• Dnes je: Štvrtok 18. apríla 2024 meniny má Valér

Vyšetrovanie havárie policajného vrtuľníka sa skončilo, ale bodka za prípadom stále chýba

Vyšetrovanie havárie policajného vrtuľníka sa skončilo, ale bodka za prípadom stále chýba

Dostane pilot dva až päť rokov?

Bodka za haváriou policajného vrtuľníka Bell-429 z mája 2017, pri ktorej zahynuli dvaja hasiči, stále chýba. Prokuratúra neoznámila, či podá obžalobu pilota na súd a či sa stotožní s návrhom, ktorý dostala od vyšetrovateľa. Bez ďalších podrobností len uviedla, že vyšetrovanie havárie sa skončilo.

Hovorca Krajskej prokuratúry v Prešove Marián Spišák portálu Webnoviny povedal, že „vyšetrovanie bolo ukončené a v týchto dňoch prebieha preštudovanie vyšetrovacieho spisu“. Stručné bolo aj ministerstvo vnútra. Hovorca rezortu Petar Lazarov povedal, že prípad nehody vrtuľníka „ešte nebol uzatvorený“.

Z informácií, ktoré poskytla prokuratúra, by malo vyplývať, že s výsledkami vyšetrovania sa oboznamujú poškodená strana a obvinený. Prokuratúra nepovedala, či vyšetrovateľ navrhol obžalovať pilota vrtuľníka.

Dostane pilot dva až päť rokov?

Rezort vnútra naposledy vlani v novembri pre TV Joj priznal, že policajná inšpekcia obvinila pilota. Hovorkyňa Úradu inšpekčnej služby Petra Friese vtedy informovala, že vyšetrovateľ úradu vzniesol obvinenie z trestného činu všeobecného ohrozenia. Proti tomuto obvineniu dotknutý podal sťažnosť.



Odvtedy žiadne ďalšie informácie na verejnosť neprenikli. Až teraz krajská prokuratúra informuje o konci vyšetrovania. V prípade obvinenia z trestného činu všeobecného ohrozenia by pilot mohol dostať trest v rozmedzí dva až päť rokov odňatia slobody.


Od nehody uplynulo približne tri a pol roka. S dĺžkou vyšetrovania zrejme súviselo dodanie znaleckých posudkov. Výrobca, spoločnosť Bell Helicopter, dal slovenskému ministerstvu vnútra protokol o havárii vrtuľníka už v októbri 2017.


Potom sa čakalo na závery vyšetrovania americkej Národnej rady pre bezpečnosť dopravy. Pôvodne po preskúmaní čiernych skriniek v Prahe sa hovorilo o technickej poruche. Vraj mali zlyhať motory. Skrinky a časť stroja následne putovali do USA na ďalšie skúmanie.

Osudová chyba pri výcviku

Havária vrtuľníka sa stala 10. mája 2017 vo vojenskom priestore letiska vo Vyšnej Šebastovej pri Prešove. K zrúteniu došlo podľa polície vo výške sto metrov a dvesto metrov od vzletu. Na palube boli štyri osoby. Dvaja policajní piloti a dvaja hasiči. Jeden hasič zomrel priamo na mieste nehody, druhý skonal po prevoze do nemocnice. Policajti utrpeli ťažké zranenia.


Posádka nacvičovala evakuáciu z nebezpečného prostredia. Hasiči a policajti cvičili od rána, popoludní pri záverečnom manévri došlo k pádu vrtuľníka. Záchranári boli v tom čase podvesení pod vrtuľníkom blízko k palube. Vtedajší prezident hasičov Alexander Nejedlý hovoril, že na palube boli najlepší leteckí záchranári a najlepší leteckí inštruktori.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie