• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Von der Leyenová bude s prezidentom USA diskutovať o dodatočných dodávkach skvapalneného zemného plynu

Von der Leyenová bude s prezidentom USA diskutovať o dodatočných dodávkach skvapalneného zemného plynu

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová oznámila, že bude s americkým prezidentom Joeom Bidenom diskutovať o možnosti zabezpečenia dodatočných dodávok skvapalneného zemného plynu (LNG) pre Európsku úniu (EÚ) z USA.

Pred Bidenovou návštevou v Európe von der Leyenová v Európskom parlamente povedala, že s ním bude hovoriť o tom, „ako urobiť v nadchádzajúcich mesiacoch prioritu z dodávok LNG z USA do Európskej únie“.

Európska únia importuje 90 percent zemného plynu, ktorý používa na výrobu elektriny, vykurovanie domov a na dodávky priemyslu.

Dovoz plynu z Ruska pritom pokrýva takmer 40 percent potrieb 27-členného bloku. Na európskej spotrebe ropy sa dovoz z Ruska podieľa štvrtinou.

Európsky blok skúma spôsoby ukončenia svojej závislosti od ruského plynu diverzifikáciou jeho dodávok. Von der Leyenová uviedla, že EÚ chce získať od USA záväzok na dodatočné dodávky LNG „počas najbližších dvoch zím“.

Zásobníky plynu v Únii by mali byť do ďalšej zimy naplnené aspoň na 80 percent, navrhuje eurokomisia

Európska komisia (EK) v stredu navrhla, aby všetky zásobníky plynu v 27-člennom bloku boli do najbližšej zimy naplnené najmenej na 80 percent. Európska únia sa totiž snaží zmenšiť svoju závislosť od ruských energií. V predvečer dvojdňového samitu lídrov EÚ komisia uviedla, že blok musí rýchlo prepracovať svoju energetickú politiku.

Lídri únie už skôr sľúbili, že zbavia blok závislosti od ruských energií do roku 2027, ale hmatateľné opatrenia ešte len treba zrealizovať.


Okrem povinných vysokých zásob EK tiež chce, aby krajiny Európskej únie súhlasili so spoločným nákupom zemného plynu a skvapalneného zemného plynu (LNG), ktorý by sa podobal systému spoločného nákupu vakcín proti ochoreniu COVID-19 vo veľkom množstve pre následnú pomernú distribúciu.


Návrh záverov samitu, ktorý má k dispozícii tlačová agentúra The Associated Press, obsahuje aj návrh, aby „členské štáty a Európska komisia okamžite … spolupracovali na spoločnom nákupe plynu, LNG a vodíka“. Podrobnosti tohto návrhu je ešte nutné rozpracovať.

Európska únia 90 percent svojej spotreby zemného plynu pokrýva importom. Rusko sa pritom na dovoze plynu na európsky trh podieľa 40 percentami a na dovoze ropy štvrtinou.

Invázia na Ukrajine už ukazuje svoje prvé negatívne dopady, analytik varuje pred výpadkami niektorých surovín z Ruska


Zvýšené ceny komodít budú tlačiť hodnotu importov nahor a exportnú výkonnosť budú brzdiť negatívne dopady ruskej invázie. Ako ďalej uviedol analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák, dá sa teda predpokladať, že saldo zahraničného obchodu bude v najbližšom čase skôr negatívne.


Modernizáciou sa podarí ceny stabilizovať

V januári bola obchodná bilancia podľa údajov Štatistického úradu SR záporná, deficit zahraničného obchodu dosiahol 400,5 miliónov eur.


V dlhšom horizonte však môžu niektoré firmy podľa Horňáka znížiť svoju závislosť na určitých typoch komodít, napríklad prostredníctvom modernizácie výroby, nákupom nových technológií, využitím alternatívnych zdrojov energie, čo im prinesie väčšiu stabilitu cien a dodávok.

„Invázia na Ukrajine už ukazuje svoje prvé negatívne dopady, najmä vo forme rastu cien komodít, ktoré sú významným vstupom pre priemyselné firmy. Sankcie uvalené na Ruskú federáciu budú obmedzovať obchodné toky a aj keď Rusko nepredstavuje významný exportný trh pre slovenské firmy, je zapojené do dodávateľských reťazcov, čo môže spôsobiť problémy s dodávkami niektorých vstupov,“ povedal Horňák.

Nedostatok surovín

Rusko je významné svojou produkciou a exportom kovov ako paládium, hliník či lítium, ale aj neónový plyn, ktorý je využívaný pri výrobe polovodičov.


Vysoká neistota a premenlivá situácia sťažuje podľa analytika ekonomické predikcie, ktoré môžu byť teraz revidované častejšie než zvyčajne.

Narušené dodávateľské vzťahy

Zužovanie ročného kumulovaného prebytku zahraničného obchodu najskôr bude podľa analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka pokračovať aj v najbližších mesiacoch.


K zmierneniu prebytkov by mal naďalej prispievať podľa neho najmä zvýšený cenový tlak pri energetických dovozoch. Rizikom naďalej ostávajú i narušené dodávateľské vzťahy, ktoré by mohli narúšať produkciu i v tomto roku a v nepravidelných intervaloch stále narúšať vývozy.

„Spolu s uvoľnením úzkych hrdiel a stabilným reštartom produkcie by sa prebytky zahraničného obchodu mohli v druhej polovici tohto roka začať opäť mierne rozširovať. Kľúčovú rolu však zohrá ďalší vývoj konfliktu na Ukrajine a z toho plynúci tlak na ceny energií, či výpadky vývozov,“ dodal Koršňák.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie