• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Výber daní na Slovensku sa zlepšuje, pomohli aj priateľské upozornenia finančnej správy

Výber daní na Slovensku sa zlepšuje, pomohli aj priateľské upozornenia finančnej správy

Finančná správa začala softwarningové upozornenia zasielať daňovým subjektom v roku 2017.

11.2.2020 (Webnoviny.sk) - Upozornenia finančnej správy daňovníkom o nezrovnalostiach v ich daňovej agende prinášajú ovocie aj vo forme vyšších príjmov do štátneho rozpočtu. Tvrdí to finančná správa, ktorá začala softwarningové upozornenia daňovým subjektom rozposielať v roku 2017. Finančný prínos týchto upozornení pre štátny rozpočet sa podľa finančnej správy pohybuje v státisícoch.

Štatistiky sú pozitívne

V rámci kontrolnej činnosti pritom správca daní posiela daňovníkom najmä upozornenia o vplyve výsledkov daňovej kontroly na DPH na výšku dane z príjmov právnickej osoby a upozornenia na vplyv údajov z daňového priznania k DPH na povinnosť podať daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby.

Upozornenie daňového subjektu, že výsledok daňovej kontroly na DPH môže mať vplyv na výšku dane z príjmov právnickej osoby, zaslala finančná správa v troch etapách za minulý rok takmer 2 000 daňovým subjektom.


"Štatistické výsledky z prvých dvoch etáp sú veľmi pozitívne. Podané dodatočné daňové priznania do 31. decembra 2019 znamenali priamy prínos pre štátnu pokladnicu vo výške 440 tisíc eur zo zvýšenia priznanej daňovej povinnosti a ďalších 268 tisíc eur predstavuje zníženie daňovej straty," uviedla hovorkyňa finančnej správy Ivana Skokanová s tým, že z následných kontrol u daňových subjektov, ktoré na upozornenie nereagovali, finančná správa do 31. decembra 2019 dosiahla nález vo výške takmer 5 miliónov eur a ďalšie kontroly ešte vykonáva.


"Čísla sa budú zvyšovať, finančná správa momentálne vyhodnocuje tretiu etapu zaslania takéhoto upozornenia z minulého roka," dodala hovorkyňa.

Informatívne upozornenia

Upozornenie daňového subjektu, že údaje z daňového priznania k DPH môžu mať vplyv na povinnosť podať daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby, zaslala finančná správa v roku 2019 v dvoch etapách. Celkovo 260 zaslaných upozornení prinieslo priamy prínos z podaných daňových priznaní vo výške 78 tisíc eur.

Finančná správa však v minulom roku v oblasti kontroly zaslala aj ďalšie upozornenia. "Napríklad vďaka upozorneniu daňového subjektu, že podľa údajov o tržbách uvedených v účtovnej závierke, či daňovom priznaní k dani z príjmov mohla vzniknúť povinnosť podať žiadosť o registráciu pre DPH, požiadalo o registráciu k DPH dodatočných 93 daňových subjektov," uvádza Skokanová.


Aktuálne vyhodnocuje finančná správa aj výsledky zaslaného upozornenia na nesprávne uvedenú výšku daňovej licencie v podanom daňovom priznaní k dani z príjmu právnických osôb. Takýchto upozornení poslala koncom minulého roka 2 248.


"V zasielaní takýchto priateľských informatívnych upozornení bude finančná správa pokračovať aj naďalej. Cieľom finančnej správy je totiž pristupovať k daňovým subjektom proklientsky a poskytovať im tak služby, ktoré nie sú pre štátnu správu bežné," doplnila hovorkyňa finančnej správy.


Viac k téme: dane

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie