• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Vyčíslili boj s koronavírusom v obci Žehra, predbežné výdavky presiahli stotisíc eur

Vyčíslili boj s koronavírusom v obci Žehra, predbežné výdavky presiahli stotisíc eur

V rómskej komunite v obci Žehra na východe Slovenska boli v rámci boja proti pandémiii koronavírusu nasadení hygienici, policajti, hasiči, vojaci a zdravotníci.

8.7.2020 (Webnoviny.sk) - Predbežné výdavky, ktoré si vyžiadali opatrenia potrebné na boj s koronavírusom v marginalizovanej rómskej komunite v obci Žehra na východnom Slovensku predstavujú 101 060 eur. Uvádza sa to v dokumente z dielne ministerstva vnútra, ktorý je momentálne v štádiu vyhodnotenia medzirezortného pripomienkového konania.

Potravinová pomoc vyvolávala bezpečnostné riziko

„Obec Žehra na základe zaznamenaného výskytu 54 prípadov pandemického ochorenia COVID-19 v početnej marginalizovanej rómskej komunite v osade Dreveník a na Sídlisku Dreveník bola na základe záverov zo zasadnutia Ústredného krízového štábu a Opatrenia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Spišská Nová Ves (RÚVZ SNV) z 8. apríla 2020 zaradená medzi obce s karantenizovanými časťami. V karantenizovanej časti bolo 1 293 obyvateľov a bola pre nich zabezpečená komplexná starostlivosť (zdravotná, sociálna, materiálna). Zásobovanie bolo zabezpečené cez predajne potravín, ktoré fungovali v obmedzenom režime, dodržujúc opatrenia RÚVZ SNV,” konštatuje materiál, ktorý opisuje mimoriadnu situáciu a vykonávanie úloh a opatrení v Žehre v čase od 16. marca do 11. júna 2020.

"Bezpečnostné riziko vyvolávala neorganizovaná potravinová pomoc. Vznikajúce konflikty operatívne riešilo Obvodné oddelenie Policajného zboru v Spišských Vlachoch. Na základe týchto poznatkov a vzhľadom na riziko nedôveryhodného pôvodu niektorých darovaných potravín starosta nariadil zákaz poskytovania takejto pomoci bez jeho súhlasu," uvádza sa v dokumente.

Pretestovanie neprebehlo úspešne

Ministerstvo tiež konštatuje, že naplánované pretestovanie pozitívnych obyvateľov v dňoch 23. a 24. apríla neprebehlo úspešne. „Pri následných odberoch sa zosúladil vekový limit testovaných obyvateľov podľa požiadaviek RÚVZ SNV a odberných tímov Ozbrojených síl SR z operácie Karusel. Z hľadiska napätia v karantenizovaných oblastiach bolo z pohľadu Policajného zboru a Ozbrojených síl SR žiaduce karantenizované oblasti uvoľniť, samozrejme na základe otestovania obyvateľov a negatívnych výsledkov. Motiváciou pre obyvateľov karantenizovanej oblasti obce Žehra bolo zrušenie karantény v obci Bystrany,” uvádza sa v materiáli s tým, že v Žehre karanténa rómskej komunity pretrvávala v dôsledku pozitívnych výsledkov testov.

Obyvatelia obce, ktorým prišla SMS správa o negatívnom výsledku testovania, sa podľa rezortu vnútra dožadovali uvoľnenia z karantény.

„Hrozil vznik konfliktov medzi príslušníkmi Okresného riaditeľstva Policajného zboru a Ozbrojených síl SR s obyvateľmi komunity, ktorí nedodržiavali karanténu – usporadúvali oslavy a nerešpektovali hromadný zákaz stretávania sa na verejnosti,” konštatuje dokument. s tým, že na základe aktuálnej epidemiologickej situácie v osade Dreveník bolo 10. mája vydané Opatrenie RÚVZ SNV, ktorým sa zaviedlo sprísnenie karantény.

Osadu rozdelili na tri sektory

Konkrétne sa osada rozdelila na tri sektory a sprísnila sa kontrola povinností pre všetky osoby, ktoré sa zdržiavali na území obce Žehra, v osade Dreveník a a na sídlisku Dreveník. Povinnosťou obyvateľstva bolo podrobiť sa zvýšenému zdravotnému dozoru, teda vyšetrovaniu, sledovaniu zdravotného stavu a odberu vzoriek biologického materiálu na vyšetrenie na prítomnosť pôvodcu ochorenia COVID-19.

Následne 15. mája, po otestovaní celého obyvateľstva v karantenizovanej časti obce Žehra a odsune osôb s pozitívnym výsledkom testu a ich kontaktov do karanténneho mestečka, bola karanténa zrušená.

Ministerstvo vnútra uvádza, že na boj proti šíreniu ochorenia v komunite boli nasadené viaceré zložky, napríklad Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Spišskej Novej Vsi, Obvodné oddelenie Policajného zboru v Spišských Vlachoch, Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Spišskej Novej Vsi, Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Spišskej Novej Vsi, Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Košiciach, Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Humennom, Ozbrojené sily SR, osvetoví pracovníci príspevkovej organizácii Zdravé regióny, zdravotnícki pracovníci a dobrovoľníci, ako aj právnické osoby a fyzické osoby, ktoré zabezpečili dodávky vody, stravy, materiálu, služieb, alebo prenájom a dopravu zariadení a unimobuniek do karanténneho mestečka.

Viac k téme: Koronavírus

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie