• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Výskumníci zmapovali mikroskopické riasy na Antarktíde, ktoré pohlcujú tony CO2

Výskumníci zmapovali mikroskopické riasy na Antarktíde, ktoré pohlcujú tony CO2

Ak nastanú zmeny týkajúce sa rias, bude to mať za následok zmeny aj vyššie v reťazci.

Britskí vedci vytvorili prvé mapy mikroskopických rias rastúcich na pobreží Antarktídy.

S pomocou satelitu zaznamenali takmer 1700 miest, na ktorých riasy zmenili farbu snehu na zelenú.

Tím tvrdí, že tieto riasy sú dôležité pri odstránení oxidu uhličitého z atmosféry a zohrávajú kľúčovú úlohu v cykle živín v regióne.

Satelit EÚ zohral kľúčovú úlohu

„Sú základnými producentmi naspodku potravinového reťazca. Ak nastanú zmeny týkajúce sa rias, bude to mať za následok zmeny aj vyššie v reťazci,“ povedal líder štúdie Matt Davey z Cambridge University.


„Aj keď čísla, o ktorých hovoríme, sú z celosvetového pohľadu malé, pre Antarktídu sú veľmi podstatné,“ dodal pre BBC News.


V tejto náročnej úlohe vedcom pomohol satelit Európskej únie Sentinel-2, ktorý obsahuje citlivé senzory. Počas štúdie sa zamerali na Antarktický polostrov, kde našli riasy najmä v jeho západnej časti.

Riasy viažu 500 ton uhlíka

Dve tretiny pritom rastú na mnohých ostrovoch. Mikroskopické riasy vytvárajú dokopy plochu dva štvorcové kilometre, čo znamená, že ročne viažu približne 500 ton uhlíka.


Také množstvo vyprodukuje 875-tisíc priemerných jázd benzínovým autom vo Veľkej Británii.


Čísla však nie sú úplné, keďže systém na Sentinel-2 dokáže zaznamenať len zelené riasy, a nie červené či oranžové.


Riasy v Antarktíde po prvý raz opísali počas expedícií v 50. a 60. rokoch minulého storočia. Na rast potrebujú zdroj tekutej vody, ktorú je možné nájsť v zasnežených oblastiach, kde je teplota nad bodom mrazu.


Rast ovplyvňujú aj tulene, tučniaky, čajky alebo iné vtáky. Z ich výkalov sa vylučuje dusík a iné zložky, ktoré sú dôležité pre riasy.

Hrozí, že úplne vymiznú

Teploty v tomto regióne však počas druhej polovice 20. storočia rýchlo rástli a klimatické modely očakávajú, že to tak bude aj počas nasledujúcich dekád.


Mnohé oblasti s riasami možno celkom vymiznú po tom, ako sa roztopí tamojší sneh. Je však možné, že vzniknú nové regióny na pevnine, smerom viac na juh a vo vyšších nadmorských výškach.


Alison Smith z Cambridge University objasnila, že „pravdepodobne žije viac druhov rias„.


„Niektoré budú rásť na povrchu snehu, iné zas o niečo hlbšie, a ich množstvo sa bude meniť v závislosti od teploty,“ vyjadrila sa.


„Zatiaľ však nevieme, či sa ich množstvo bude zvyšovať alebo znižovať. Ak nebudeme monitorovať situáciu, nikdy sa to nedozvieme,“ dodala.


Do štúdie, ktorú publikovali v žurnále Nature Communications, sa zapojili aj odborníci z British Antarctic Survey a Edinburgh University.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie