• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Vojnový zločinec Mladič si v Haagu vypočuje definitívny verdikt

Vojnový zločinec Mladič si v Haagu vypočuje definitívny verdikt

V roku 2017 ho odsúdili na doživotný trest za zverstvá, ktorých sa dopustil počas bosnianskej vojny v rokoch 1992 - 1995.

8.6.2021 (Webnoviny.sk) - Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) v holandskom Haagu vydá v utorok konečné rozhodnutie v prípade bývalého veliteľa bosniansko-srbských síl Ratka Mladiča.

Toho v roku 2017 odsúdili na doživotný trest za napáchané zverstvá, ktorých sa dopustil počas bosnianskej vojny v rokoch 1992 - 1995, predovšetkým za zmasakrovanie vyše ôsmich tisícok mužov a chlapcov zo Srebrenice a obliehanie Sarajeva, no tiež ho uznali vinným z viacerých ďalších trestných činov vrátane prenasledovania, vyhladzovania, vraždenia a teroru.

Počas vlaňajšieho augustového pojednávania Mladič na margo obvinení poznamenal, že iba robil všetko pre to, aby ochránil svoju vlasť.

„Mäsiar z Bosny“

Jeho advokáti pri pokuse o zvrátenie verdiktu argumentovali tým, že vysídlenie bosnianskych moslimov v Srebrenici bola iba humanitárna misia a nie násilné vysťahovanie civilistov. Vojna si vyžiadala viac ako 100-tisíc obetí a milióny ľudí prišli o domov.

Práve Mladič a jeho politický „učiteľ“ Radovan Karadžič boli hlavní vinníci týchto zločinov a tribunál v Haagu napokon oboch odsúdil na doživotie.


Mladiča, ktorého prezývali „mäsiar z Bosny“, zatkli v Srbsku v máji 2011 po viac než desiatich rokoch na úteku. Skrýval sa pod identitou Milorad Komadič. Pri zatýkaní nekládol odpor a dokonca pochválil mužov zákona, ktorým povedal, že našli, koho hľadali.

Vojnový zločinec alebo ikona?

Mladič bol hlavným veliteľom ozbrojených síl bosnianskych Srbov. Z vojnových zločinov, genocídy a zločinov proti ľudskosti ho obvinili ešte v roku 1996 spolu s ďalšími vodcami a veliteľmi bosnianskych Srbov.

Mladič sa skrýval až do 26. mája 2011, keď ho zadržali a previezli do väznice v Haagu. Súdny proces s ním sa konal od mája 2012 do decembra 2016.


V etnicky rozdelenej Bosne a Hercegovine sa názory na Mladiča dodnes rôznia. Bosniaci, väčšinou moslimovia, ho považujú za vojnového zločinca, kým pre bosnianskych Srbov je stelesnením hrdinu. „Neakceptujeme žiadny verdikt tribunálu. Pre mňa i srbský ľud je to ikona,“ povedal pre agentúru AP vojnový veterán Milije Radovič z východobosnianskeho mesta Foča.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie