• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Vstup do Únie je jedným z najvýznamnejších míľnikov Slovenska, poslanci hodnotia 17 rokov členstva

Vstup do Únie je jedným z najvýznamnejších míľnikov Slovenska, poslanci hodnotia 17 rokov členstva

Slovenská republika sa 1.

1.5.2021 (Webnoviny.sk) - Vstup do Európskej únie (EÚ) je jedným z najvýznamnejších, ak nie najvýznamnejším, míľnikom SR. Pre agentúru SITA to povedal podpredseda Národnej rady SR (NR SR) Juraj Šeliga (Za ľudí).

Stále si to podľa neho „dostatočne neuvedomujeme a pritom je nám skoro každý deň pripomínané, aké veľké benefity z nášho členstva čerpáme".

Poukázal, že to nie je len cestovanie, slobodný pohyb tovaru a služieb, ale napríklad aj spoločný nákup vakcín, „ku ktorým by sme sa samostatne dostali len veľmi ťažko".

Slovensko si v sobotu pripomína 17. výročie svojho vstupu do EÚ. SR sa 1. mája 2004 spolu s ďalšími deviatimi krajinami stala súčasťou európskeho spoločenstva.

Zodpovednosť a privilégium

„Je našou zodpovednosťou a privilégiom pokračovať v proeurópskom a prozápadnom nastavení, ktoré za predchádzajúcich vlád síce utrpelo, ale jeho silné základy zostali. Vďaka EÚ budeme mať v rámci plánu obnovy prostriedky na riešenie hospodárskeho a sociálneho vplyvu pandémie COVID-19, ktoré majú byť použité aj na zabezpečenie, že naše hospodárstvo prejde zelenou a digitálnou transformáciou a stane sa tak udržateľnejším a odolnejším," doplnil Šeliga.

Poukázal na to, že pri nedávnej príležitosti na pôde Parlamentného zhromaždenia Rade Európy propagoval myšlienku, ktorá je aj myšlienkou EÚ.

„A tou je mier. V dnešnej turbulentnej dobe musíme držať spolu aj ako spojenci, pretože len od nás závisí, či v Európe bude mier," zdôraznil.

Úspešný projekt

Podľa Andreja Stančíka (OĽaNO) vstup do EÚ definitívne potvrdil miesto Slovenska vo vyspelej Európe a prihlásenie sa k demokratickým hodnotám. EÚ považuje za úspešný projekt, ktorý svojim členom zabezpečil desaťročia prosperity a mieru.

„Za mňa ako mladého človeka by som zvýraznil hlavne slobodu pohybu, vďaka ktorej môžeme cestovať naprieč Európou len s občianskym preukazom. To je výdobytok, ktorý naši rodičia v našom veku nepoznali," dodal pre agentúru SITA.

Členstvo v tomto zoskupení podľa neho nie je žiadna samozrejmosť a dobre si to uvedomujú okolité štáty, ktoré sa o vstup dlhé roky snažia.

Návrat spoza železnej opony

Peter Osuský (klub SaS) si zaspomínal, že keď pred štvrťstoročím vstupoval do politiky, vládol na Slovensku Vladimír Mečiar a „Slovensko reálne vypadlo zo skupiny uchádzačov o členstvo v EÚ a NATO".

Dnes je už však Slovensko podľa jeho slov „nespochybniteľným a slobodným členom ekonomických a bezpečnostných štruktúr, ktoré nemajú nijakú alternatívu a umožňujú nám postupne prekonávať všeobecný úpadok a zaostávanie, ktoré spôsobili desaťročia totalitného budovania svetlých zajtrajškov a zlé volebné rozhodnutia v demokratických voľbách po páde totality".

Členstvom v NATO a EÚ sa podľa Ondreja Dostála (klub SaS) zavŕšil proces návratu SR spoza železnej opony do rodiny západných demokracií a slobodného sveta.

„Slovensko nemá inú možnosť pre svoj úspešný rozvoj a garanciu bezpečnosti a prosperity ako členstvo v EÚ a v NATO. Tí, ktorí presviedčajú občanov Slovenska o opaku, nehovoria pravdu," zdôraznil.

Suverénne rozhodnutie občanov

Peter Kmec (Hlas-SD) pripomenul, že vstup Slovenska do EÚ bol suverénnym rozhodnutím občanov, ktorí v roku 2003 v referende rozhodli o proeurópskom smerovaní krajiny.

Sedemnásť rokov členstva v Únii podľa neho dokazuje, že to bola správna a racionálna voľba slovenských občanov. Tvrdí, že Slovensko je svojím členstvom v EÚ bezpečnejšie, stabilnejšie a prosperujúcejšie.

„Európska politika súdržnosti znamená veľkú finančnú pomoc tým regiónom, ktoré nemajú dostatok zdrojov na dobiehanie bohatších regiónov. Veľké množstvo ďalších európskych programov pomáha našim študentom, vedcom, poľnohospodárom, podnikateľom, umelcom a ďalším skupinám spoločnosti," priblížil.

Poukázal, že sila európskeho projektu sa ukázala predovšetkým v čase koronakrízy, keď sa podarilo EÚ obstarať také objemy vakcín, ktoré v priebehu tohto roka umožnia každému Európanovi zaočkovať sa.

Poukázal aj na plán obnovy, „ktorý predstavuje veľkú finančnú pomoc pre krvácajúce európskej ekonomiky v čase pandémie".

Nedokončený projekt

Bývalý koaličný poslanec a dnes člen Progresívneho Slovenska Tomáš Valášek tvrdí, že výhody členstva v EÚ sú „celkom pekne merateľné pracovnými príležitosťami, ktoré vďaka obchodu so zvyškom EÚ vznikli, a tiež relatívnou prosperitou, ktoré tieto príležitosti priniesli".

Dodal, že Slovensko ostáva krajinou regionálnych rozdielov, ale je na tom hospodársky neporovnateľne lepšie ako krajiny na východ a juh, ktoré sú mimo EÚ. Podotkol, že „dnes sedíme za jedným stolom s Nemeckom či Francúzskom, keď sa píšu pravidlá hry v Európe".

Podľa neho Slovensko nikdy nebude mať taký vplyv ako Berlín či Paríž, ale môže mať oveľa väčší výtlak, ako má teraz, „a faktom je, že bez členstva v EÚ by sa nás nikto na názor ani nepýtal".

Členstvo Slovenska je ale podľa neho nedokončeným projektom, a tiež stále krehkým a je potrebné na ňom ďalej pracovať. Prieskumy verejnej mienky totiž ukazujú, že Slováci sú EÚ priaznivo naklonení, ale nevedia pomenovať konkrétne výhody.

Podotkol, že „ako krajina potrebujeme víziu, kde sa vidíme o desať rokov, a ako nám k tomu členstvo v EÚ môže napomôcť".

Viac k téme: vstup do EÚ

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie