• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Vyhliadky vývoja slovenskej ekonomiky sú pre negatívne správy okolo koronavírusu hmlisté

Vyhliadky vývoja slovenskej ekonomiky sú pre negatívne správy okolo koronavírusu hmlisté

Slovensko sa pre pandémiu COVID-19 nachádza podľa analytičky WOOD & Company Evy Sadovskej v recesii.

Vyhliadky vývoja slovenskej ekonomiky sú pre rok 2021 naďalej hmlisté.

Ako pre agentúru SITA povedal hlavný analytik brokera ProfitLevel Lukáš Baloga, dôvodom sú aj napriek očakávaniam od vakcinácie správy o zmutovaní koronavírusu, rastúce počty pozitívnych prípadov a reakcia vlád v podobe lockdownov.

Negatívnym môže byť podľa neho najmä fakt, že krajiny, ktoré majú so Slovenskom najvyššiu obchodnú bilanciu, pristúpili k najtvrdším uzatváraniam ekonomiky. Týmito krokmi sa znižuje aj ekonomická aktivita Slovenska.

Podľa predikcií ProfitLevel by ekonomika Slovenska mala v nasledujúcom roku rásť 4,7-percentným tempom na medziročnej báze.


„Avšak tieto čísla môžu byť ľahko zrevidované nadol pre objavujúce sa nové negatívne správy,“ povedal Baloga.


Slovenská sporiteľňa očakáva v budúcom roku rast hrubého domáceho produktu na úrovni 6 %, s viditeľným oživením hlavne od jari 2021. Od konca roka 2021 sporiteľňa očakáva aj pomocnú roku zo strany čerpania európskych prostriedkov v rámci fondu obnovy, no viditeľnejšie sa to pravdepodobne prejaví od roku 2022.

Ekonomika je v recesii

Slovensko sa pre pandémiu COVID-19 nachádza podľa analytičky WOOD & Company Evy Sadovskej v recesii. Pôvodné odhady hovorili o poklese HDP o 10 % v roku 2020, aktuálne odhady sú o niečo optimistickejšie, a to aj vďaka spotrebe obyvateľstva. Hoci s recesiou ide ruka v ruke aj nárast nezamestnanosti, pokles príjmov, a teda aj určité limity domácností pri míňaní. „Napriek hrozivým očakávaniam sa tento faktor na spotrebe premieta pomenej,“ hovorí Sadovská.


Vývoj slovenskej ekonomiky môže za rok 2020 skončiť lepšie, ako hovorili jesenné odhady. Kým jesenná prognóza Výboru pre makroekonomické prognózy hovorila o poklese ekonomiky o 6,7 % HDP, aktuálne Rada pre rozpočtovú zodpovednosť odhaduje pokles na úrovni 5,8 % HDP. Výsledok za tretí štvrťrok posunul očakávania za celý tento rok nad úroveň pôvodnej prognózy.

Schvaľovanie vakcíny je náročný proces. Aké výnimky robia úrady kvôli COVID-19?

Desaťtisíce pacientov s COVID-19 trpia príznakmi aj mesiace po prekonaní ochorenia. Pomôžu experimentálne lieky?

Koronavírus bude hýbať svetom aj v novom roku, sociológ však očakáva postupnú stabilizáciu

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie