• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Voľby by vyhral Hlas-SD, kollárovci a ďalšie tri strany sú tesne nad piatimi percentami

Voľby by vyhral Hlas-SD, kollárovci a ďalšie tri strany sú tesne nad piatimi percentami

V parlamente by podľa prieskumu Polis Slovakia pre agentúru SITA bolo deväť subjektov.

22.3.2021 (Webnoviny.sk) - Ak by sa parlamentné voľby konali druhý marcový víkend, vyhrala by ich strana Hlas - sociálna demokracia (Hlas-SD) so ziskom 23,7 percenta hlasov. Vyplýva to z prieskumu agentúry Polis Slovakia, ktorý pre agentúru SITA uskutočnila 13. a 14. marca.

V prvej trojke aj OĽaNO a SaS

Prieskum sa uskutočnil telefonickou formou na vzorke 1 013 respondentov starších ako 18 rokov v rámci celého územia Slovenska.

Respondenti odpovedali na otázku „Keby boli parlamentné voľby tento víkend, ktorú stranu, hnutie, alebo koalíciu by ste volili?“

Na druhom mieste sa podľa prieskumu umiestnilo hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) so ziskom 13,8 percenta, na treťom strana Sloboda a Solidarita (SaS), ktorej by svoj hlas odovzdalo 13,1 percenta voličov.

Do parlamentu aj SaS a kotlebovci

Nasledovali by Smer - sociálna demokracia (8,2 percenta), Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) so ziskom 6,1 percenta a Progresívne Slovensko (5,3 percenta).

Do parlamentu by sa dostalo aj koaličné hnutie Sme rodina (5,3 percenta), mimoparlamentná Strana maďarskej komunity (SMK), ktorú by volilo 5,1 percenta opýtaných a štvrtá koaličná strana Za ľudí (5,1 percenta).

Podľa výsledkov prieskumu by víťazný Hlas-SD v parlamente získal 42 kresiel, OĽaNO 24, SaS 23, Smer-SD 14 a ĽSNS 11. Progresívne Slovensko, Sme rodina, SMK aj Za ľudí by mali zhodne po deväť kresiel.

Na voľbách by sa zúčastnilo 60 percent opýtaných, voliť by určite nešlo desať percent respondentov, nerozhodnutých bolo 30 percent voličov.

Politický subjekt Preferencie v % Mandáty v NR SR
Hlas - sociálna demokracia 23,7 42
OĽaNO+NOVA+KÚ+Zmena zdola 13,8 24
SaS 13,1 23
Smer - sociálna demokracia 8,2 14
Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko 6,1 11
Progresívne Slovensko 5,3 9
Sme rodina 5,3 9
SMK 5,1 9
Za ľudí 5,1 9
KDH 4,2
Dobrá voľba 3,5
SNS 2,2
Vlasť 2,1
Most-Híd 1,3
Spolu - občianska demokracia 1

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Akákoľvek snaha o ovládnutie kultúry je prejavom nekultúrnosti, vyhlásila Čaputová (video)

akakolvek snaha o ovladnutie kultury je prejavom nekulturnosti vyhlasila caputova video

20.4.2024 (SITA.sk) - Kultúra je vecou nás všetkých, akákoľvek snaha o jej ovládnutie je prejavom nekultúrnosti. Po piatkovom stretnutí so zástupcami kultúrnej obce tak reagovala prezidentka Zuzana Čaputová.

Je presvedčená, že štát nemá kultúru politicky ovládať, ale vytvárať pre ňu podmienky a prostredie, a akékoľvek systémové zmeny sa majú diať v riadnom legislatívnom procese a za účasti odbornej verejnosti.

Pozvanie prijali aj rektori

Pozvanie prezidentky na diskusiu prijali rektori univerzít Vysokej školy múzických umení v Bratislave a Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave Martin Šmatlák a Bohunka Koklesová, exminister kultúry Marek Maďarič a herec i vysokoškolský pedagóg Martin Huba.

Predmetom ich rozhovoru boli poslancami koalície predložené novely zákonov o Fonde na podporu umenia a Audiovizuálnom fonde i novely zákona o múzeách a galériách a o ochrane predmetov kultúrnej hodnoty.

Neopomenuli ani pripravované zmeny týkajúce sa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS), ktoré plánuje ministerstvo kultúry. Z diskusie s ľuďmi z kultúrnej oblasti pre prezidentku vyplynulo, že navrhované zmeny idú opačným smerom ako dlhoročný trend manažovania kultúry v našej krajine. Tento trend viedol k nezávislosti od politickej moci a posilneniu autonómie.

Ohrozenie neštátnych zdrojov

„Znepokojujúce sú aj upozornenia na znefunkčnenie niektorých inštitúcií, alebo problémy s vykonateľnosťou pripravovanej právnej úpravy, najmä pokiaľ ide o rozhodovanie o fondoch. V neposlednom rade bude potrebné zodpovedať aj na otázku možného ohrozenia neštátnych zdrojov v týchto fondoch v prípade, ak dôjde k zmene pravidiel o ich rozhodovaní,“ napísala prezidentka na sociálnej sieti.

Zmeny v RTVS hlava štátu nazvala účelovými. Podľa nej je jediným cieľom rezortu kultúry vymeniť súčasného riaditeľa Ľuboša Machaja a personálne preobsadenie riadiacich orgánov.

„Predkladatelia síce upustili od viacerých excesov, akými bola Programová rada či bezdôvodné odvolávanie riaditeľa, avšak účelové rušenie a znovuvzkriesenie akejkoľvek inštitúcie iba za účelom obídenia funkčného obdobia jeho vedenia nie je v súlade s pravidlami fungovania demokratickej spoločnosti,“ uzavrela.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Nová kompetencia

Z navrhovaných zmien vyplýva, že počet členov dozornej komisie Fondu na podporu umenia sa môže zvýšiť z pôvodných troch na päť členov. Taktiež sa na radu fondu môže preniesť nová kompetencia, a to voliť a odvolávať nových dvoch členov komisie.

Podobné zmeny nastanú aj pri novele zákona o Audiovizuálnom fonde, keď sa počet členov dozornej komisie zvýši z troch na päť členov. Dôvodom podľa koaličných poslancov je posilnenie kontrolnej právomoci štátu vo fonde.

„Návrh zvyšuje počet členov, ktorých priamo menuje minister kultúry a zavádza menovanie jedného člena dozornej komisie na návrh ministra financií," píše sa v predloženom materiáli.

Zruší sa verejné vypočutie

Spôsob výberu štatutárneho orgánu múzea alebo galérie zriadených ústredným orgánom štátnej správy, vyšším územným celkom alebo obcou, resp. vedúceho zamestnanca riadiaceho múzeum alebo galériu, ktoré nie sú právnickou osobou, by sa mohol upraviť.

Spôsob výberu podľa koaličných poslancov, ktorí zmeny predložili, spôsobuje administratívnu záťaž najmä menším obciam, ktoré tieto funkcie obsadzujú. Zrušiť by sa malo verejné vypočutie uchádzačov o spomínanú funkciu.

Viac k téme: Kultúra, Prezidentka SR, RTVS Rozhlas a televízia Slovenska
Zdroj: SITA.sk - Akákoľvek snaha o ovládnutie kultúry je prejavom nekultúrnosti, vyhlásila Čaputová (video)


Počasie