• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Vojna na Ukrajine: Rusi zintenzívnili úsilie o zničenie obrany v Luhanskej oblasti, popularita Zelenského stúpla na 93 percent

Vojna na Ukrajine: Rusi zintenzívnili úsilie o zničenie obrany v Luhanskej oblasti, popularita Zelenského stúpla na 93 percent

Až 86 % Ukrajincov podporuje vstup do Európskej únie a 76 % chce integráciu Ukrajiny do Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO).

Rusi zintenzívnili svoje úsilie o zničenie ukrajinskej obrany v Luhanskej oblasti a priviezli ďalších 15 vrtuľníkov na posilnenie ofenzívy. Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na ukrajinských vojenských predstaviteľov.

Ukrajinská obrana v okolí miest Sjevjerodoneck a Lysyčansk zostáva pod silným tlakom delostreleckého bombardovania a leteckých útokov, ktoré sa zvýšili aj v dedinách južnejšie, ako je napríklad Vrubivka. Ruské sily sa snažia prelomiť ukrajinské línie v Luhanskej oblasti a dokončiť dobytie regiónu, v ktorom podľa odhadov ovládajú asi 90 % územia.

Šéf vojenskej administratívy Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj uviedol, že pri najnovších bojoch zahynuli štyria civilisti a Rusi zasiahli fabriku na výrobu dusíka v Sjevjerodonecku. „Ruský svet ničí všetko, čo mu stojí v ceste, snažiac sa presadiť takýto život v Luhanskej oblasti – bez ľudí, domov, tovární,“ povedal Hajdaj.


V susednej Doneckej oblasti sa ruské sily snažia obkľúčiť mesto Lymaň a získať plnú kontrolu nad neďalekou osadou Drobyševe. Ak uspejú, ukrajinská obrana v Lymane by bola zraniteľná voči útoku z troch smerov.

Ukrajinskí partizánski bojovníci údajne zabili niekoľko vysokých ruských dôstojníkov v meste Melitopoľ na juhu Ukrajiny. Na Telegrame to uviedla tamojšia regionálna správa.


Ruské sily okupujú spomenuté mesto od začiatku vojny. Melitopoľ je jedno z mála ukrajinských miest, kde sa Rusom podarilo dosadiť vlastné vedenie. Podľa regionálnej správy sa okupanti snažia situáciu utajiť, ruskí vojaci však v utorok aktívnejšie kontrolovali osobné autá v meste, keďže pravdepodobne pátrali po partizánoch.


Zatiaľ neboli poskytnuté žiadne podrobnosti o vraždách a túto správu nebolo možné okamžite potvrdiť. Ukrajinci tvrdia, že v doterajšom priebehu vojny už zabili mnohých ruských generálov a iných dôstojníkov. Niekoľko týchto úmrtí potvrdili i samotní Rusi.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorňajšom telefonáte s ukrajinským lídrom Volodymyrom Zelenským prisľúbil dodanie ďalších zbraní Ukrajine v nasledujúcich dňoch. Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na vyhlásenie Elyzejského paláca. Macron potvrdil, že dodávky zbraní zo strany Francúzska budú „pokračovať a budú v nasledujúcich dňoch a týždňoch naberať na intenzite, rovnako ako dodávky humanitárnej pomoci,“ uvádza sa vo vyhlásení. Obaja prezidenti diskutovali taktiež o evakuácii oceliarne Azovstaľ, ako aj o „problémoch potravinovej bezpečnosti a možných spôsoboch, ako umožniť vývoz ukrajinského obilia, od ktorého je závislá veľká časť sveta“.


Lídri Estónska, Litvy a Lotyšska v stredajšom spoločnom vyhlásení podporili „historické rozhodnutia“ Fínska a Švédska požiadať o členstvo v Organizácii Severoatlantickej zmluvy (NATO). Referuje o tom spravodajský web CNN.

„Fínsko a Švédsko zdieľajú rovnaké hodnoty, ktoré spájajú spojencov NATO, a zdieľajú náš záväzok voči zásadám, ktoré tvoria základ euroatlantickej bezpečnosti. Vstup Fínska a Švédska do NATO posilní našu kolektívnu bezpečnosť a posilní alianciu,“ uviedli estónska premiérka Kaja Kallas, lotyšský premiér Arturs Krišjanis Karinš a litovská premiérka Ingrida Šimonyté.


„Pobaltské štáty spolu s Fínskom a Švédskom zdieľajú zodpovednosť za mierový, bezpečný a prosperujúci severský región Baltského mora,“ doplnili.


Slovensko-ukrajinské hranice od začiatku konfliktu prekročilo už viac ako 433-tisíc osôb. Celkovo bolo udelených takmer 77-tisíc dočasných útočísk. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu zaznamenali spolu viac ako 174-tisíc osôb. Informoval o tom tlačový odbor kancelárie ministra vnútra.

Hraničnými priechodmi prešlo v utorok na vstupe do Slovenskej republiky viac ako 2600 osôb. Z toho bolo 698 mužov, 1 593 žien a 356 detí. O dočasné útočisko požiadalo 205 žiadateľov. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi v utorok takmer 2800 osôb.

Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 188 policajtov, 66 hasičov, päť colníkov, 150 vojakov, 105 dobrovoľníkov, 36 príslušníkov zahraničných zložiek a 21 zamestnancov migračného úradu. Zároveň bolo vypravených 13 autobusov, ktoré prepravili 173 osôb. Vlakovou dopravou bolo prepravených 10 osôb.


Martin Klus (SaS) rokoval so štátnym tajomníkom pre európske záležitosti Talianska aj o rozširovaní Európskej únie. Stretnutiu dominovali aj témy energetiky či Konferencia o budúcnosti Európy. V kontexte rozširovania EÚ obaja partneri podporili strategické rozširovanie Únie nielen o krajiny západného Balkánu, ale aj Ukrajinu.


Ukrajinskí partizánski bojovníci údajne zabili niekoľko vysokých ruských dôstojníkov v meste Melitopoľ na juhu Ukrajiny.


Na Telegrame to uviedla tamojšia regionálna správa. Ruské sily okupujú spomenuté mesto od začiatku vojny. Melitopoľ je jedno z mála ukrajinských miest, kde sa Rusom podarilo dosadiť vlastné vedenie. Podľa regionálnej správy sa okupanti snažia situáciu utajiť, ruskí vojaci však v utorok aktívnejšie kontrolovali osobné autá v meste, keďže pravdepodobne pátrali po partizánoch.

Zatiaľ neboli poskytnuté žiadne podrobnosti o vraždách a túto správu nebolo možné okamžite potvrdiť. Ukrajinci tvrdia, že v doterajšom priebehu vojny už zabili mnohých ruských generálov a iných dôstojníkov. Niekoľko týchto úmrtí potvrdili i samotní Rusi.


V poradí 75. ročník Medzinárodného filmového festivalu vo francúzskom Cannes sa začal videopríhovorom ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Ten sa objavil v utorok večer naživo cez satelit na videu v polokošeli s krátkym rukávom.


Účastníkom podujatia na Francúzskej riviére, ktoré potrvá do 28. mája, adresoval posolstvo, kde hovoril o prepojení kinematografie s reálnym svetom. Odkázal pritom na filmy Apokalypsa (1979) od Francisa Forda Coppolu a Veľký diktátor (1940) od Charlieho Chaplina, ktoré sú podľa neho dosť podobné súčasným udalostiam súvisiacim s Ukrajinou.


Až 86 % Ukrajincov podporuje vstup do Európskej únie a 76 % chce integráciu Ukrajiny do Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO).


Ako referuje web Kyiv Independent, vyplýva to z prieskumu ukrajinskej mimovládnej organizácie Rejting. Tá uvádza, že v súvislosti s podporou členstva v EÚ nastal nárast o 20 % oproti obdobiu niekoľkých dní pred začiatkom ruskej invázie. Podpora členstva v NATO odvtedy stúpla o 14 %.


Od februára taktiež stúpla popularita ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, a to z 50 na 93 %. Až 98 % opýtaných momentálne podporuje aktivity ukrajinských ozbrojených síl a 88 % verí, že Ukrajina vo vojne proti Rusku dokáže vyhrať.


Ukrajinská verejná ochrankyňa ľudských práv Ľudmyla Denisovová uviedla, že ruská armáda zadržiava viac ako 3-tisíc civilistov z Mariupoľa v bývalej trestaneckej kolónii neďaleko Olenivky v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.


V utorok na Telegrame informovala, že civilistov zadržiavajú v bývalej trestaneckej kolónii číslo 52. Dodala, že väčšina civilistov je zadržiavaná na mesiac, ale tí, ktorí sú Rusmi považovaní za „obzvlášť nespoľahlivých“, vrátane bývalých vojakov a policajtov, sú zadržiavaní na dva mesiace.


Sedem autobusov s neznámym počtom ukrajinských vojakov evakuovaných z mariupoľskej oceliarne Azovstaľ zároveň videli v utorok prichádzať do bývalej trestaneckej kolónie číslo 120, taktiež neďaleko spomenutej Olenivky.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie