• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Všeobecní lekári žiadajú dofinancovanie sektoru o niekoľko miliónov eur. Skončí sa tak poplatková džungla, tvrdí Palúšková

Všeobecní lekári žiadajú dofinancovanie sektoru o niekoľko miliónov eur. Skončí sa tak poplatková džungla, tvrdí Palúšková

Nečinnosť vlády hrozí rozpadom štandardného fungovania ambulancií už v najbližších týždňoch a nekontrolovateľnou špirálou chaotického vyberania poplatkov

Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska (SVLS) žiada vládu, aby okamžite dofinancovala ambulantný sektor sumou minimálne 320 miliónov eur z finančnej rezervy Ministerstva financií SR. V tlačovej správe to uviedla prezidentka SVLS Monika Palušková.

Štátny rozpočet

Tento krok podľa nej nebude mať žiadny dopad na štátny rozpočet, pretože tieto peniaze sú už jeho súčasťou a bude sa sanovať najakútnejšia fáza medicínskej katastrofy.

„Nečinnosť vlády hrozí rozpadom štandardného fungovania ambulancií už v najbližších týždňoch a nekontrolovateľnou špirálou chaotického vyberania poplatkov,“ upozornila.

Legislatívny návrh

Ministerstvo zdravotníctva SR musí podľa Paluškovej bez odkladu pripraviť vyhlášku týkajúcu sa regulácie poplatkov súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti v ambulantnom sektore v súlade s platnou legislatívou.

„Skončí tak poplatková “džungľa”, ktorá dáva priestor nekalým praktikám,“ uviedla. Od rezortov financií a zdravotníctva žiada, aby bezodkladne pripravili legislatívny návrh na kompenzácie poplatkov pre konkrétne skupiny občanov, ktorí ich z objektívnych dôvodov nebudú môcť uhradiť.


„Bez odkladu v súlade s reálnymi a realizovateľnými štandardmi poskytovania zdravotnej starostlivosti sa tiež musí stanoviť konečne obsah, rozsah a nárok pacienta v rámci systému,“ uviedla Palušková. Tieto kroky musí vláda podľa nej urobiť „pre zachovanie dostupnosti ambulancií pre pacientov po 1. februári 2023 a pre prežitie ambulancií“.

Budeme platiť stovky eur za vyšetrenie u lekára? Situácia v ambulanciách je podľa Becíka kritická

Situácia v ambulanciách je podľa predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Branislava Becíka kritická. Ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského preto žiada o okamžité rokovanie ohľadom situácie ambulantných lekárov.

Nedostatok špecialistov

Podľa nitrianskeho župana neriešenie súčasnej situácie hrozí kolapsom celého zdravotníctva. Už teraz podľa predsedu NSK nemá viac ako 160 000 občanov na Slovensku svojho všeobecného lekára, eviduje sa aj nedostatok špecialistov vo viacerých odboroch. V tlačovej správe to uviedla hovorkyňa župy Michaela Kotradyová.

„Vláda dohnala ambulantných lekárov do situácie, v ktorej od 1. februára zavrú ambulancie alebo nepodpíšu zmluvy so zdravotnými poisťovňami a začnú vyberať plné platby za ošetrenie. Plná platba za ošetrenie nezahŕňa iba samotnú prácu lekára, ale pacient bude musieť zaplatiť náklady laboratóriám a tiež plnú platbu za lieky,“ povedal Branislav Becík.

Plné platby u lekára

Za jedno vyšetrenie tak môže každý človek zaplatiť od 1. februára až niekoľko stoviek dokonca až tisícky eur. Nitriansky župan jednoznačne podporuje ambulantných lekárov a konštatuje, že navýšenie platieb o šesť až sedem percent je pri 15 percentnej inflácii zo strany ambulancii nepodpísateľné, pretože za týchto okolností nedokážu udržať svoju prevádzku.

„Chcem informovať pána ministra Lengvarského o tom, čo sa deje v krajoch. Lekári v ambulanciách môžu čeliť insolventnosti. Vieme v Nitrianskom kraji o lekároch v dôchodkovom veku, ktorí pri týchto podmienkach už nie sú ochotní nadsluhovať a ambulancie zatvoria. Náhradu za nich nemáme. Lekári v dôchodkovom veku tvoria až 50 percent všetkých lekárov v Nitrianskom kraji,“ dodal Becík.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie