• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Vysoké ceny materiálov pociťujú aj na stavbách diaľnic, stavbári by ich chceli premietnuť do zmlúv

Vysoké ceny materiálov pociťujú aj na stavbách diaľnic, stavbári by ich chceli premietnuť do zmlúv

Vplyv rastúcich cien stavebných materiálov sa prejavuje aj na stavbách úsekov diaľnic a rýchlostných ciest.

Predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti, a.s., (NDS) Vladimír Jacko priznal, že zhotovitelia sa zaujímajú o možnosti uzatvárania dodatkov k zmluvám a úhradu oprávnených nákladov na zvýšené náklady.

Z niektorých stavieb chcú odstúpiť

„Treba sa pozrieť aj do vlastných radov, každý. Keď v Slovenskej republike strihanie a stáčanie roxorov (betonárska oceľ) nezoženiete pod 150 eur na jednu tonu, v Maďarsku, a ten prieskum mám urobený, to urobia za 70 eur na jednu tonu,“ povedal v pondelok Jacko na stretnutí lídrov slovenského stavebníctva. Pri objeme tritisíc ton to podľa neho predstavuje úsporu 250-tisíc eur.

„Takže kríza nás má učiť všetkých, aby sme hľadali vlastné opatrenia. Zároveň sa mi ťažko vníma, že na niektorých stavbách spoločnosti plánujú alebo chystajú oznámenie o odstúpení zo stavieb,“ poznamenal Jacko.

Ak nemenovaný koncern v prvom štvrťroku dosiahol medziročne vyšší čistý zisk o 20 percent, tak podľa neho nie je niečo v poriadku v tejto krajine. Tvrdí, že niekedy sú ceny enormne a neopodstatnene vysoké.

„Máme zákony, cez ktoré sa to dá odkontrolovať, za akú cenu a kedy to obchodníci nakúpili a v akom období a za akú cenu to predávajú,“ upozornil generálny riaditeľ NDS.

Vo výstavbe je osem projektov

Diaľničiari ako najväčší investor na Slovensku chcú stavať a hľadajú opatrenia aj vnútri spoločnosti na zvýšenie efektívnosti.


Jacko sa pozastavil nad tým, prečo musia stavať aj objekty, ktoré nie sú súčasťou sprejazdnenia diaľnic alebo rýchlostných ciest.

„Takto nikdy nedostaviame diaľničnú sieť na Slovensku,“ poznamenal s tým, že v Česku investujú do výstavby diaľnic podstatne viac prostriedkov.


Na Slovensku je podľa Jacka vo výstavbe osem projektov diaľnic a rýchlostných ciest v celkovej dĺžke 89 kilometrov, vrátane troch náročných tunelov Čebrať, Višňové a Bikoš.

Problém s výstavbou diaľnic na Slovensku nie je podľa analytika v peniazoch, ale v nedostatočnej schopnosti ich stavať


Výstavba diaľnic na Slovensku netrpí pre nedostatok peňazí, ale pre nedostatočnú schopnosť ich stavať.

Za posledné desaťročie v rokoch 2010 až 2020 išlo na diaľnice celkovo o miliardu eur menej, ako plánovali schválené rozpočty.

Ako na blogu Rady pre rozpočtovú zodpovednosť uviedol analytik Jakub Koško, aj napriek nevyužitiu všetkých zdrojov rozpočtu bolo čerpanie týchto výdavkov mierne nadpriemerné v porovnaní s vybranými krajinami.

Peniaze sa museli dočerpávať

Nepodarilo sa dosiahnuť mieru zvyšovania hustoty diaľničnej siete na priemernej úrovni vybraných krajín.


„Rozpočty v rokoch 2010 až 2020 plánovali investičné výdavky vrátane EÚ fondov a spolufinancovania do diaľnic v priemernej výške približne 680 miliónov eur ročne. Najvyššie hodnoty blížiace sa k úrovni 900 mil. eur boli rozpočtované v rokoch 2011, 2014 a 2016, naopak v rokoch 2018 a 2019 sa rozpočtované výdavky výrazne prepadli až pod úroveň 300 mil. eur,“ informoval Koško.

Pokles výdavkov v rozpočte súvisel najmä s vysokou úrovňou nahromadených nepoužitých prostriedkov z predchádzajúcich rokov, ktoré bolo potrebné dočerpať, aby sa predišlo ich prepadnutiu.


V porovnaní s plánom v rozpočtoch bolo v sledovanom období čerpanie prostriedkov na investície opakovane nižšie.

Náklady neprekračovali 700 miliónov

„S výnimkou roku 2015 spojeného s dočerpávaním fondov EÚ na konci programového obdobia náklady nikdy neprekročili 700 mil. eur. Iba v štyroch z jedenástich rokov bolo čerpanie vyššie, ako predpokladaný rozpočet vplyvom použitia prostriedkov z predchádzajúcich rokov,“ upozornil analytik.

Plné využitie nevyčerpaných prostriedkov v objeme jednej miliardy eur by umožnilo navýšiť objem investícií v uvedenom období každoročne o 100 miliónov eur.


Alternatívne by za tieto peniaze mohol byť dvakrát postavený dlhodobo očakávaný diaľničný úsek Lietavská Lúčka – Višňové – Dubná Skala.

Najviac investovalo Rumunsko


„V porovnaní s vyspelými európskymi krajinami platí, že verejné investície použité na výstavbu diaľnic boli na Slovensku za posledných desať rokov mierne nadpriemerné. Priemerné ročné výdavky dosiahli výšku približne 0,75 % HDP, pričom priemer vybraných krajín bol na úrovni 0,63 % HDP a medián v objeme 0,56 % HDP,“ priblížil Koško.

Najviac finančných prostriedkov v pomere na HDP do diaľničnej infraštruktúry investovalo Rumunsko, kde priemerné investičné výdavky z verejných zdrojov dosiahli takmer 1,8 % HDP ročne.


Na druhej strane Taliansko, či Belgicko uskutočnili v tomto období najmenšie investície do novej diaľničnej siete, keďže väčšina výdavkov ide len na zlepšovanie už existujúcej diaľničnej infraštruktúry.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie