• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Voľby starostu a poslancov v obci Haluzice sú neplatné, voličská základňa bola zostavená protiústavne

Voľby starostu a poslancov v obci Haluzice sú neplatné, voličská základňa bola zostavená protiústavne

Voličská základňa obce Haluzice bola podľa Najvyššieho správneho súdu zostavená spôsobom, ktorý odporuje ústavným princípom tvorby orgánov samosprávy.

31.1.2023 (Webnoviny.sk) - Najvyšší správny súd (NSS) SR označil vo svojom rozhodnutí voľby starostu a poslancov obecného zastupiteľstva v obci Haluzice (okres Nové Mesto nad Váhom) z 29. októbra 2022 za neplatné. Súd dospel k záveru, že voličská základňa obce Haluzice bola zostavená spôsobom, ktorý odporuje ústavným princípom tvorby orgánov samosprávy. Informoval o tom hovorca NSS SR Michal Hajtol.

Odhlásili sa z trvalého pobytu

Žalobu domáhajúcu sa vydaniu rozhodnutia o neústavnosti a nezákonnosti volieb podala Občianska konzervatívna strana a jej neúspešná kandidátka Martina Jamborová, ktorá vo voľbách získala o 12 hlasov menej ako dlhoročný starosta Miloš Madila.

Podľa žalobcov o výsledku volieb rozhodla skutočnosť, že v desaťdňovom období pred voľbami sa na trvalý pobyt v Haluziciach prihlásilo 22 voličov, pričom 17 z nich sa krátko po voľbách z trvalého pobytu v Haluziciach odhlásilo a opätovne sa prihlásili na svoje pôvodné adresy.

Viacerí z takto účelovo prihlásených novovoličov získali trvalý pobyt v nehnuteľnostiach vlastnených znovuzvoleným starostom či zvolenými kandidátmi na poslancov zastupiteľstva, pričom dvaja z nich získali trvalý pobyt v obecnej požiarnej zbrojnici," uviedli žalobcovia.

Osoby sa zúčastnili na voľbách

Po otvorení a skontrolovaní volebnej dokumentácie senát NSS zistil, že všetky spomínané osoby sa na voľbách aj zúčastnili.

Je zrejmé, že v podstate tri štvrtiny voličov, ktorí sa v období zopár dní pred voľbami prihlásili na trvalý pobyt v obci Haluzice, ani nemalo zámer vytvoriť si k tejto obci čo i len formálnu väzbu v podobe evidovania svojho trvalého pobytu v nej aspoň po nejakú dlhšiu dobu. Títo voliči nemali ani vôľu podstúpiť isté transakčné náklady, ktoré sú spojené so zmenou trvalého pobytu, ako je napríklad povinná výmena občianskeho preukazu, k čomu nepristúpil ani jeden z nich. Prihlásenie sa na trvalý pobyt týchto voličov je teda možné hodnotiť ako účelové," uviedol vo svojom rozhodnutí NSS SR.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie