• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Vojna na Ukrajine: V Sjevjerodonecku nasadili Rusi staré protilodné strely, sú nepresné a môžu napáchať obrovské škody na civilnom obyvateľstve

Vojna na Ukrajine: V Sjevjerodonecku nasadili Rusi staré protilodné strely, sú nepresné a môžu napáchať obrovské škody na civilnom obyvateľstve

Nemecko, ktoré je piatym najväčším exportérom zbraní na svete, plánuje zmeniť svoje pravidlá pre vývoz vojenskej techniky.

Ruským silám v okolí Sjevjerodonecka na východe Ukrajiny sa nepodarilo pokročiť smerom na juh od mesta, uviedlo britské ministerstvo obrany. „Pokračujú intenzívne pouličné boje a obe strany pravdepodobne majú vysoký počet obetí,“ dodal rezort.

Moskva proti pozemným cieľom používa 5,5-tonové protilodné strely zo 60. rokov minulého storočia. „Keď sa nasadia na pozemný útok s konvenčnou hlavicou, sú veľmi nepresné a preto môžu spôsobovať výrazné vedľajšie škody a civilné obete,“ uviedol rezort.

Strategický cieľ Ruska je úplná deštrukcia Ukrajiny. V ukrajinskej štátnej televízii to povedal hovorca ukrajinského ministerstva obrany Oleksandr Motuzjanyk s tým, že ich Rusi „nenechajú žiť v mieri“.


„Ruská federácia chce úplne zničiť ukrajinskú štátnosť a dosadiť tu vládu, ktorú môže kontrolovať,“ cituje hovorcu spravodajský portál BBC.


Motuzjanyk tiež povedal, že Rusko hľadá slabé miesta v ukrajinskej obrane pri rieke Siverskyj Donec. Ak Rusko obsadí mestá Sjevjerodoneck a Lysyčansk na brehoch Siverského Donca, bude mať pod kontrolou celú Luhanskú oblasť, ktorú si nárokujú proruskí separatisti.

Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov uviedol, že situácia na frontovej línii je „veľmi ťažká“ a vyzval na „veľmi rýchle“ dodávky zbraní. Minister na Facebooku konštatoval, že každý deň padne do 100 ukrajinských vojakov a do 500 je zranených. Dodal, že Kyjev rýchlo potrebuje ťažké zbrane a tiež lietadlá a systémy protivzdušnej obrany.


„Ukázali sme, že sa nebojíme Kremľa, na rozdiel od mnohých iných. Ale my ako krajina si nemôžeme dovoliť krvácať, strácať našich najlepších synov a dcéry,“ napísal Reznikov. Dodal, že Rusko „pokračuje v tlaku púhym množstvom“ a tiež pociťuje „obrovské straty“.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal nariadenie, ktorým uvalil osobné sankcie na ruských lídrov, vrátane prezidenta Vladimira Putina a všetkých ministrov.


Sankcie, ktoré schválila Rada národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny, sú zamerané na všetkých členov ruskej vlády a bezpečnostnej rady i hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova. Všetkým, ktorých sa týkajú, zakazujú vstup na Ukrajinu, rušia víza a povolenia a blokujú finančné aktíva.


Podľa kópie, ktorú zverejnili na webstránke ukrajinského prezidentského úradu, dekrét vošiel do platnosti vo štvrtok. Zelenskyj okrem toho podpísal aj nariadenie o sankcionovaní 236 ruských univerzít a ich vedenia.


Ruský minister školstva Sergej Kravcov v reakcii pre agentúru Interfax uviedol, že tým Moskvu neodradia. „Rozhodnutie kyjevského režimu hovorí o jeho neschopnosti kontrolovať situáciu. Je to gesto zúfalstva, ktoré nemôže zabrániť integrácii Donbasu a oslobodených území do jednotného vzdelávacieho priestoru s Ruskom,“ vyjadril sa.

Slovensko-ukrajinské hranice na vstupe na Slovensko prekročilo v piatok 10. júna 3 202 osôb. Z toho bolo 686 mužov, 1 933 žien a 583 detí. O dočasné útočisko požiadalo 230 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi v piatok 3 247 osôb. Informoval o tom tlačový odbor kancelárie ministra vnútra.


Celkovo už slovensko-ukrajinské hranice na vstupe na Slovensko od začiatku konfliktu na Ukrajine prekročilo 501 667 osôb. Od 1. marca bolo udelených takmer 81-tisíc dočasných útočísk. Hraničnými priechodmi zo Slovenska na Ukrajinu prešlo takmer 249-tisíc osôb.


Ruským silám v okolí Sjevjerodonecka na východe Ukrajiny sa nepodarilo pokročiť smerom na juh od mesta, uviedlo britské ministerstvo obrany v správe, ktorú zverejnilo v sobotu ráno. „Pokračujú intenzívne pouličné boje a obe strany pravdepodobne majú vysoký počet obetí,“ dodal rezort.

Moskva proti pozemným cieľom používa 5,5-tonové protilodné strely zo 60. rokov minulého storočia. „Keď sa nasadia na pozemný útok s konvenčnou hlavicou, sú veľmi nepresné a preto môžu spôsobovať výrazné vedľajšie škody a civilné obete,“ uviedol rezort.


Nemecko, ktoré je piatym najväčším exportérom zbraní na svete, plánuje zmeniť svoje pravidlá pre vývoz vojenskej techniky. Podľa časopisu Der Spiegel tak chce Berlín uľahčiť vyzbrojovanie demokratických štátov, ako je Ukrajina, a sťaženie predaja zbraní autokraciám. Informuje o tom portál news.sky.com.


Zástupkyňa lídra parlamentnej skupiny strany Zelení Agnieszka Bruggerová pre Der Spiegel povedala, že na základe nových pravidiel bude menej reštriktívny prístup ku krajinám, ktoré zdieľajú západné hodnoty.


„Musíme ukončiť hlúposť politiky poskytovania nemeckých zbraní agresívnym autokratom a tým, ktorí porušujú ľudské práva,“ povedala Bruggerová.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie