• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Výdavky Slovenska na obranu môže ohroziť koronavírus, prepracujú aj strategické dokumenty

Výdavky Slovenska na obranu môže ohroziť koronavírus, prepracujú aj strategické dokumenty

Pod pojmom „zdrojovo realistický plán“ si predstavuje súčasný šéf ministerstva Jaroslav Naď to, že projekty budú predovšetkým finančne zabezpečené.

20.4.2020 (Webnoviny.sk) - Kabinet premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) chce dodržať záväzok Slovenska voči Severoatlantickej aliancii (NATO), teda vynaložiť dve percentá hrubého domáceho produktu (HDP) na obranné výdavky v roku 2024. Vyplýva to z programového vyhlásenie vlády, o ktorom v pondelok rokuje Národná rada SR.

Plány s výdavkami však môže ohroziť aktuálna pandémia koronavírusu, pre ktorú budú rezorty, pravdepodobne, škrtať investície.

Paradoxne to môže byť aj naopak, keď pre ochorenie klesne objem celkového hrubého domáceho produktu, klesne automaticky aj suma na úrovni dvoch percent. Dve percentá na obranu malo Slovensko dávať pôvodne v tomto roku.

Stabilita a predvídateľnosť

„Vláda SR udrží stabilitu a predvídateľnosť obranných výdavkov s ambíciou dosiahnuť ich dvojpercentný podiel na HDP v roku 2024. V rámci obranných výdavkov bude vyčleňovať minimálne 20 percent na hlavnú výzbroj a techniku a súvisiaci výskum podľa kritérií NATO a Európskej únie, pričom postupne zvýši podiel výdavkov na obranný výskum na úroveň jedného percenta obranného rozpočtu,“ uvádza vláda v dokumente.

Rezort obrany chce prioritne využívať pri projektoch aj domáci zbrojársky priemysel. Prepracovávať sa budú aj strategické dokumenty, ktoré majú priniesť do Ozbrojených síl SR kontinuitu.

„Vláda na vytvorenie adekvátneho strategického rámca zabezpečovania obrany štátu predloží na schválenie Národnej rade SR návrh Obrannej stratégie SR. V záujme kontinuity dlhodobého smerovania rezortu ministerstva obrany pripraví víziu jeho rozvoja s výhľadom do roku 2030. Zároveň pripraví zdrojovo realistický strednodobý plán rozvoja rezortu ministerstva obrany s výhľadom priorít ďalšej výstavby ozbrojených síl,“ dodáva materiál.

Finančne zabezpečené projekty

Pod pojmom „zdrojovo realistický plán“ si predstavuje súčasný šéf ministerstva Jaroslav Naď (OĽaNO) to, že projekty budú predovšetkým finančne zabezpečené.

Predošlé vedenie rezortu obrany vypracovalo dlhodobý plán rozvoja ozbrojených síl do roku 2030. V dokumente je však viacero moderznizačných projektov, ktoré boli medzičasom zastavené.

Súčasný minister Naď chce preto prehodnotiť všetky zásadné plány rezortu z minulého obdobia. Programové vyhlásenie neobsahuje konkrétne zámery, ide iba o náčrt toho, čo plánuje vláda postupne uskutočňovať.

Viac k téme: Ekonomické dopady koronavírusu, Koronavírus

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie