• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Všetko, čo vieme o novom kmeni COVID-19 potvrdenom na Slovensku. Bude proti nemu vakcína fungovať?

Všetko, čo vieme o novom kmeni COVID-19 potvrdenom na Slovensku. Bude proti nemu vakcína fungovať?

Mikrobiológ Nick Loman z University of Birmingham tvrdí, že anglický kmeň bol prvýkrát spozorovaný koncom septembra.

Nové varianty koronavírusu vedci zaznamenávajú prakticky od prvého objavenia COVID-19 pred rokom v čínskom Wu-chane. Podľa odborníkov je normálne, že vírusy pri reprodukcii a šírení populáciou podľahnú menším zmenám.

Napriek tomu správy o novom kmeni vírusu COVID-19 potvrdenom prvýkrát vo Veľkej Británii vyvolávajú vo svete obavy. Podľa údajov z Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) má totiž uvedený kmeň o 70 percent vyššiu schopnosť šírenia.

Navyše, šírenie je častejšie u ľudí do 60 rokov a intenzívne medzi deťmi, u pacientov je tiež potenciálne vyššia virálna nálož. Napriek tomu by podľa prvotných informácií nemali mať ľudia s týmto kmeňom horší priebeh choroby či vyššiu pravdepodobnosť úmrtia.

Už aj na Slovensku

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) v pondelok na sociálnej sieti oznámil, že prítomnosť nového kmeňa vírusu, ktorý sa rýchlo rozšíril z južných oblastí Anglicka už takmer do celého sveta, potvrdili aj na Slovensku, a to konkrétne v Michalovciach.


Ako uviedol, Intervenčné tímy rezortu v spolupráci so Zdravými regiónmi ešte medzi sviatkami poskytli Biomedicínskemu centru SAV prvé vzorky na sekvenovanie vírusu SARS-CoV-2 na nový variant koronavírusu. Hneď v nich tzv. anglický kmeň objavili.


Ako vznikol? Kmeň nazvaný VUI-202012/01 podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) má zmenené peplomery, teda výbežky na vonkajšom obale vírusu. SARS-CoV-2, pôvodca ochorenia COVID-19, práve vďaka peplomerom môže „vstúpiť“ do buniek a infikovať ich.

Efektívnejší predátor

Vďaka tejto zmene sa tak anglický kmeň stáva oveľa efektívnejším predátorom. V našich telách rýchlo prechádza z bunky do bunky a rýchlo sa kopíruje. Objavili ho pritom náhodou pri bežnom genetickom sekvenovaní pozitívnych vzoriek.


Od apríla 2020 už takto v Británii sekvenovali 140-tisíc vírusových genómov. Údaje zo sekvenovania totiž využívajú na sledovanie ohnísk a identifikáciu rôznych variantov vírusov. Nový kmeň okamžite vzbudil pozornosť.

K 13. decembru 2020 už bolo totiž v Spojenom kráľovstve identifikovaných 1 108 prípadov s anglickým kmeňom v takmer 60 rôznych oblastiach. Skutočný počet bude podľa odborníkov oveľa vyšší.

Domáci produkt

Mikrobiológ Nick Loman z University of Birmingham tvrdí, že anglický kmeň bol prvýkrát spozorovaný koncom septembra. „Neexistujú žiadne údaje, ktoré by naznačovali, že bol importovaný zo zahraničia, takže je pravdepodobné, že sa vyvinul vo Veľkej Británii,“ uviedol.


Napriek všetkému sa však netreba báť, mutovanie vírusu je bežná vec. Keďže SARS-CoV-2 je RNA vírus, mutácie vznikajú prirodzene pri jeho replikácii. Doteraz vedci objavili už asi 4 000 mutácií, ale dôležitých je len málo z nich. Väčšina vírus nezmení výrazným spôsobom.


Najdôležitejšou otázkou však ostáva, či budú doteraz vyvinuté a schválené vakcíny fungovať aj pri novom kmeni, prípadne ďalších nových kmeňoch, ktoré sa stále objavujú.

Bude vakcína fungovať?

Na mutáciu peplomerov, ktoré má aj anglický kmeň, sa zameriavajú tri hlavné vakcíny, ktoré budú distribuované v Európe. Vakcíny sa vyvíjajú tak, aby boli účinné širokospektrálne, takže je nepravdepodobné, že by jedna malá zmena zhoršila účinnosť vakcíny.

Avšak, postupom času, keď dôjde k ďalším mutáciám, bude možno potrebné vakcínu upraviť či zmeniť. Stáva sa to aj pri sezónnej chrípke, ktorá každoročne mutuje, preto sa tomu vakcína vždy prispôsobuje.


Vírus SARS-CoV-2 ale nemutuje tak rýchlo ako vírus chrípky. Navyše vakcíny, ktoré sa v klinických testovaniach osvedčili a ktorými sa už vo svete očkuje, sú takého typu, že ich bude možné v prípade potreby ľahko „vylepšiť“.


Informáciu potvrdil aj rezort zdravotníctva. „Imunitná odpoveď vakcíny Comirnaty od firmy BioNTech-Pfizer, je podľa dostupných zistení dostatočná, aby nás chránila aj pred ochorením COVID-19, ktorý spôsobuje nový, infekčnejší variant vírusu,“ napísali z tlačového odboru ministerstva.

Obrana na Slovensku

Regionálne úrady verejného zdravotníctva už vo zvýšenej miere monitorujú všetkých cestujúcich z Veľkej Británie. V prípade pozitivity sú vzorky uskladnené a rezort zdravotníctva očakáva, že už budúci týždeň budú diagnostikované aj na prítomnosť nového kmeňa.


„Takýmto istým spôsobom budeme diagnostikovať aj vybrané pozitívne testy z jednotlivých regiónov Slovenska,“ uviedlo ministerstvo s tým, že je pravdepodobné, že nový variant vírusu je už rozšírený aj v ďalších častiach Slovenska.

Rezort situáciu nepodceňuje. „Vzhľadom na vysoké reprodukčné číslo nového variantu koronavírusu je jasné, že boj s ním je o 40 percent ťažší, ako s pôvodným typom vírusu,“ zhodnotil minister Krajčí.

Falošná negativita

Nebezpečenstvo anglického kmeňa spočívalo podľa ministra najmä v tom, že niektoré európske laboratóriá vyhodnocujúce výsledky PCR testov, vykazovali u infikovaných ľudí falošnú negativitu.


Na Slovensku však podľa jeho slov všetky významné laboratóriá zatiaľ spoľahlivo detekujú aj nový infekčnejší variant koronavírusu. Ten sa dá dobre zachytiť aj antigénovým testom. Otázne ostáva, koľko Slovákov sa už stihlo novým kmeňom nakaziť.


Rezort zdravotníctva uviedol, že v prípade, ak sa potvrdí prítomnosť nového kmeňa v ďalšej oblasti Slovenska, budú o tom informovať. „V tejto chvíli nebude ministerstvo o ďalších miestach či počte výskytu špekulovať,“ dodali na záver.

Schvaľovanie vakcíny je náročný proces. Aké výnimky robia úrady kvôli COVID-19?

Koronavírus bude hýbať svetom aj v novom roku, sociológ však očakáva postupnú stabilizáciu

Zákaz vychádzania na Slovensku platný do 24. januára má 19 výnimiek

Európska komisia je kritizovaná za pomalú očkovaciu stratégiu, schválila iba dve vakcíny

COVID-19 sa v mozgu správa inak, ako vedci čakali

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie