• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Voľby v roku 2016 vyhral Smer-SD, do štvorkoalície nechceli vstúpiť Most-Híd ani strana Sieť

Voľby v roku 2016 vyhral Smer-SD, do štvorkoalície nechceli vstúpiť Most-Híd ani strana Sieť

Predsedom Národnej rady SR sa po voľbách stal líder SNS Andrej Danko.

5.3.2020 (Webnoviny.sk) - Riadne parlamentné voľby pred štyrmi rokmi vyhrala strana Smer - sociálna demokracia (Smer-SD). Napriek výraznému poklesu oproti predchádzajúcim voľbám v roku 2012, v ktorých získala rekordnú podporu 44,41 percenta voličov, dominovala aj v marcových voľbách v roku 2016. Po uzatvorení poslednej volebnej miestnosti 5. marca 2016 o 22:15 a sčítaní hlasov podporilo stranu Roberta Fica 28,28 percenta voličov.

OĽaNO získalo viac ako 11 percent

Na druhom mieste s výrazným odstupom skončila strana Sloboda a Solidarita (SaS) s podporou 12,10 percenta. Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO-Nova) získalo 11,02 percenta hlasov. Nasledovali Slovenská národná strana (SNS) so ziskom 8,64 percenta a Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS), ktorá získala podporu 8,04 percenta voličov.

Do Národnej rady Slovenskej republiky (SR) sa so ziskom 6,50 percenta dostala aj strana Most-Híd Bélu Bugára a novozaložená strana Sieť bývalého poslanca Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Radoslava Procházku s 5,60 percentami hlasov.


Mimo parlamentu sa ocitli napríklad KDH (4,94), Strana maďarskej komunity (SMK) či niekdajšia vládna strana Slovenská demokratická a kresťanská únia - Demokratická strana (SDKÚ-DS), ktorá vo voľbách získala 0,26 percenta.

Zo štvorkoalície bola trojkoalícia

Vládnu koalíciu napokon vytvoril Smer-SD so stranami SNS, Most-Híd a Sieť a do čela novej vlády sa opäť postavil Robert Fico (Smer-SD). Stalo sa tak napriek tomu, že predstavitelia Mostu-Híd a Siete pred voľbami vstup do koalície so Smerom odmietali. Zmenu svojho rozhodnutia zdôvodňovali a spojenectvo tejto štvorice strán vtedy vysvetľovali ako „hrádza proti extrémizmu“. Tá podľa nich mala byť odpoveďou na volebný zisk strany Mariana Kotlebu (ĽSNS).


Novovytvorená vládna štvorkoalícia sa o pol roka v septembri 2016 zmenila na trojkoalíciu, keď časť poslancov zvolených za stranu Sieť vstúpila do poslaneckého klubu vládneho Mostu-Híd.


Oveľa vážnejšou politickou krízou koalícia prechádzala po vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, ktorých vo februári 2018 zastrelili v ich rodinnom dome.

Kiska vymenoval novú vládu

Z postu ministra vnútra vtedy musel odstúpiť Robert Kaliňák (Smer-SD). Odchodom z koalície vtedy totiž hrozila strana Most-Híd, keď trvala na konaní predčasných volieb. Robert Fico sa napokon rozhodol abdikovať a bugárovci od svojej požiadavky skrátenia volebného obdobia ustúpili a v koalícii zostali. Vtedajší slovenský prezident Andrej Kiska 22. marca 2018 vymenoval nový kabinet na čele s premiérom Petrom Pellegrinim (Smer-SD).


Poslancom Národnej rady SR zvoleným v roku 2016 zanikol mandát o polnoci 29. februára 2020 po uzatvorení volebných miestností v ôsmych parlamentných voľbách od vzniku samostatnej Slovenskej republiky.


Vládnej strane Smer-SD sa víťazstvo nepodarilo obhájiť a voľby so ziskom 25,02 percenta oprávnených voličov vyhralo OĽaNO Igora Matoviča. Smer získal 18,29 percenta hlasov. Ostatné strany vtedajšej vládnej koalície SNS a Most-Híd sa so ziskom 3,16 percenta a 2,05 percenta do parlamentu nedostali. Informácie pochádzajú z volby.statistics.sk, a archívu agentúry SITA.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa


Počasie