• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Vojna na Ukrajine: Zelenskyj opísal zverstvá Rusov, USA posielajú strely Javelin a Česi ťažké zbrane

Vojna na Ukrajine: Zelenskyj opísal zverstvá Rusov, USA posielajú strely Javelin a Česi ťažké zbrane

Ukrajinská armáda v stredu uviedla, že jej sily odrážajú útoky na Mariupoľ už viac ako 40 dní.

Ruská armáda pokračuje v sústredení svojich snáh na prípravy na ofenzívu na východe Ukrajiny, konštatoval ukrajinský generálny štáb. Cieľom Rusov je pritom získať úplnú kontrolu nad oblasťami Donecka a Luhanska. Časti týchto oblastí sú od roku 2014 pod kontrolou Moskvou podporovaných separatistov a Rusko ich uznalo ako nezávislé štáty.

Ruské sily v noci zasiahli zásobník paliva a továreň v Dnipropetrovskej oblasti. Prostredníctvom komunikačnej platformy Telegram o tom informoval gubernátor Valentyn Rezničenko s tým, že počet obetí zatiaľ nie je jasný.

„Noc bola znepokojivá a náročná. Nepriateľ na našu oblasť zaútočil zo vzduchu a zasiahol zásobník ropy a jednu z tovární. Zásobník s palivom bol úplne zničený. Záchranári sa ešte stále snažia uhasiť plamene v továrni. Je tam silný požiar,“ napísal Rezničenko.

Humanitárna situácia v obliehanom ukrajinskom meste Mariupoľ sa podľa britského ministerstva obrany zhoršuje. V najnovšom spravodajskom hlásení uvádza, že väčšina zo 160-tisíc obyvateľov mesta je bez svetla, komunikácií, liekov, tepla alebo vody a ruské sily bránia príchodu humanitárnej pomoci, „pravdepodobne za účelom vytvorenia tlaku na obrancov, aby sa vzdali“.


Mesto je obkľúčené ruskými silami od začiatku marca a podľa britského rezortu obrany tam naďalej pokračujú ťažké boje a nálety. Informuje o tom spravodajský portál BBC. Ukrajinská armáda v stredu uviedla, že jej sily odrážajú útoky na Mariupoľ už viac ako 40 dní. Ruské sily postupujú k centru mesta, ale ukrajinskí vojaci majú stále pod kontrolou nejaké oblasti.


Situácia pre civilistov v Mariupole je mimoriadne ťažká. Neprestajné bombardovanie zanechalo rozsiahlu spúšť a námestník starostu uviedol, že ľudia zomierajú v dôsledku vyhladovania a dehydratácie. Medzinárodný výbor Červeného kríža sa minulý týždeň pokúsil evakuovať civilistov, ale bol nútený to odložiť pre zlé bezpečnostné podmienky.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal Bezpečnostnej rade Organizácie Spojených národov (BR OSN), že ruská armáda musí okamžite čeliť súdu za vojnové zločiny na Ukrajine. Vyzval na vytvorenie tribunálu podobného tomu v Norimbergu, ktorý súdil vojnových zločincov po druhej svetovej vojne. Zelenskyj sa prostredníctvom videospojenia prihovoril najsilnejšiemu orgánu OSN po prvý raz od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, ktorá trvá od 24. februára.


Zelenskyj prítomným členom rady opísal hrôzy situácie na Ukrajine, že civilisti boli po mučení zozadu strieľaní do hlavy, vyhodení do vzduchu granátmi v ich bytoch a rozdrvení na smrť tankmi, keď boli v autách. „Odrezali im končatiny, podrezali im hrdlá. Ženy znásilňovali a zabíjali pred ich deťmi. Vytrhli im jazyky, pretože agresor nepočul, čo od nich chcel počuť,“ povedal s tým, že sú to najhoršie zverstvá od druhej svetovej vojny. Tiež Bezpečnostnej rade ukázal zábery pozabíjaných ľudí v krátkom videu, ktoré sa skončilo slovami „Stop ruskej agresii“.

Dánsky rezort zahraničia vyhlásil, že krajina ostro odsudzuje „brutalitu Ruska voči ukrajinským civilistom v meste Buča“ a zdôraznil, že „úmyselné útoky proti civilistom sú vojnovými zločinmi“. Šéf dánskej diplomacie Jeppe Kofod povedal, že „predstavujú riziko pre našu národnú bezpečnosť, ktoré nemôžeme ignorovať“.


Spojené štáty, Veľká Británia a Austrália budú v rámci ich bezpečnostnej aliancie AUKUS vyvíjať hypersonické strely.


Americký prezident Joe Biden, britský premiér Boris Johnson a predseda austrálskej vlády Scott Morrison v spoločnom vyhlásení uviedli, že sa „zaviazali začať novú trojstrannú spoluprácu v oblasti hypersonických a kontrahypersonických schopností a elektronického boja, ako aj rozšíriť zdieľanie informácií a prehĺbiť spoluprácu v oblasti obranných inovácií“. Krok prichádza v čase rastúcich obáv zo strany USA a spojencov z vojenských aktivít Číny v Tichom oceáne.


Vývoju hypersonických striel, ktoré sa nedajú zachytiť súčasnými protiraketovými systémami, sa venujú Spojené štáty, Rusko aj Čína. Rusko podľa popredného amerického veliteľa v Európe niekoľkokrát použilo hypersonické zbrane na Ukrajine.

Česko podľa všetkého súhlasilo s poslaním časti nepoužívaných ťažkých zbraní zo svojich skladov na Ukrajinu.


Ako informuje spravodajský portál iDNES.cz, fotografie ukazujú vlaky s desiatkami tankov T-72 a pechotné bojové vozidlá BVP-1. Bojovú techniku po dohode so spojencami v NATO poslali na Ukrajinu v pondelok. Údajne tam smeruje až 40 tankov. O poslaní tankov na Ukrajinu sa hovorilo niekoľko dní. Fotografie s technikou zverejnil na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter účet Open Source Intelligence Monitor Defender.


Ministerka obrany Jana Černochová informáciu počas vystúpenia v Poslaneckej snemovni odmietla potvrdiť, ale aj vyvrátiť. „Budeme v dodávkach ďalej pokračovať. Z bezpečnostných dôvodov snáď všetci pochopíte, že nechcem nahrávať vrahom s písmenom Z,“ uviedla.


Danko chce nechať celý konflikt na Rusov a Ukrajincov, súhlasí s Orbánom a zbrane by im neposielal



Invázia na Ukrajine už ukazuje svoje prvé negatívne dopady, analytik varuje pred výpadkami niektorých surovín z Ruska



Putin by mal skončiť za mrežami, tvrdí posledný žijúci prokurátor z Norimberského procesu


Putinovi nejde len o Doneck a Luhansk či Krym, podľa politológa nedokáže fyzicky kontrolovať získané oblasti Ukrajiny


Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie