• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Vojna na Ukrajine: Rusi zbombardovali školu v Mariupole, kde sa ukrývali stovky ľudí

Vojna na Ukrajine: Rusi zbombardovali školu v Mariupole, kde sa ukrývali stovky ľudí

Ukrajina vyzvala Čínu, aby sa pripojila k Západu a odsúdila ruskú inváziu.

Vedúci ruskej delegácie rokujúcej s ukrajinskými predstaviteľmi tvrdí, že sa priblížili k dohode o neutrálnom štatúte Ukrajiny.

Vladimir Medinskij podľa ruských tlačových agentúr uviedol, že strany zúžili svoje nezhody v otázke, že Ukrajina upustí od svojej snahy o vstup do NATO a osvojí si neutrálny štatút, čo je kľúčovým bodom rokovaní. Ruskí a ukrajinskí zástupcovia sú podľa neho „na polceste“ v otázkach týkajúcich sa demilitarizácie Ukrajiny.

Medinskij tiež poznamenal, že Kyjev trvá na kontrole separatistických regiónov na východe Ukrajiny podporovaných Moskvou, Rusko verí, že musia o svojom osude rozhodnúť sami.

Ruský vyjednávač zároveň povedal, že stretnutie ruského prezidenta Vladimira Putina a ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského bude možné po tom, čo vyjednávači dokončia návrh dohody o ukončení nepriateľských akcií a predbežne to schvália vlády oboch krajín.


Zelenského poradca Mychajlo Podoľak, ktorý sa zúčastňuje na rokovaniach, naopak vyhlásil, že pozície ukrajinských vyjednávačov sa nezmenili. Sú nimi prímerie, stiahnutie jednotiek a silné bezpečnostné záruky s konkrétnymi formuláciami. „Vyhlásenia ruskej strany sú len ich žiadajúcimi postojmi. Všetky vyjadrenia majú okrem iného vyvolať napätie v médiách,“ uviedol tiež na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter.


Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok opäť telefonoval s jeho ruským náprotivkom Vladimirom Putinom. Požiadal ho o ukončenie obliehania ukrajinského mesta Mariupoľ, aby tam povolil vstup humanitárnej pomoci a nariadil okamžité prímerie.

Podľa úradu francúzskeho prezidenta, Macron hovoril s Putinom 70 minút. Znova sa sťažoval na opakované útoky na civilistov a ruské nerešpektovanie ľudských práv na Ukrajine, Putin zasa zvalil vinu za vojnu na Ukrajinu, uvádza Elyzejský palác.


Macron sa skôr počas dňa vyjadril, že sa rozpráva s Putinom, pretože verí, že medzi ukrajinským vzdorom, tvrdými západnými sankciami a diplomatickým tlakom existuje cesta k mieru. Putin v piatok telefonoval aj s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom, ktorý tiež vyzval na okamžité prímerie.

Ruský prezident Vladimir Putin to nemyslí vážne s mierovými rozhovormi s Ukrajinou. Ako referuje spravodajský web BBC, tvrdí to bývalý ruský premiér Michail Kasianov.


Podľa neho je nepravdepodobné, že Putin ponúkne nejaké riešenie konfliktu, „ktoré bude komfortné pre Ukrajincov“. Tvrdí, že okrem prísľubu neutrality, čo znamená, že Ukrajina nepožiada o členstvo v NATO alebo EÚ, si Kasianov myslí, že Putin bude trvať na „oficiálnom uznaní“ Krymu ako súčasti Ruska. „To je absolútne kľúčové, Putin je blázon do Krymu,“ povedal pre BBC World News.

Kasianov, ktorý bol predsedom vlády v rokoch 2000 – 2004, naznačil, že súčasné rokovania medzi oboma stranami dávajú Rusom „čas na preskupenie“.


Povedal, že Putin a jeho najbližší politickí spojenci sú „nervózni“ z rozsahu „ničivých“ ekonomických sankcií uvalených Západom, čo naznačuje, že ruský líder „nečakal, že sankcie budú také tvrdé“. Kasianov dodal, že akékoľvek rozhodnutie zastaviť vojenské operácie na Ukrajine by bolo začiatkom Putinovho konca.


„Myslím si, že bude pokračovať v utláčaní a zintenzívňovaní invázie, a veľmi obávam, že by sa na bojisku mohlo stať niečo strašné,“ poznamenal Kasianov.

Úrady obkľúčeného mesta Mariupoľ na juhovýchode Ukrajiny uviedli, že ruská armáda zbombardovala umeleckú školu, v ktorej sa ukrývalo približne 400 ľudí. Miestne úrady v nedeľu oznámili, že budova školy je zničená a ľudia pravdepodobne zostali pod troskami. Správy o obetiach sa hneď neobjavili.


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prikázal pozastavenie činnosti jedenástich politických strán, ktorú sú napojené na Rusko. Najväčšou z nich je Opozičná platforma – Za život, ktorá má v 450-člennom ukrajinskom parlamente 44 kresiel. Predsedom tejto strany je Viktor Medvedčuk, ktorý má priateľské kontakty s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Šéf Kremľa je krstným otcom Medvedčukovej dcéry.

Ukrajina vyzvala Čínu, aby sa pripojila k Západu a odsúdila ruskú inváziu. „Čína môže byť dôležitým prvkom v globálnom bezpečnostnom systéme, ak urobí správne rozhodnutie a podporí koalíciu civilizovaných krajín a odsúdi barbarstvo Ruska,“ napísal na mikroblogovacej sieti Twitter poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak. Informuje o tom portál bbc.com.


Čína sa rozhodla zdržať počas hlasovania na pôde Organizácie Spojených národov o odsúdení ruskej invázie na Ukrajinu. Okrem toho americkí predstavitelia nedávno uviedli, že Peking signalizoval ochotu poskytnúť Rusku vojenskú pomoc.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 18. apríl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 18 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete mať nákupnú horúčku. Saturn vám prinesie finančné straty, a preto sa radšej obmedzte len na nevyhnutné veci. Večer budete výborným spoločníkom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes vám planéty pomôžu uplatniť vaše praktické schopnosti. Určite niečo vo svojom okolí zlepšíte a úplne prerobíte. Do práce sa vám podarí zapojiť aj najbližších.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najlepšie výsledky dosiahnete práve vďaka priamočiarosti a otvorenosti. Padli ste do oka vplyvnej osobe, ktorá vám chce pomôcť. Je na vás, či ponúknutú pomoc prijmete.

Rak 22.6. - 22.7.

Tento deň najlepšie využijete, ak sa budete venovať tvorivej práci. Tu môžete svoju fantáziu neobmedzene využívať. Dobré výsledky budete dosahovať aj v štúdiu.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 18. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie