• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Vojna na Ukrajine: Zelenskyj zvažuje ukončenie mierových rozhovorov, Rusi zintenzívnili útoky v Donbase a naďalej ostreľujú mariupoľskú oceliareň

Vojna na Ukrajine: Zelenskyj zvažuje ukončenie mierových rozhovorov, Rusi zintenzívnili útoky v Donbase a naďalej ostreľujú mariupoľskú oceliareň

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa domnieva, že poznámka ruského veliteľa o prevzatí kontroly nad východom a juhom Ukrajiny a prístupe do regiónu Podnestersko v Moldavsku iba dokazuje, že Rusko plánuje napadnúť aj iné krajiny.

Ruské sily pokračujú v zintenzívňovaní útokov na východe Ukrajiny. Ako v nedeľu uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ruská armáda v 60. deň vojny ostreľovala ukrajinské pozície pozdĺž celej frontovej línie a zintenzívnila svoje útočné operácie v smere na Severodoneck, Kurachiv a Popasnu.

Regionálny vojenský správca Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj uviedol, že ruské ostreľovanie v priebehu ostatných 24 hodín zabilo najmenej osem ľudí a ďalšie dve osoby utrpeli zranenia.

Ruské sily tiež pokračujú v útokoch na obkľúčenú mariupoľskú oceliareň Azovstaľ. Snažia sa ju zasiahnuť leteckými útokmi i raketami s dlhým doletom. Rusi ostreľovali aj oblasti okolo mesta Dnipro severne od Záporožia, kde ruská raketa zabila najmenej jedného civilistu.

Niektorí ľudia, ktorí sa skrývajú pod zemou v mariupoľskej oceliarni, už dva mesiace nevideli oblohu a slnko. Povedali to vo videu, ktoré zverejnil batalión Azov.


Ako počas soboty informoval poradca mariupoľského starostu Petro Andriuščenko, Rusi násilím deportujú Mariupoľčanov na Ďaleký východ.


Naposledy z mesta odviezli 308 miestnych obyvateľov vrátane 90 detí. Ukrajinských civilistov posielajú do ekonomicky zaostalejších častí Ruska, kde ich nútia pracovať bez nároku na mzdu a pod podmienkou, že dva roky odtiaľ neodídu.


Rusko pravdepodobne ešte zintenzívni ostreľovanie ukrajinských civilistov počas pravoslávnych veľkonočných sviatkov. Tvrdí to Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU), ktorá prostredníctvom Telegramu vyzvala obyvateľov, aby cez sviatky zostali doma.

SBU zachytila telefonický rozhovor ruského okupanta, ktorý svojej žene hovorí, že pre Ukrajincov chystajú „veľkonočné prekvapenie“ v podobe silného bombardovania.


Rusko každým dňom nasadzuje v Donbase na východe Ukrajiny stále viac vojakov. Povedal to tajomník ukrajinskej rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov s tým, že na Ukrajine momentálne bojuje viac ako 100-tisíc ruských vojakov vrátane žoldnierov zo Sýrie a Líbye.


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa domnieva, že poznámka ruského veliteľa o prevzatí kontroly nad východom a juhom Ukrajiny a prístupe do regiónu Podnestersko v Moldavsku iba dokazuje, že Rusko plánuje napadnúť aj iné krajiny. Ako referuje spravodajský web BBC, útok na Ukrajinu bol podľa Zelenského iba začiatok.

V západoukrajinskom Ľvive oznámili zákaz vychádzania. Ako uviedol gubernátor Ľvivskej oblasti Maksym Kozyckyj, vzhľadom na „nové spravodajské informácie“ začne platiť od soboty 23:00 do nedele 5:00 a potom každý ďalší deň v týchto hodinách až do odvolania.


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na sobotňajšej tlačovej konferencii varoval, že ukončí mierové rozhovory s Moskvou, ak Rusko zabije ktoréhokoľvek z posledných obrancov Mariupoľa alebo ak Rusko usporiada referendum o nezávislosti v okupovanom meste Cherson. Referuje o tom spravodajský web BBC.


Zároveň varoval Ukrajincov žijúcich v oblastiach na juhu Ukrajiny pod kontrolou ruských jednotiek, aby im neposkytovali svoje preukazy totožnosti. Tie by podľa neho mohli byť zneužité „na sfalšovanie pseudoreferenda o našej krajine“ a na vytvorenie vlády priateľskej k Moskve.

Ukrajinský prezident uviedol, že sa objavujú nové dôkazy o tom, že ruskí vojaci zabili v meste Mariupoľ desaťtisíce civilistov a potom sa to pokúsili zamaskovať. Povedal, že Ukrajina zachytila ruské rozhovory o tom, „ako zakrývajú stopy po svojich zločinoch“.


Zelenskyj tiež informoval, že Rusi zriadili pri Mariupoli „filtračné tábory“ pre tých, ktorí sa pokúšali opustiť mesto. Tých, ktorí prežili tieto tábory, poslali do oblastí pod ruskou okupáciou alebo do samotného Ruska, často až na Sibír alebo na Ďaleký východ. Medzi násilne deportovanými obyvateľmi sa podľa Zelenského nachádza mnoho detí.

Ukrajinská armáda zničila ruské veliteľské stanovište v Chersone na juhu krajiny, ktoré padlo do rúk ruským silám na začiatku vojny. Ukrajinská vojenská spravodajská služba zverejnila vyhlásenie, že veliteľské stanovište bolo zasiahnuté v piatok a pri útoku prišli o život dvaja ruskí generáli a jeden bol vážne zranený.


Poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Oleksij Arestovyč v online rozhovore povedal, že v čase útoku bolo vo veliteľskom centre až 50 vysokých ruských dôstojníkov. Dodal, že ich osud je neznámy. Ruská armáda tieto tvrdenia dosiaľ nekomentovala.

Stovky demonštrantov patriacich k značnej rusky hovoriacej komunite v Lotyšsku sa v sobotu zúčastnili na rozsiahlej demonštrácii v Rige, na ktorej odsúdili režim ruského prezidenta Vladimira Putina a agresiu Moskvy voči Ukrajine.


Účastníci zhromaždenia mávali ukrajinskými vlajkami a držali transparenty, na ktorých boli nápisy ako „Ruský hlas proti vojne“, „Stop genocíde na Ukrajine“ či „Úplné embargo na ruský plyn a ropu“.


Organizátori protestu uviedli, že cieľom bolo poukázať na to, že mnohí z rusky hovoriacich obyvateľov Lotyšska nepodporujú Putina a považujú kroky Moskvy za „zločiny“.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie