• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Vojna na Ukrajine: Ruská ofenzíva postupuje pomaly, zmizli dva evakuačné autobusy

Vojna na Ukrajine: Ruská ofenzíva postupuje pomaly, zmizli dva evakuačné autobusy

Ukrajinský prezident vo svojom nočnom videopríhovore uviedol, že ruskí velitelia úplne chápu, že tisíce ich vojakov v najbližších týždňoch zomrú a ďalšie tisíce budú zranené. „Každý ruský vojak si stále môže zachrániť svoj život. Je pre vás lepšie prežiť v Rusku, ako zahynúť v našej krajine,“ povedal Zelenskyj.

Ruská ofenzíva napreduje oveľa pomalšie, ako sa plánovalo, z časti aj v dôsledku silného ukrajinského vzdoru, uviedol v piatok popredný predstaviteľ americkej obrany.

Americká armáda podľa neho odhaduje, že vzhľadom na pomalý a nevyvážený pokrok ruské sily zaostávajú za plánom toho, čo sa usilujú v Donbase na východe Ukrajiny dosiahnuť.


V ruských silách na Ukrajine pravdepodobne panuje oslabená morálka. Vo svojej sobotňajšej správe o situácii na Ukrajine to uvádza britské ministerstvo obrany.

Nedostatok zručností na úrovni jednotiek a nekonzistentná letecká podpora spôsobili, že Rusko nie je schopné plne využiť svoju bojovú kapacitu, a to aj napriek lokalizovaným zlepšeniam, dodalo.


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil Rusko, že sa pokúša zničiť Donbas a ľudí žijúcich v tomto východoukrajinskom regióne.


Neprestajné brutálne bombardovanie a ostreľovanie infraštruktúry a obytných oblastí podľa jeho slov ukazujú, že Rusko chce toto územie bez ľudí.


Členovia americkej diplomatickej misie plánujú čo najskorší návrat na Ukrajinu. Povedal to minister zahraničných vecí Antony Blinken v rozhovore so svojim ukrajinským partnerom Dmytrom Kulebom.

Podľa Blinkena americkí diplomati zatiaľ robia „prípravné návštevy“ Ľviva. USA evakuovali svoje veľvyslanectvo v Kyjive vo februári tesne pred tým, ako Rusko začalo vojnu proti Ukrajine. Washington je počas vojny jedným z hlavných podporovateľov Ukrajiny a poskytuje jej miliardy dolárov a zbrane.


Z Ukrajiny prišlo počas soboty 30. apríla cez hraničné priechody na Slovensko 4 286 ľudí. Z toho bolo 846 mužov, 2 658 žien a 771 detí. O dočasné útočisko požiadalo 151 žiadateľov. Na Ukrajinu sa vrátilo 3 888 osôb. Informoval o tom tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra.


Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 56 policajtov, 61 hasičov, 97 colníkov, 471 vojakov, 123 dobrovoľníkov, dvaja duchovní, 50 príslušníkov zahraničných zložiek a 14 zamestnancov migračného úradu. Zároveň bolo vypravených 55 autobusov, ktoré prepravili 590 osôb na rôzne miesta v rámci Slovenskej republiky. Vlakovou dopravou prepravili 302 osôb. Vypravené boli aj dva mimoriadne vlaky.

Celkový počet utečencov, ktorí vstúpili na územie Slovenska od 24. februára je 381 505. O dočasné útočisko požiadalo 72 724 utečencov. Zo Slovenska na Ukrajinu odišlo od 24. februára 125 534 ľudí.


Volodymyr Zelenskyj vyzval ruských vojakov, aby nebojovali v jeho krajine. Ruskí velitelia úplne chápu, že tisíce ich vojakov v najbližších týždňoch zomrú a ďalšie tisíce budú zranené, vyhlásil ukrajinský líder.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie