• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Vyplácanie pandemických PN opäť mešká. Sociálna poisťovňa problémy priznáva, môžu za to aj lekári

Vyplácanie pandemických PN opäť mešká. Sociálna poisťovňa problémy priznáva, môžu za to aj lekári

Tak ako vlani, aj teraz Sociálna poisťovňa argumentuje nedostatkom pracovníkov.

Na internetových fórach sa opäť ozývajú nespokojní občania, ktorí čakajú na vyplatenie nemocenských dávok (PN či materská), avšak platby nechodia, kedy by mali. Podobný problém riešila Sociálna poisťovňa, ktorá ich vypláca, už na začiatku pandémie.

Nedostatok zamestnancov

V apríli minulého roka na to reagovala aj na svojej stránke argumentom, že tak ako v iných inštitúciách, situácia je kvôli pandémii nového koronavírusu zložitá. „Asi 25 percent pracovníkov je na dočasnej PN alebo s deťmi na OČR,“ uviedli v tom čase.


Aktuálne sa napríklad stáva, že dávka za február poistencovi príde na účet až koncom marca. Dôvodom je, že Sociálna poisťovňa má viac výplatných termínov, takže kým v jednom mesiaci príde dávka hneď prvý týždeň, v ďalšom to môže byť až v úplne posledný deň.

„Sociálna poisťovňa v čase mimoriadneho nárastu žiadostí o pandemickú PN zaznamenala, že niektorým poistencom nemocenská dávka nebola vyplatená v rovnakom termíne, ako v predošlý mesiac,“ potvrdila hovorkyňa poisťovne Zuzana Dvoráková.


Poistenci sa sťažujú najmä preto, že viacerí sú od finančných dávok z poisťovne závislí. Ak je medzi jednotlivými platbami rozdiel niekedy aj šesť či sedem týždňov, sociálne slabšej rodine to môže spôsobiť existenčné problémy.

Chyby na druhej strane

Tak ako vlani, aj teraz Sociálna poisťovňa argumentuje nedostatkom pracovníkov.


„V tejto mimoriadnej situácii pri výnimočne vysokom počte žiadostí o nemocenské a zároveň nižšom počte zamestnancov Sociálnej poisťovne pre ochorenie a karanténu, však nie je vždy možné dávku vyplatiť v rovnakom termíne,“ vysvetľuje Dvoráková.


Sociálna poisťovňa je však v tomto smere v práve, nakoľko podľa zákona má 60-dňovú lehotu na výplatu každej dávky. Viacerí poistenci síce namietajú, že v súčasnej situácii je to príliš neskoro.

Za meškajúce platby však podľa Dvorákovej niekedy môžu aj samotní poistenci a lekári, ktorí nezasielajú potrebné dokumenty včas. Napríklad e-žiadosť o pandemickú PN, preukaz o trvaní DPN, takzvaný lístok na peniaze od lekára, či doklad o ukončení PN.

Ako to funguje?

Pandemickú práceneschopnosť z dôvodu nariadeného karanténneho opatrenia alebo izolácie v súvislosti s ochorením COVID-19 ukončuje vždy ošetrujúci lekár. Poistenec teda žiadne tlačivo ani formuláre Sociálnej poisťovni nezasiela.


Poistenec musí iba kontaktovať lekára, v danej situácii najlepšie telefonicky, a ten podľa zdravotného stavu posúdi, či práceneschopnosť ešte trvá alebo ju možno ukončiť. Lekár následne tlačivo o ukončení PN-ky sám pošle do pobočky Sociálnej poisťovne.

A to môže trvať. „To všetko sú dôvody, ktoré spôsobujú oddialenie výplaty dávky. Napriek tomu vynakladáme maximálne úsilie, aby poistenec dostal dávku v čo najkratšom čase, čiže v nasledujúcom mesiaci za uplynulý mesiac,“ uviedla na záver Dvoráková.

Vyťažené ordinácie

Na nepriaznivú situáciu v ordináciách praktických lekárov už dlhšie upozorňujú viaceré inštitúcie. Pre práceneschopných ľudí je často ťažké sa ku svojmu doktorovi hoci len dovolať. Za oneskorenie zaslania potrebných dokumentov môže teda v tomto období už aj dlhodobá preťaženosť lekárov.


Nie je pritom jasné ani to, o akom počte ľudí, ktorých sa nepravidelné platby od Sociálnej poisťovne týkajú, hovoríme. Poisťovňa nemá k dispozícii takéto štatistiky, nakoľko dávky vyplácajú jednotlivé jej pobočky.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie