• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Vojna na Ukrajine: Rusi zintenzívnili ostreľovanie a v niekoľkých mestách vraj otvoria nové humanitárne koridory

Vojna na Ukrajine: Rusi zintenzívnili ostreľovanie a v niekoľkých mestách vraj otvoria nové humanitárne koridory

Cez víkend sa uskutočnili dva pokusy o evakuáciu Mariupoľa, ale zlyhali.

Ruské sily v noci z nedele na pondelok zintenzívnili ostreľovanie miest v strede, na severe a juhu Ukrajiny. V televízii to povedal poradca ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovič. Ťažko ostreľovanými miestami podľa neho boli okolie Kyjeva, Černihiv, Mykolajiv či Charkov.

V Charkove ostreľovanie poškodilo televíznu vežu a ruské delostrelectvo ostreľovalo rezidenčné oblasti. V Černihive boli podľa tamojších predstaviteľov pod útokom všetky časti mesta. Katastrofická situácia bola podľa Arestoviča v Buči, Hostomeli a Irpine pri Kyjeve, kde v nedeľu zlyhalo úsilie o evakuáciu obyvateľov.

Vláda podľa neho robí všetko pre to, aby evakuácie mohla obnoviť. Pre ostreľovanie sa tiež nepodarili evakuácie v Mariupole a Volnovache.


Rusko otvorí v niekoľkých mestách na Ukrajine humanitárne koridory, aby odtiaľ mohli utiecť civilisti. Informuje o tom spravodajský portál BBC s odvolaním sa na ruské štátne médiá.

Pokoj zbraní začne podľa ruského ministerstva obrany platiť od 10:00 a evakuačné koridory zriadia v mestách Kyjev, Charkov, Mariupoľ a Sumy. Ukrajinskí predstavitelia to zatiaľ nepotvrdili.


Cez víkend sa uskutočnili dva pokusy o evakuáciu Mariupoľa, ale zlyhali. Ukrajinskí predstavitelia to pripísali ruskému ostreľovaniu, ktoré pokračovalo aj počas hodín, keď mal byť pokoj zbraní.

Vláda na Novom Zélande pracuje na novom zákone, ktorý by jej umožnil uvaliť ďalšie sankcie na Rusko v reakcii na jeho inváziu na Ukrajinu.

Premiérka Jacinda Ardernová na tlačovej konferencii v pondelok uviedla, že legislatíva, ktorú plánujú predložiť parlamentu v stredu, by umožnila vláde zamerať sa na jednotlivcov, spoločnosti, služby a majetok osôb spojených s inváziou. Sankcionovaným osobám zákon zabráni v presune majetku, vrátane superjácht, lodí a lietadiel, na Nový Zéland a zabráni im vo vstupe do vôd alebo vzdušného priestoru krajiny. Ardernová podotkla, že opatrenia by mohli rozšíriť aj na ďalšie štáty podieľajúce sa na nelegálnom konaní Ruska, ako je Bielorusko. Informuje o tom spravodajský portál CNN.


V pondelok tiež novozélandské ministerstvo zahraničia a obchodu zverejnilo zoznam viac ako 100 osôb spojených s ruskou inváziou, ktoré majú cestovný zákaz. Medzi nimi je aj ruský prezident Vladimir Putin. Opatrenie oznámili už 24. februára a očakáva sa, že ho v najbližších týždňoch rozšíria.

Ceny ropy v pondelok ráno prudko stúpli. Ľahká americká ropa si v elektronickom obchodovaní na newyorskej komoditnej burze pripísala 10,01 USD a jej cena sa zvýšila na úroveň 125,69 USD za barel. Severomorská ropa Brent, ktorej cena sa považuje za medzinárodnú referenčnú cenu, v pondelok ráno zdražela o 12,18 USD na 130,29 USD za barel Cena zlata, ktoré v období kríz investori považujú za bezpečné útočisko, sa zvýšila o 26 USD na 1 992,90 USD za uncu.


Ruské sily v noci z nedele na pondelok zintenzívnili ostreľovanie miest v strede, na severe a juhu Ukrajiny.


V televízii to povedal poradca ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovič. Ťažko ostreľovanými miestami podľa neho boli okolie Kyjeva, Černihiv, Mykolajiv či Charkov. V Charkove ostreľovanie poškodilo televíznu vežu a ruské delostrelectvo ostreľovalo rezidenčné oblasti. V Černihive boli podľa tamojších predstaviteľov pod útokom všetky časti mesta. Katastrofická situácia bola podľa Arestoviča v Buči, Hostomeli a Irpine pri Kyjeve, kde v nedeľu zlyhalo úsilie o evakuáciu obyvateľov. Vláda podľa neho robí všetko pre to, aby evakuácie mohla obnoviť.


Južná Kórea v rámci ďalších sankcií voči Rusku pre jeho inváziu na Ukrajinu pozastaví transakcie s ruskou centrálnou bankou. V pondelok to oznámilo juhokórejské ministerstvo zahraničia. Vláda v Soule oznámi podrobnosti o sankciách po konzultácii s príslušnými vládnymi úradmi.


Južná Kórea už skôr zakázala finančné transakcie so siedmimi veľkými ruskými bankami, odpojila ruské banky od platobného systému SWIFT a odporučila juhokórejským finančným inštitúciám, aby prestali s investovaním do ruských vládnych dlhopisov. Na svojej webstránke o tom informuje televízia CNN.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie