• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Vyhliadkové plavby po Slovensku dostali od hygienika zelenú

Vyhliadkové plavby po Slovensku dostali od hygienika zelenú

O začatí prevádzky vnútroštátnych výletných a vyhliadkových plavieb informovali zatiaľ tri spoločnosti.

Útvaru vedúceho hygienika na Ministerstve dopravy a výstavby SR (MDV) to oznámili firmy Hot chilli lode, s. r. o., Bratislava, Orava-Prístav MP, s. r. o., Námestovo (obe uviedli začiatok plavebnej prevádzky od 16. mája) a Slovenská plavba a prístavy – lodná osobná doprava, a. s., Bratislava (od 30. mája).

Vyhliadkové plavby dostali zelenú

Pre agentúru SITA to potvrdilo ministerstvo dopravy a výstavby s tým, že na Slovensku je aktívnych 64 z vydaných 97 licencií na vykonávanie verejnej vodnej dopravy.

Ústredný krízový štáb SR povolil plavbu zatiaľ vnútroštátnych výletných a vyhliadkových lodí aj s pasažiermi (avšak nie kajutových), vrátane malých plavidiel, od 15. mája pri dodržaní hygienických podmienok.


Úplné obnovenie medzinárodnej osobnej lodnej dopravy rezort dopravy predpokladá až po otvorení vnútorných a vonkajších hraníc Európskej únie.

Koordinácia na úrovni členských štátov

Dunaj ako medzinárodná rieka (druhá najdlhšia v Európe, najdlhšia v EÚ) totiž preteká aj krajinami, ktoré nie sú členskými krajinami EÚ (Srbsko, Ukrajina, Moldavsko).


„Postupná obnova medzinárodnej osobnej lodnej dopravy sa bude koordinovať tak na úrovni EÚ, ako aj na medzinárodnej úrovni, pričom sa zohľadní situácia v oblasti verejného zdravia v príslušných krajinách,“ uviedlo ministerstvo dopravy.


Medzinárodná osobná doprava, vrátane vodnej, je na Slovensku dočasne pozastavená od 13. marca v rámci opatrení proti koronavírusu.

Výnimku dostali tranzitné lode


„Od začiatku vyhlásenia mimoriadneho stavu pre pandémiu spôsobenú ochorením COVID-19 až doteraz je zakázané pristávanie, státie a kotvenie všetkých osobných kajutových lodí na slovenskom úseku vodnej cesty Dunaj a jej splavných prítokoch. Preplávanie je možné len v režime tranzitu, s výnimkou nevyhnutnosti doplnenia pohonných hmôt a vody. V tomto prípade je posádka povinná použiť osobné ochranné pracovné prostriedky a vyhnúť sa priamemu kontaktu s personálom,“ upozornil rezort.


Od vyhlásenia mimoriadnej situácie ministerstvo neeviduje žiadnu žiadosť o vydanie licencie na vykonávanie verejnej vodnej dopravy (nákladnej, osobnej, vnútroštátnej a medzinárodnej). Žiadny dopravca zároveň nepožiadal o zánik takejto licencie.


„Je to ovplyvnené tým, že nákladná lodná doprava aj počas mimoriadnej situácie spôsobenej ochorením COVID-19 nie je zásadným spôsobom negatívne ovplyvňovaná opatreniami vydanými na zamedzenie šírenia COVID-19. Prevádzkovatelia osobnej lodnej dopravy sú postihnutí súčasnou situáciou najviac,“ priblížil rezort dopravy.


Výletné lode mali premávať už mesiac

Výletné plavidlá (nie kajutové) bežne začínajú svoju sezónu približne v polovici apríla v závislosti od počasia, pre opatrenia proti pandémii je v tomto roku sklz zhruba mesiac.


Vzhľadom na rôznorodosť prevádzkovateľov týchto služieb sa podľa ministerstva nedá jednoznačne určiť, aký veľký je dosah aktuálnej situácie na tento typ podnikania.


„Straty sú ako na strane prevádzkovateľov verejnej vodnej dopravy, tak aj na strane prevádzkovateľa verejných prístavov, ktorý vyberá poplatky. Tieto straty sa prenášajú aj na ostatné podružné služby ako požičovne plavidiel, výkon školení na vodcov plavidiel, prevádzkovateľov marín a stravovacích zariadení,“ upozornilo ministerstvo dopravy.


„Oživenie vnútroštátnej osobnej lodnej dopravy a tým aj zlepšenie hospodárskej situácie jej prevádzkovateľov očakávame počas letných mesiacov. Veľa občanov mieni dovolenkovať v SR a nie v zahraničí a teda očakávame, že budú vo zvýšenej miere vyhľadávať aj výletné plavby poskytované na vodných cestách po celej SR,“ dodal pre agentúru SITA rezort dopravy.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa


Počasie