• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Výskum objasnil súvis ochorenia COVID-19 so stratou sluchu

Výskum objasnil súvis ochorenia COVID-19 so stratou sluchu

Existuje veľmi veľa špekulácií o tomto víruse a poškodeniach, ktoré spôsobuje

Od vypuknutia pandémie nového koronavírusu sa v odborných kruhoch vedú diskusie o príznakoch ochorenia COVID-19 u človeka.

Patria medzi ne napríklad zvýšená telesná teplota, bolesti svalov, hrdla, hlavy či strata čuchu a chuti.

Niektorí spájajú COVID-19 aj so stratou sluchu, no najnovšia izraelská štúdia ozrejmila, aká je pravda.

Poškodenie sluchového systému

Na výskume sa podieľali Telavivská univerzita (TAU) a Galilee Medical Center (GMC). Nenašli pritom žiadne dôkazy, ktoré by podporili tvrdenia, že by ochorenie spôsobovalo stratu sluchu.


Štúdiu viedla Karen Avraham z TAU a zverejnili ju v žurnále Otology & Neurotology.

„Od začiatku pandémie je jasné, že COVID-19 zapríčiňuje niektoré príznaky, ako stratu čuchu a chuti. O strate sluchu vedú debaty praktickí lekári, pričom niektorí hlásia tento príznak u uzdravených pacientov,“ povedala Avraham.


Otázkou je, či strata sluchu súvisí s poškodením sluchového systému, alebo je to dočasný príznak spôsobený nahromadením tekutín v strednom uchu, ako sa to deje pri bežnom nachladnutí.

Meranie kvality sluchu

Vedci sa začali zaujímať týmto problémom už počas prvej vlny pandémie, keď bol počet pacientov v krajine ešte relatívne nízky.


Medzi účastníkmi bolo osem asymptomatických pacientov, ktorí mali pozitívny test na COVID-19 a osem zdravých dobrovoľníkov slúžiacich ako kontrolná skupina. Žiaden z nich predtým nehlásil stratu sluchu.

Štúdia sa ako prvá zamerala na kvantitatívne meranie kvality sluchu po infikovaní koronavírusom.


„Výskum sa zameral, či môže COVID-19 spôsobiť permanentnú neurálnu alebo senzorickú poruchu spojenú so sluchovým systémom a nenašli sme o tom žiaden dôkaz,“ uviedol Amiel Dror z GMC.


Merali elektrické údaje z mozgového kmeňa na otestovanie celej cesty zvukových vĺn od ucha po mozog. „Skúmali sme tiež aktivitu vláskových buniek vnútorného ucha, ktoré zintenzívňujú a ladia zvuk. Nenašli sme žiaden rozdiel u chorých ľudí a kontrolnou skupinou,“ objasnil Dror.

Špekulácie a sociálne siete

Vyjadril sa tiež, že objektívny vedecký výskum trvá dlho. „Existuje veľmi veľa špekulácií o tomto víruse a poškodeniach, ktoré spôsobuje. My sme však dokázali, že nespôsobuje stratu sluchu,“ dodal vedec.

„Je veľmi dôležité, aby sme vedomosti o víruse založili na objektívnych štúdiách a zdržali sa unáhlených záverov,“ upozornil. „Sociálne médiá pripisujú koronavírusu viacero symptómov, no informácie sú často nepodložené a vedú k neopodstatnenému stresu a zbytočnému tlaku na zdravotný systém,“ povedal.


Spoluautor štúdie Eyal Sela z GMC uznal, že COVID-19 „nespôsobuje rozsiahle neurologické poškodenie a väčšinou ovplyvňuje chuť a čuch“.


Odborníci v súčasnosti uskutočňujú ďalší, oveľa rozsiahlejší výskum so stovkami pacientov. Medzi nimi sú aj takí, ktorí mali vážny priebeh ochorenia a potrebovali pľúcnu ventiláciu.

COVID-19 je v reštauráciách ešte zákernejší ako inde. Podľa novej štúdie odstup dva metre nestačí

Ako prežiť šťastné a bezpečné Vianoce v lockdowne. Stačí dodržiavať päť základných pravidiel



Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie