• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Vydrží koalícia celé štyri roky? Skrátiť volebné obdobie referendom nebude možné, hovorí Kollár

Vydrží koalícia celé štyri roky? Skrátiť volebné obdobie referendom nebude možné, hovorí Kollár

Skrátiť volebné obdobie referendom by bolo možné najskôr od roku 2024, hovorí predseda parlamentu a šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár.

21.12.2021 (Webnoviny.sk) - Súčasná štvorkoalícia strán Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), Sme rodina, Sloboda a Solidarita (SaS) a Za ľudí vydrží do konca tohto voleného obdobia s tým, že zmena ústavy, aby sa mohlo skrátiť volebné obdobie, by už neplatila na to aktuálne. V rozhovore pre agentúru SITA to povedal predseda parlamentu a líder Sme rodina Boris Kollár.

Ústavné právo poslancov

„Nedá sa inak, ako vydržať, lebo nemáme zákonnú možnosť to skrátiť. Museli by sme zmeniť ústavu, ale ak by sme to aj spravili, tak to nemôže platiť retrospektívne. Až od roku 2024 by tak mohol platiť zákon, ktorý by hovoril, že sa dá skrátiť volebné obdobie vlády,“ odpovedal Kollár na otázku, či vydrží vládna štvorkoalícia do konca volebného obdobia.

Vysvetlil, že ak už by niekto kandidoval, stal sa poslancom a zložil poslanecký sľub, tak by zároveň vedel, že jeho volebné obdobie sa môže skrátiť. Teraz sú však poslanci volení na štyri roky a „majú ústavné právo byť poslancami celé štyri roky". Nemôže sa niekto podľa šéfa parlamentu len tak rozhodnúť zvoleným poslancom toto ústavné právo zobrať.

Okrúhly stôl v parlamente

Na otázku, či v tomto volebnom období už nebude možné referendom skrátiť volebné obdobie vlády, odpovedal „presne tak“. „My vieme upraviť ten zákon tak, aby to bolo možné do budúcnosti," zdôraznil.

Ako ďalej povedal, o zmenu ústavy, ktorá by umožnila skrátiť volebné obdobie, sa bude snažiť. „Na poslednej koaličnej rade som tento návrh predniesol, no zatiaľ som nenašiel podporu," podotkol. Mieni preto urobiť druhý krok. V parlamente zvolá okrúhly stôl, za ktorý pozve všetkých lídrov parlamentných politických strán, aby sa dohodli, čo ďalej. „Budeme to musieť riešiť, lebo chcem, aby tu takáto možnosť bola," dodal šéf parlamentu.

Ústavný súd SR tento rok v júli rozhodol, že referendová otázka o predčasných voľbách nie je v súlade s ústavou. Na súd sa v tejto veci obrátila prezidentka Zuzana Čaputová. Po verdikte ústavných sudcov hlava štátu povedala, že referendum o skrátení volebného obdobia vypíše, ak parlament zmení ústavu a požiada o jeho vyhlásenie. Petíciu za vyhlásenie referenda o predčasných voľbách iniciovali opozičné strany Smer – sociálna demokracia a Hlas – sociálna demokracia.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie