• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Vojna na Ukrajine: Zelenskyj prezradil jediný recept na ochranu pred Ruskom, Putin odstrihol Fínsko od elektriny

Vojna na Ukrajine: Zelenskyj prezradil jediný recept na ochranu pred Ruskom, Putin odstrihol Fínsko od elektriny

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že hoci obyvatelia jeho krajiny robia všetko, čo môžu, aby vyhnali Rusov, „nikto dnes nevie predpovedať, ako dlho bude táto vojna trvať“. „Bohužiaľ to nebude závisieť len od nášho ľudu, ktorý už teraz zo seba vydáva maximum,“ povedal prezident vo večernom videopríhovore k národu.

Ukrajina podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) pravdepodobne zvíťazila v boji o Charkiv. Analytici ISW uviedli, že Rusku sa nepodarilo obkľúčiť druhé najväčšie ukrajinské mesto a teraz sa vzdalo pokusov urobiť to. Od začiatku invázie pritom bolo pre Rusko obsadenie Charkiva kľúčovým strategickým cieľom.

Prevádzkovateľ fínskej elektrickej siete Fingrid pre televíziu Sky News potvrdil, že do krajiny už neprichádza elektrina z Ruska. Spoločnosť Fingrid je však „presvedčená, že nenastanú veľké problémy“ a predpokladá, že dostatok elektriny Fínsku dodá Švédsko. Elektrina z Ruska tvorila približne 10 percent spotreby Fínska.

Obrat v ruskej vojne na Ukrajine nastane podľa šéfa ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby Kyryla Budanova v polovici augusta a do záveru roka sa pravdepodobne skončí. V rozhovore pre televíziu Sky News generálmajor Budanov povedal, že „bod zlomu bude v druhej polovici augusta“ a „väčšina aktívnych bojových akcií sa skončí do záveru roka“.


„Výsledkom bude to, že obnovíme výkon ukrajinskej moci na všetkých našich teritóriách, ktoré sme stratili, vrátane Donbasu a Krymu,“ dodal. Budanov konštatoval, že prehra Ruska vo vojne povedie k puču proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý je podľa šéfa ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby už v pohybe.

Organizácia G7 združujúca popredné svetové ekonomiky v sobotu upozornila, že vojna na Ukrajine vyvoláva globálnu potravinovú a energetickú krízu, ktorá ohrozuje chudobné krajiny. Podľa organizácie sú potrebné naliehavé opatrenia na odblokovanie zásob obilia, ktoré pre ruskú inváziu nemôže Ukrajina exportovať.


Fínsky prezident Sauli Niinistö v sobotu telefonoval so svojim ruským partnerom Vladimirom Putinom, aby mu povedal, že jeho krajina v najbližších dňoch podá prihlášku za člena NATO. Ruské médiá podľa portálu bbc.com uviedli, že Putin fínskemu prezidentovi povedal, že bezpečnosť Fínska v súčasnosti nič neohrozuje a vzdanie sa dlhodobej neutrality by bolo chybou.


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu ráno vyhlásil, že jeho krajina raz bude hostiteľom medzinárodnej pesničkovej súťaže Eurovízia v meste Mariupoľ, ktoré je takmer celé v rukách ruskej armády okrem oceliarne naďalej bránenej niekoľkými stovkami ukrajinských vojakov. Zelenskyj sa takto vyjadril po tom, ako v tohtoročnej súťaži Eurovízia zvíťazila ukrajinská skupina Kalush Orchestra s piesňou Stefania, ktorá sa stala hymnou Ukrajincov počas ruskej invázie.


Situácia na Donbase zostáva náročná. Ruské vojská sa stále snažia dosiahnuť aspoň nejaké víťazstvo. Prezident Volodymyr Zelenskyj je vďačný každému, kto drží líniu a približuje sa k Donbasu, Pryazovsku a Chersonu. Taktiež tým v Charkovskej oblasti. Krok za krokom Ukrajina núti okupantov opustiť jej zem.


Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Iránom otriasli výbuchy, Američania hovoria o odvetnom útoku Izraela

iranom otriasli vybuchy americania hovoria o odvetnom utoku izraela

19.4.2024 (SITA.sk) - Izrael udrel na iránske územie. Informuje o tom portál spravodajskej televízie CNN, ktorej to povedal nemenovaný americký predstaviteľ. Cieľ podľa neho nie je jadrový.

Ako informuje tlačová agentúra AP s odvolaním sa na iránsku agentúru IRNA, Irán v piatok strieľal z protivzdušnej obrany po správach, že pri leteckej základni v meste Isfahán bolo počuť výbuchy. Protivzdušná obrana bola aktivovaná v niekoľkých provinciách, píše IRNA. Izraelská armáda pre CNN povedala, že momentálne nemá žiadne vyjadrenie.

Izrael aj napriek výzvam, aby tak nerobil, sľuboval reakciu na rozsiahly víkendový iránsky útok raketami a dronmi na jeho územie. Teherán vyhlásil, že svoj útok vykonal v odvete za údajný izraelský úder na iránsky konzulát v sýrskom Damasku, pri ktorom zomreli vojenskí predstavitelia.

Provincia Isfahán je domovom lokalít spojených s iránskym jadrovým programom vrátane podzemného zariadenia na obohacovanie uránu Natanz.

Viac k téme: Útok Iránu na Izrael
Zdroj: SITA.sk - Iránom otriasli výbuchy, Američania hovoria o odvetnom útoku Izraela © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie