredníctvom vône ich feremónov. Znečistenie vzduchu ozónom však môže podľa výsledkov výskumu narušiť schopnosť samcov vydávať tento charakteristický pach. To znamená, že kontaminovaný vzduch môže predstavovať reálnu hrozbu pre úspešnú reprodukciu ovocných mušiek a iného hmyzu a môže viesť k celkovému poklesu hmyzej populácie.

„Každý vie, že v aktuálnej dobe čelíme úbytku hmyzu a doteraz bolo za hlavnú príčinu tohto poklesu považované najmä používanie pesticídov a strata príslušných hmyzích biotopov. Myslíme si však, že v súčasnosti by sme už mali vziať do úvahy aj používanie látok znečisťujúcich ovzdušie,“ povedal Markus Knaden, ktorý je výskumníkom evolučnej neuroetológie v Inštitúte Maxa Plancka a hlavný autor predmetnej štúdie publikovanej v časopise Nature Communications.

Testy ukázali znepokojivé výsledky

Vedecký tím Markusa Knadena postavil predmetnú štúdiu na výskume toho, ako hmyz odlišne vníma vône a pachy, keď je vystavený zvýšeným hladinám ozónu v atmosfére. Výskumníci pritom testovali deväť rôznych druhov ovocných mušiek Drosophila tak, že polovicu samcov z každého druhu vystavili okolitému vzduchu a druhú polovicu atmosfére s hladinami ozónu na úrovni 100 častíc na jednu miliardu. Priemerné úrovne priemyselného ozónu sú približne 40 častíc na miliardu, v regiónoch ako India, Čína či Mexiko sa však pohybujú aj na úrovni 210 častíc na miliardu.

Vedci pritom zistili, že samci vystavení vysokým hladinám ozónu v ovzduší začali produkovať menej feromónov. V dôsledku toho mali problém prilákať partnerky na párenie. „Keď sme vystavili samcov mušiek vysokým úrovniam ozónu v ovzduší, trvalo im oveľa dlhšie, kým presvedčili samice k páreniu,“ upresnil Knaden.


Ako ďalej uviedol, tvorba feremónov má aj svoj ďalší dôležitý účel, ktorý pomáha samcom odraziť iných konkurenčných samcov pri pokusoch spáriť sa s tou istou samicou. Vystavenie hmyzu toxickému vzduchu však malo negatívny dopad na samcov aj v tomto ohľade. Keďže samci vyžarovali menej feromónov a voňali menej ako samci, táto skutočnosť viedla aj k častejším pokusom o párenie sa samcov s inými samcami.


„V laboratóriu nezáleží na tom, či musí samec čakať na párenie o minútu alebo dve dlhšie, respektíve či sa pritom náhodou nedvorí rovnakému pohlaviu,“ s týmito slovami reagoval na výsledky výskumu Knaden. V prírode je však podľa neho selekčný tlak obrovský a hmyz musí byť pri párení skutočne efektívny, takže samci musia vložiť všetko úsilie do toho, aby našli samicu čo najskôr, spárili sa s ňou a oplodnili jej vajíčka skôr, ako ich zabije predátor.


Negatívny dopad znečisteného vzduchu bude reálne asi väčší


Hmyzie feromóny sú podľa vedcov založené na reťazcoch molekúl spojených dvomi uhlíkovými molekulami. Ozón má pritom schopnosť rozbiť tieto uhlíkové väzby a rozpustiť feromónové reťazce. Knaden v tejto súvislosti uviedol, že reálne bude pozorovaný účinok v prírode zrejme silnejší, pretože ozón je len jednou z mnohých toxických látok v životnom prostrední, ktoré toto dokážu.

„Myslím si, že toto je skutočne jedna z vecí, na ktorú sme mali myslieť už skôr,“ povedal Jean-Christophe Billeter, ktorý je profesorom na holandskej University of Groninghen. Billeter sa tiež vo svojej praxi venuje štúdiu ovocných mušiek, do spomínanej štúdie však nebol zapojený. Ako ďalej dodáva, hociktorá z bežne sa vyskytujúcich toxických látok znečisťujúcich životné prostredie môže mať špecifický vplyv na reprodukciu hmyzu.


Podľa Billetera je nevyhnutné vykonať ešte ďalšie práce v teréne, aby vedci získali viac relevantných údajov vrátane informácie o tom, či znečistenie ozónom nesťažuje aj schopnosť hmyzu rozlišovať medzi členmi ich druhu a blízkymi príbuznými, s ktorými sa nedokážu spáriť. To, čo zažívajú ovocné mušky, by sa podľa vedcov mohlo stať aj niekoľkým iným skupinám hmyzu vrátane molí, mravcov a iných opeľovačov, ako sú včely, ktoré sa nielen pária, ale aj komunikujú a stavajú si svoje hniezda a kolónie pomocou svojich feromónových podpisov.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Pondelok 18. marec 2024

horoskopy na dnes pondelok 18 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Pondelok 18. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Silnejúca intuícia bude vhodne podporovaná. Vyriešenie zamotanej situácie, ku ktorej ste nemálo prispeli, je na obzore. Venujte sa tvorivej činnosti, môžete dosiahnuť pekné výsledky.

Býk 21.4. - 21.5.

Nemali by ste dlho otáľať s rozhodnutím. Niekto na to netrpezlivo čaká. Priveľmi nešpekulujte a urobte to, čo cítite. Môžete sa spoľahnúť na intuíciu, že vám správne poradí.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Kto nepracuje, nič nepokazí. Držte sa dnes tohto hesla po celý deň. Pri roztržkách radšej ustúpte. Najlepším spoločníkom bude pre vás nejaká kniha.

Rak 22.6. - 22.7.

To, že dokážete spontánne rozhodovať, je dobre pre vašu prácu. Je výhodné byť rýchlejší ako tí ostatní. Popritom však nestrácajte chladnú hlavu, aby ste nevyrobili nijakú hlúposť.




Všetky Horoskopy pre Pondelok 18. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie